Kupittaan Savi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kupittaan saviradan kuljetuskalustoa vuonna 1960.

Kupittaan Savi oli vuonna 1921 Turussa perustettu tiili- ja keramiikka-alan yritys. Yhtiön tuotevalikoimaan kuului tiilien ja laattojen lisäksi myös keraamisia käyttö- ja koriste-esineitä. Yhtiö ajautui konkurssiin vuonna 1969.

Kupittaan Saven tunnetuimpiin malleihin kuuluvat muun muassa Matti ja Maija -veistokset ja Pyykkärit-sarja. Yhtiön tuotteita palkittiin muun muassa Pariisin maailmannäyttelyssä vuonna 1937 ja Milanon triennaalissa.

Kupittaan Saven tehdas sijaitsi nykyisen TYKSin T-sairaalan tienoilla Itäharjun kaupunginosassa. Paikalla on harjoitettu keramiikka-alan toimintaa jo 1700-luvulta lukien.[1] Yhtiöllä oli myös oma rautatie, Kupittaan savirata, saven kuljettamiseen Halisista Aurajoen rannalta tehtaalle.

Vanhemmat Kupittaan saven tuotteet voi tunnistaa massaleimoista KS, Made in Finland tai Kupittaa. Viisikymmentäluvulla suosittiin myös tussisigneerausta, jossa oli suunnittelijan nimikirjaimet. Viisikymmentäluvulla ja sen jälkeen tuotteista löytyi myös kultainen Kupittaan tarra ns. Piispa Henrik -kuviolla.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Salmi, Maija: Kupittaan Savi vei keräilijän mennessään. Antiikki ja taide, 2015, nro 2, s. 42-45. Artikkelin verkkoversio (pdf). Viitattu 2.11.2015. fi

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]