Vasaramäki

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Vasaramäki
Hammarbacka
Kaupungin kartta, jossa Vasaramäki korostettuna. Turun kaupunginosat
Kaupungin kartta, jossa Vasaramäki korostettuna.
Turun kaupunginosat
Kaupunki Turku
Suuralue Skanssi-Uittamo
Pinta-ala km² 
Väkiluku ?? (?)
Väestötiheys ? as./km²
Työpaikkoja ? kpl ?  (?)
Osa-alueet ?
Turjanpuiston leikkikenttä Vasaramäen funkkiskorttelin kupeessa.

Vasaramäki (ruots. Hammarbacka) on Turun kaupunginosa, joka sijaitsee noin kolme kilometriä keskustasta kaakkoon. Vasaramäen asuntokanta koostuu lähinnä rivi- ja omakotitaloista, mutta sen reunoilla on myös kerrostaloja. Vasaramäen kaupunginosaa rajaavat Hippoksentie, Uudenmaantie, Skarppakullantie sekä Lemminkäisenkatu. Vasaramäessä sijaitsevat Rakuunatien päiväkoti, Vasaramäen koulun Lehmustien yksikkö (alakoulu) ja Puistokoulun yksikkö (yläkoulu). Samassa kiinteistössä Vasaramäen koulun Lehmustien yksikön kanssa sijaitsee myös Vasaramäen kirjasto. Alueen päivittäistavarakauppa on K-Market Lehmustie. Vasaramäen apteekki palvelee Kivikartiontiellä Luolavuoren kaupunginosan puolella.

Vasaramäellä on yhteistä rajaa Kupittaan, Itäharjun, Kurjenmäen, Luolavuoren, Peltolan, Skanssin ja Huhkolan kaupunginosien kanssa.

Alue tunnetaan funkkis-korttelistaan ja Erik Bryggmanin suunnittelemasta entisestä seurakuntatalosta. Hautausmaantien eteläpuolisessa mäessä sijaitsevaa kerrostaloaluetta ovat suunnitelleet mm. Bryggmanin avustajana aikanaan toiminut professori, arkkitehti Pekka Pitkänen sekä Turun asemakaava-arkkitehtina toiminut Olavi Laisaari. Alueella toimii aktiivinen Vasaramäen omakotiyhdistys. Se on perustettu vuonna 1946, ja tällä hetkellä sen puheenjohtajana toimii Tomi Viitanen.

Kaupunginosan nimi juontaa juurensa kauppias C. G. Hammariin, joka vuokrasi alueelta maata vuosina 1823–1826. Hänen mukaansa alue sai ruotsinkielisen nimen Hammarbacka, joka on käännetty suomeksi Vasaramäeksi.[1] Hänen mukaansa on nimetty myös Uudenmaantien rinnalla kulkeva pienempi katu, joka oli alun perin suunniteltu muun muassa raitiovaunujen käyttöön.

Vasaramäen alueella on useita puisto- ja metsäalueita sekä Turun hautausmaa. Alueella on myös ollut Yleisradion Vasaramäen radioasema, jonka toiminta kuitenkin loppui vuonna 1988, kun toinenkin radiomasto purettiin.[2]

Liikenneyhteydet Vasaramäkeen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vasaramäkeen kulkee tällä hetkellä toistakymmentä bussilinjaa:

  • Läpi kulkevat tai sinne päättyvät linjat:
  • Ohi kulkevat linjat:
    • Lemminkäisenkatua 33, 60, 79, 221 ja 709
    • Uudenmaantietä 7, 61, 700–708, 801 ja P3 sekä kaukoliikenne Salon ja Paraisten suuntaan

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Aimo Massinen: Mistä Vasaramäki sai nimensä?. Turun Sanomat, Extra-liite, 6.10.2007. Artikkelin verkkoversio. (Arkistoitu – Internet Archive)
  2. http://www.martinranta.org/yleasema.htm (Arkistoitu – Internet Archive)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]