Martti (Turku)

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
IV kaupunginosa - Martti
IV stadsdel - Martins
Martti, panorama.jpg
Kaupungin kartta, jossa IV kaupunginosa - Martti korostettuna. Turun kaupunginosat
Kaupungin kartta, jossa IV kaupunginosa - Martti korostettuna.
Turun kaupunginosat
Kaupunki Turku
Suuralue Keskusta
Pinta-ala km² 
Väkiluku 4 553 [1] (2014)
Väestötiheys ? as./km²
Työpaikkoja ? kpl ?  (?)
Osa-alueet ?

IV kaupunginosa (myös Martti ja Martinmäki) on kaupunginosa Turussa, noin kahden kilometrin päässä ydinkeskustasta Aurajoen suulle päin joen itärannalla. Naapurikaupunginosia ovat V kaupunginosa (Itäranta) lännessä, Vähä-Heikkilä ja Mäntymäki etelässä ja III kaupunginosa (Urheilupuisto) lännessä. Pohjoisessa Martti rajoittuu Aurajokeen, jonka ylittää Martinsilta.

Kaupunginosa on pinta-alaltaan yksi Turun pienimmistä ja rakentuu Martti Lutherin mukaan nimetyn Martinkirkon ympärille. Asukkaita Martissa oli 4 553 vuonna 2014[1]. Martti on edelleenkin osittain puutaloaluetta, ja muiden Turun keskustaa ympäröivien puutaloalueiden tapaan myös se on rakentunut työläiskaupunginosaksi 1900-luvun alkuvuosikymmeninä. Nykyään se on yksi Turun hyvämaineisimmista ja kalleimmista asuinalueista.

Alue kärsi pahoin jatkosodan alkuvaiheessa 25. kesäkuuta 1941 sattuneissa neuvostojoukkojen pommituksissa, jolloin sen Aurajoen puoleinen osa tuhoutui lähes kokonaisuudessaan. Maan tasalle tuhoutuneiden puutaloalueiden tilalle rakennettiin 1940- ja 1950-luvuilla kerrostaloalueita.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Turun kaupungin tilastollinen vuosikirja (PDF) Tilastokeskus. Viitattu 18.5.2016.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]