Korppolaismäki

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Korppolaismäki
Korppolaisbacken
Majakkaranta Killivuorelta nähtynä.jpg
Kaupungin kartta, jossa Korppolaismäki korostettuna. Turun kaupunginosat
Kaupungin kartta, jossa Korppolaismäki korostettuna.
Turun kaupunginosat
Kaupunki Turku
Suuralue Keskusta ja Skanssi-Uittamo
Pinta-ala km² 
Väkiluku ? ?  (?)
Väestötiheys ? as./km²
Työpaikkoja ? kpl ?  (?)
Osa-alueet ?
Näkymä Korppolaismäen päältä Vähä-Heikkilän suuntaan, etualalla rintamamiestaloaluetta, vasemmalla Wärtsilän tehdas.
Korppolaismäen kerrostaloja.

Korppolaismäki (ruots. Korpolaisbacken) on kaupunginosa ja mäki Turussa, Aurajoen ja Pitkäsalmen yhtymäkohdassa Turun satamaa vastapäätä. Mäen korkeus on 37 metriä merenpinnan yläpuolella.[1]

Korppolaismäki kuuluu keskustan suuralueeseen, ja naapurikaupunginosia ovat Pihlajaniemi etelässä ja Vähäheikkilä ja V-kaupunginosa (Itäranta) idässä. Mäellä on ollut asutusta jo esihistoriallisina aikoina, ja Ruotsin vallan aikana Turun linnan piirittäjät kaivoivat mäelle taisteluvarustuksia.

1800-luvun lopulla mäelle nousi kaavoittamaton työläiskaupunginosa, ja tältä ajalta peräisin olevat pientalot hallitsevat yhä mäen ilmettä. Mäen Aurajoen puoleinen ranta rakennettiin 1900-luvun alkupuolella telakka- ja laivateollisuusalueeksi. Laivanrakennusperinne katkesi vasta vuoden 2004 lopussa Wärtsilän siirrettyä Turun laivanmoottoritehtaansa Italian Triesteen.

Sotien jälkeen rakennettiin Korppolaismäen itäosiin rintamamiestaloalue. Uusinta rakennustoimintaa edustaa Majakkarannan kerrostaloalue Pitkänsalmen rannalla ja rakenteilla oleva Turun Eteläranta, joka on neljän korkealaatuisen kerrostalon ryhmä Korppolaismäen rinteessä. Tämän projektin yhteydessä Korppolaismäen kallioon louhittiin suuri parkkiluola. Tulevaisuudessa rakentaminen tulee keskittymään hylätylle telakka-alueelle Aurajoen rantaan.

Korppolaismäen väkiluku on 349 (2004) ja vuotuinen väestönmuutos +0,79 %. Asukkaista 19,20 % on alle 15-vuotiaita ja 12,32 % on yli 65. Äidinkielenään suomea puhuu 87,68 % asukkaista, ruotsia 10,32 % ja muita kieliä 2,01 %.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Korppolaismäki.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Knuuti, Heikki; Merenkylä, Liisa; Nordling, Seija ja Soilamo, Arto: ”Erilaisia pikkutietoja Turusta”, Kotikaupunkini Suomen Turku, s. 165. Keuruu: Otava, 1989. ISBN 951-1-07684-1.