Nummi (Turku)

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Nummi
Nummisbacken
Kaupungin kartta, jossa Nummi korostettuna. Turun kaupunginosat
Kaupungin kartta, jossa Nummi korostettuna.
Turun kaupunginosat
Kaupunki Turku
Suuralue Keskusta ja Nummi-Halinen
Pinta-ala km² 
Väkiluku ? ? (?)
Väestötiheys ? as./km²
Työpaikkoja ? kpl ?  (?)
Osa-alueet ?

Nummi (ruots. Nummis tai Nummisbacken; tunnetaan myös nimillä Nummenmäki, Nummenpakka, Nummenpaka ja Pakka[1]) on Turun kaupunginosa. Se on pääasiassa vanhaa puutaloaluetta, mutta sen alueeseen kuuluu myös Ylioppilaskylä. Nummi sijaitsee muutaman kilometrin päässä keskustasta itään. Asutus sijaitsee sekä Vanha Hämeentien–Itäharjun alueella että Kuuvuorella, jossa talot on rakennettu 1900-luvun alussa. Nummen asukasluku vuonna 2012 oli 7800.[1]

Alueella toimii Nummen koulu, joka on aloittanut 1883.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuuvuorta 1978.

Nummen lähellä sijaitsee Vähäjoen ja Aurajoen yhtymäkohdassa Koroisten niemi, jossa 1200-luvulla sijaitsi piispan asuinpaikka ja tornilinna. Pyhän Katariinan kirkko hallitsee aluetta, ja sen suunnittelu ja rakennustyöt aloitettiin 1340-luvulla. Vitaaliveljet ryöstivät ja polttivat kirkon 1396. Se rakennettiin uudestaan kolmilaivaiseksi 1440-luvulla.

Nummen kylässä oli 1500-luvulla kuusi taloa: Pappila, Kuikkula, Kylä, Simola, Tammi ja Veräjänkorva (Korvala). Talot oli rakennettu umpikartanoiksi, jossa rakennukset ja aita sulkevat pihapiirin kokonaan. Turun palon (4.9.1827) jälkeen ihmiset muuttivat halvempien hintojen perässä Kaarinan puolella olevaan Nummenpakkaan. Vuonna 1905 se muodostettiin Nummenmäki-nimiseksi taajaväkiseksi yhdyskunnaksi. Alue siirtyi Kaarinalta Turulle vuoden 1939 aluejaon jälkeen, jolloin taajaväkinen yhdyskunta samalla lakkautettiin.

1960-luvun loppuun saakka viereisessä Itäharjun kaupunginosassa toimi Kupittaan Savi Oy, jonka tehtaalta johti kapearaiteinen Kupittaan savirata joen yli Halisten pellolle, josta raaka-ainesavi kaivettiin.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Elina Teerijoki: ”Nummi”, Kaupunginosion Turku, s. 131. Savukeidas, 2012. isbn: 978-952-268-030-3.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Nummenmäen pientalot ry
  • Kallio, Marja: Kaksitoista pakkalaista : merkkimiehiä ja muistikuvia Nummenpakalta. Turku-seura, 1982.
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Nummi.