Lauste

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Lauste
Laustis
Kaupungin kartta, jossa Lauste korostettuna. Turun kaupunginosat
Kaupungin kartta, jossa Lauste korostettuna.
Turun kaupunginosat
Kaupunki Turku
Suuralue Varissuo-Lauste
Pinta-ala km² 
Väkiluku 5 000
Väestötiheys ? as./km²
Työpaikkoja ? kpl ?  (?)
Osa-alueet ?
Lausteen keskus
Asuintaloja Lausteella

Lauste (ruots. Laustis) on itäisessä Turussa, Kaarinan kupeessa sijaitseva kaupunginosa. Alue on rakentunut 1970-luvulta lukien, ja sen rakennuskanta koostuu pääasiallisesti kerrostaloista. Ne on kaikki suunnitellut ja rakentanut Rakennusliike Puolimatka[1]. Lausteen asukasluku on noin 5 000. Lauste on monikulttuurinen lähiö: eri kansallisuuksia löytyy ainakin 20.

Palvelut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lausteella on oma koulu, äitiysneuvola, kauppoja ja liikkeitä sekä kolme päiväkotia.

Bussilinjat 9 ja 60 sekä yölinja 33 kulkevat suoraan Turun keskustaan. Linja 99 vie toisaalta Itäharjun ja Tampereentien Prismojen kautta Länsikeskukseen ja edelleen Pernoon ja Pansioon, toisaalta Skanssin kautta Ilpoisiin, Harittuun ja Uittamolle. Työmatkalaisia palvelevat linjat 90 ja 91 Uittamon kautta Pernoon ja Pansioon. Itä-Turun palvelulinja P2 ajaa myös Lausteen läpi.

Muuta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lausteella toimii aktiivinen, 7–8 kertaa vuodessa kokoontuva aluetyöryhmä, joka yrittää parantaa Lausteen omia asioita. Lausteen aluetyöryhmä ottaa vastaan myös aloitteita, joita voi jättää aluetyöntekijälle. Lausteen aluetyöryhmä järjestää joka vuosi pieniä tapahtumia, kuten Laustepäivät, laskiaisrieha ja luontoliikuntapäiviä.

Yksityinen Perhekuntoutuskeskus Lauste toimii samoissa tiloissa kuin 1920-luvulta 1980-luvulle toiminut Lausteen poikakoti.[2][3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Antikainen, Jimi: ”6 Puolimatka (Rakennustoimisto A. Puolimatka Oy, Puolimatka- yhtymä Oy ym.)”, Turun lähiöiden suunnittelijat ja arkkitehtoniset erityispiirteet, s. 24. Turku: Turun kaupungin kaavoitustoimisto, 2012. Teoksen verkkoversio.
  2. Lauste täyttää 100 vuotta – suuntaamme juhlavuonna katseen lastensuojelun tulevaisuuteen 2018. Turku: Perhekuntoutuskeskus Lauste. Viitattu 2.2.2019. [vanhentunut linkki]
  3. Savela, Sanna: Lausteen poikakodista sotaan – "Vasta rintamalla tunsin olevani turvassa" Yle Uutiset. 29.5.2016. Viitattu 2.2.2019.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 

Tämä Suomeen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.