Varissuo

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Varissuo
Kråkkärret
Kaupungin kartta, jossa Varissuo korostettuna. Turun kaupunginosat
Kaupungin kartta, jossa Varissuo korostettuna.
Turun kaupunginosat
Kaupunki Turku
Suuralue Varissuo-Lauste
Väkiluku 9 500 [1]  (17.5.2016)
Postinumerot 20610

Varissuo (ruots. Kråkkärret) on kaupunginosa ja lähiö Turun itäosassa, Kaarinan rajalla vajaa seitsemän kilometriä, kuusi kilometriä linnuntietä, Turun keskustasta. Se on Turun nuorimpia lähiöitä. Varissuo on rakennettu pääosin 1970-luvun lopulla ja 1980-luvun alussa. Vielä 1970-luvun alussa alue oli suota.[2][3]

Nimen alkuperä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varissuon nimi suomeksi ja ruotsiksi (Kråkkärret) on tyypillinen sanan kehittyminen irti alkuperäisestä yhteydestään – se ei viittaa sen paremmin suohon kuin variksiinkaan. Varissuo on osa historiallista Pääskylän kylää, jonka jäljiltä ovat olemassa paitsi Varissuo, myös Pääskyvuoren ja Vaalan kaupunginosat. Vaala on sanana peräisin ruotsin kielestä, ja se tarkoittaa alkukaan myös Pääskylää: onhan kyseessä ruotsin sana ”svala”, pääskynen. Varissuon lähiö sijoittuu Pääskyvuoren kalliomuodostuman länsipäähän, graniittipohjalle. Suosta siis ei ole nimen kohdalla kysymys. Hurttivuoren ja Laukkavuoren välisellä kosteikkoalueella kasvoi aiemmin runsaasti suovilla-nimistä kasvia, jonka kukkia käytettiin lähistön asukkaiden täkeissä ja vaatteissa lämpöeristeenä. Tälle kosteikolle antoi nimensä turkulainen väännös ruotsin kielen sanasta ”varm”, fari, josta kehittyi Farisuo. Kun suo sittemmin kuivattiin, jäi nimi elämään ja siirtyi lopulta tarkoittamaan nykyistä Varissuota. Mitään tekemistä varisten kanssa nimellä siis ei ole.

Väestö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Turun Itäkeskus Varissuolla. Oikealla alueen maamerkiksi rakennettu asuintornitalo, Tornikartio.

Varissuo on asukasluvultaan Turun toiseksi suurin lähiö. Kaupunginosan asukasluku oli 8 675 ihmistä vuoden 2012 lopussa.[1] Varissuon asukkaat edustavat yli 40 eri kansallisuutta, ja alueella puhutaan melkein 60 eri kieltä[4]. Varissuon työttömyysaste on Turun kaupunginosista toiseksi suurin[5].

Varissuolla maahanmuuttajien osuus on yli 36 prosenttia.[6] Varissuon koulussa yli puolet kaikista oppilaista on ulkomaalaistaustaisia. Asuinalueen toisessa koulussa, Turun yliopiston opettajankoulutuslaitoksena toimivassa ja valtio-omisteisessa Turun Normaalikoulussa, äidinkielen merkitystä korostetaan. Lasten vanhempien kanssa halutaan myös tehdä yhteistyötä.[7]

Palvelut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varissuolla alueen eri sektorien toimijat ovat tehneet jo pitkään aktiivista aluetyötä kaupunginosan kehittämiseksi. Turun lähiöistä Varissuolla on monipuolisimmat palvelut.[3] Varissuon liikekeskuksessa toimii päivittäistavarakauppoja, kirjasto, terveyskeskus, Kelan palvelupiste, sosiaalitoimisto, Varissuon kirkko, nuorisotalo, kioski, neljä ravintolaa, posti ja paljon muita liikkeitä. Muita palveluita ovat kaksi peruskoulua, lukio, kuntorata, jalkapallokentät, tenniskentät ja jäähalli. Varissuon Itäkeskuksessa on myös Suomen ensimmäinen itämainen basaari­alue.lähde?

Varissuolta on erinomaiset joukkoliikenneyhteydet. Useilla bussiyhteyksillä pääsee ydinkeskustaan alle puolessa tunnissa, arkipäivisin vuoroja on jopa alle kymmenen minuutin välein. Vuonna 2012 on julkisesti keskusteltu raitiovaunu- tai kevytrautatieyhteyden rakentamisesta Varissuolle.

Majanummen koulu suljettiin 2000-luvun alussa homevaurioiden vuoksi, mutta se otettiin taas käyttöön monitoimitalona vuonna 2005.[8][9]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Rasinkangas, Jarkko & Laitinen, Marjukka (toimittaneet): Varissuon 30 vuotta – Tavoitteista todeksi. Kirja-Aurora, 2006. ISBN 951-29-3015-3.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä Suomeen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.