Kupittaa

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kupittaa
Kuppis
Kaupungin kartta, jossa Kupittaa korostettuna. Turun kaupunginosat
Kaupungin kartta, jossa Kupittaa korostettuna.
Turun kaupunginosat
Kaupunki Turku
Suuralue Keskusta

Kupittaa (ruots. Kuppis) on kaupunginosa Turun itäisessä keskustassa. Se kuuluu keskustan suuralueeseen. Kupittaalla sijaitsee laaja puisto ja useita urheilupaikkoja. Kupittaa on yksi rakennuspinta-alaltaan nopeiten kehittyviä alueita Turussa. Alueelle on kaavoitettu paljon muun muassa toimistotilaa ja asumista.

Kupittaalle on kaavoitettu uudisrakennuksia entisen HKScanin makkaratehtaan alueelle noin 750 asukkaalle.[1] Turun kaupunki suunnittelee myös rantaradan peittämistä kannella Kupittaan alueella. Samalla suunnitellaan Kupittaan itäpuolella sijaitsevan Itäharjun kaupunginosan muuttamista keskustamaiseksi alueeksi.[2]

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Piispa Henrik kastaa ensimmäisiä suomalaisia Kupittaan lähteellä. Robert Wilhelm Ekmanin maalaus 1850-luvulta pohjautuu perimätietoon.

Nimen etymologia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaupunginosan nimelle on kaksi vaihtoehtoista selitystä. Toisen mukaan taustalla on venäjän kielen kauppiasta tarkoittava sana kupets.[3] Toisen selityksen mukaan nimi liittyy johonkin vanhaan rajaan, sillä kupitsa on rajamerkin nimitys.[4]

Niin sanottu ensimmäinen ristiretki[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Perimätiedon mukaan piispa Henrik kastoi ensimmäiset pakanalliset suomalaiset kristinuskoon Kupittaanpuiston lähteellä. Kupittaan lähteellä on uhrattu vanhoille jumalille vielä 1600-luvulla.[5] 1700-luvun alkupuolella Kupittaan lähdettä ryhdyttiin käyttämään terveyslähteenä, ja Kupittaalla oli jo 1700-luvulla kylpylaitosrakennelmia.[5]

Puistoalueet ja liikuntapalvelut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kupittaa sijaitsee Suomen vanhimman ja laajimman kaupunkipuiston Kupittaanpuiston ympärillä. Kupittaanpuistossa ja sen liepeillä sijaitsevat Seikkailupuisto (lasten ilmainen puuhamaa), Kupittaan maauimala, Kupittaan paviljonkiravintola ja lintupuisto. Kupittaanpuiston välittömässä läheisyydessä on Kupittaan siirtolapuutarha, Kupittaan Kupittaan urheiluhalli, keilailuhalli, jalkapallostadion (Veritas Stadion), Turun velodromi, useita jalkapallo- ja pesäpallokenttiä sekä rullalautailualue ja BMX-rata.

Kupittaan aluetta kehitetään monipuolisemmaksi urheilukeskukseksi. Kupittaan vanha jäähalli, oikeammin ulkojääradan kate, purettiin syksyllä 2005. Sen tilalle valmistui uusi jäähalli (monitoimihalli) vuoden 2006 marraskuussa. Vuoden 2017 loppupuolella alueelle valmistui palloiluhalli[6].

Kupittaalla sijaitsi vuosina 1902–1973 Turun Hippodromin nimellä tunnettu kaupungin ensimmäinen ravirata. Hippodromista on jäljellä vielä ns. totokioski, joka on vuonna 1948 rakennettu arkkitehti Erik Bryggmanin suunnittelema suojeltu puurakennus.[7]

Liikenneyhteydet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kupittaalla sijaitsee Kupittaan rautatieasema, jolla pysähtyvät kaikki Helsingin ja Turun väliset junat.

Alueelta on hyvät liikenneyhteydet. Turun ja Helsingin välinen valtatie 1 kulkee Kupittaan vierestä, ja siltä on yhteys myös valtateille 8, 9 ja 10.

Tiede ja teknologia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kupittaan rautatieaseman ympärille on perustettu tiede- ja teknologiakeskus Turku Science Park. Alueelle on rakennettu useita toimistorakennuksia, kuten BioCity, DataCity, ElectroCity ja PharmaCity. Rakenteilla ovat myös suuret toimistotilat ElectroCityn toiselle puolelle, Kupittaan aseman yhteyteen, sekä läheisen ammattikorkeakoulun suuri rakennus ElectroCityn viereen. Uusin tulokas Kupittaan rakennuskantaan on ICT-talo, jossa opiskelevat kaikki alueen korkeakoulujen tieto- ja viestintäteknologian alan opiskelijat.

Kuvia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Heino, Jari: Kupittaan kolme ensimmäistä railotaloa työn alle tänä vuonna. Turun Sanomat, 26.3.2010, 106. vsk, s. 8. Turku: TS-Yhtymä Oy.
  2. Vähämäki, Hannu: Tornitaloja ja tuhansia työpaikkoja – Turku aikoo panna kannen rautatien päälle ja tehdä joutomaasta toisen kaupunkikeskustan Kupittaalle Yle. 23.10.2023. Viitattu 23.10.2023.
  3. Vismanen, Pirjo: Kuppis! Ja päälle pikku hali. Turun Sanomat, 12.5.2007. TS-Yhtymä. Artikkelin verkkoversio. Viitattu 8.4.2014. Arkistoitu.[vanhentunut linkki]
  4. Turun Kupittaas Kotimaisten kielten tutkimuskeskus. Viitattu 15.5.2007.
  5. a b Historiaa (Internet Archivessa, tallennettu 27.9.2007) Turun kaupunki, Elämysten maa -hanke. Arkistoitu 27.9.2007. Viitattu 8.4.2014.
  6. http://www.ts.fi/uutiset/turun+seutu/838935/Kupittaan+uuden+palloiluhallin+rakentaa+Lemminkainen[vanhentunut linkki]
  7. Hippos Geocaching.com. Groundspeak, Inc.. Viitattu 8.4.2014.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]