Martinkirkko

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Martinkirkko
Martinkirkko pohjoisesta
Martinkirkko pohjoisesta
Sijainti Turku, Martti
Kirkkokunta Suomen evankelis-luterilainen kirkko
Hiippakunta Turun arkkihiippakunta
Seurakunta Martinseurakunta
Rakentamisvuosi 1933
Suunnittelija Totti Sora ja Gunnar Wahlroos.
Materiaali kivi
Tyylisuunta 1920-luvun klassismi funktionalismi
Lisää rakennusartikkeleitaArkkitehtuurin teemasivulla
Martinkirkko kaakosta

Martinkirkko on Turussa Martin kaupunginosassa Aurajoen itäpuolella sijaitseva kirkkorakennus. Martinseurakunta perustettiin seurakuntajaossa vuonna 1921, minkä jälkeen sille ryhdyttiin suunnittelemaan uutta kirkkorakennusta. Kirkko vihittiin käyttöön Martti Lutherin syntymän 450-vuotisjuhlana 12. marraskuuta 1933. Kirkko on näin myös nimetty uskonpuhdistaja Martti Lutherin mukaan. Siirtymätyyliä klassismista funktionalismiin edustavan kirkon suunnittelivat yhteistyönä arkkitehdit Totti Sora ja Gunnar Wahlroos. Kirkon tyylille on ominaista sekä ulkona että sisällä toistuva tiukka asiallisuus ja yksinkertaisuus.

Martinkirkon alttarimaalauksessa kuvataan Jeesuksen ristiinnaulitseminen. Al secco -teos toteutettiin kilpailun perusteella, jossa voittajiksi valittiin turkulaistaiteilijat Einari Wehmas ja Karl Ingelius. Teoksen korkeus on 15 metriä ja leveys 9,47 metriä ja se oli pitkään Pohjoismaiden suurin alttarimaalaus. Ensimmäiset urut kirkko sai 1936, aikakellon torniin 1952 ja kirkonkellot saatiin vuonna 1955.

Museovirasto on määritellyt Martinkirkon yhdeksi Suomen valtakunnallisesti merkittävistä rakennetuista kulttuuriympäristöistä.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Martinkirkko Valtakunnallisesti merkittävät rakennetut kulttuuriympäristöt RKY. Museovirasto.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä kirkkoihin tai muihin uskonnollisiin rakennuksiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.