Runosmäki

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Runosmäki
Runosbacken
Kaupungin kartta, jossa Runosmäki korostettuna. Turun kaupunginosat
Kaupungin kartta, jossa Runosmäki korostettuna.
Turun kaupunginosat
Kaupunki Turku
Suuralue Runosmäki-Raunistula ja Länsikeskus
Pinta-ala km² 
Väkiluku ? ?  (?)
Väestötiheys ? as./km²
Työpaikkoja ? kpl ?  (?)
Osa-alueet ?
Munterinkadun liikekeskuksen pihaa.

Runosmäki (ruots. Runosbacken) on kaupunginosa Turun pohjoisosassa noin neljä kilometriä keskustasta. Runosmäen lähiöön kuuluvat vanhan Runosmäen lisäksi Palli, Kiikku ja Aurinkolaakso.[1] Runosmäki on Turun suurin kaupunginosa, ja sen asukasluku on 10 341 (2007)[2]. Luvussa ovat Runosmäen alueen 8200 asukkaan lisäksi mukana tähän kaupunginosaan kuuluvan Länsinummen asukkaat. Varsinainen Runosmäen alue on Turun toiseksi suurin kaupunginosa Varissuon jälkeen.

Runosmäessä on pääosin 1970-luvulla rakennettuja kerrostaloja, joita on viime aikoina peruskorjattu kiivaaseen tahtiin. Runosmäki on mukana Turun kaupungin lähiöparannusprojektissa, ja alueen siirto nykypäivään tapahtuu nopeaan tahtiin.

Runosmäen nimistön aiheena ovat Suomen sotaväki, ruotujakolaitos ja Vänrikki Stoolin tarinat.

Asukkaat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Asuin-Runosmäen pienalueen väkiluku on ollut laskussa, mutta Länsinummen väestönkasvun ansiosta kaupunginosan väestönkasvu on ollut hienoisessa kasvussa. 13 % asukkaista on alle 15-vuotiaita ja 17 % yli 65-vuotiaita. Noin kymmenen prosenttia on 50–54-vuotiaita. Runosmäessä on Turun korkeimpia iän mediaaneja. 92 % asukkaista on suomenkielisiä, 1,6 % ruotsinkielisiä ja 6,6 % muita.

Palvelut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alueella on muun muassa sosiaali- ja terveyskeskus, vanhainkoti, kirjasto, nuorisotalo ja liikuntatiloja.

Tällä hetkellä Runosmäessä on yksi koulu; Turun Lyseon koulu ja lukio (luokat 7–9 ja lukio). Aikaisemmin Runosmäessä toimi Nunnavuoren koulu, jossa olivat luokat 3–6 sekä Runosmäen koulu eli ”pikkukoulu”, jossa olivat luokat 1–2. Koulut kuitenkin yhdistettiin, jonka jälkeen toimittiin Nunnavuoren koulun tiloissa Runosmäen koulun nimellä vuoden 2014 loppupuolelle saakka, kunnes se lakkautettiin.[3] Koulun kanssa samassa rakennuksessa oli Runosmäen kirjasto, joka toimii omalla paikallaan edelleen toistaiseksi.[4]

Alueelta on bussiyhteydet sekä Turun keskustaan (linja 18) että Länsikeskukseen (linja 88). Ruuhka-aikana ajetaan myös suoria työmatkavuoroja Pernon suunnalla työskenteleville (linja 80). Viikonloppuöisin kulkee linja 34 Kauppatorilta.

Nähtävyydet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Piiparinpolku on kävelykatumainen suora katu, joka on Turun Lyseon ja Mustalammen välillä. Mustalammelta Nättinummeen päin mentäessä Piiparinpolku muuttuu Pillipiiparinpoluksi. Mustalammen vieressä on leikkipaikka ja huvimaja. Nunnavuoren kuntorata on 1,7 km pitkä, ja sen sisällä on pirunpelto, joka on yksi Turun luonnonsuojelualueista.[5] Runosmäessä on sienenmuotoinen Parolanpuiston vesitorni.

Muuta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Runosmäki on myös kuvattuna Dome Karukosken Tyttö sinä olet tähti -elokuvassa, jossa päähenkilöt käyvät paikallisessa Runostuopissa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Runosmäki Runosmäki.com. Viitattu 4.2.2008.
  2. Turun kaupungin tilastollinen vuosikirja. Väestö alueittain Luettu 16.7.2008
  3. Runosmäen koulu lakkautetaan jo jouluna Turkulainen. Viitattu 8.1.2016.
  4. Runosmäen kirjasto turku.fi. Viitattu 12.7.2008.
  5. Ihatsu, Katja: Kivikkoinen pirunpelto syntyi tuhansia vuosia sitten 19.7.2006. Turun Sanomat. Viitattu 23.7.2012.


Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Runosmäki.