Martinsilta

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Martinsilta
View of Aura River in Turku.jpg
Ajokaistoja 3
Ylittää Aurajoen
Sijainti Turku
Pituus 104,5 m
Leveys 16,5 m
Avattu liikenteelle 1940
Koordinaatit 60°26′40.3″N, 022°15′19.7″E
Haus LennartHell.svg
Lisää silta-artikkeleitaArkkitehtuurin teemasivulla

Martinsilta (ruots. Martinsbron) on Turussa sijaitseva Aurajoen ylittävä palkkisilta. Sillalta luoteeseen johtaa Puistokatu, kaakkoon Martinkatu. Vuonna 1940 rakennetulla sillalla on pituutta 104,5 metriä ja leveyttä 16,5 metriä.

Silta yhdistää Turun IV kaupunginosan eli Martin VIII kaupunginosaan eli Port Arthuriin. Läheisen Myllysillan valmistuttua vuonna 1975 Martinsilta muutettiin yksisuuntaiseksi, niin että sen yli liikenne kulki ainoastaan Port Arthurista Marttiin. Kun Myllysilta jouduttiin sulkemaan maaliskuussa 2010, Martinsilta muutettiin väliaikaisesti jälleen kaksisuuntaiseksi.

Puisto- ja Martinkadun yhdistävä silta sisältyi jo Engelin vuoden 1827 kaupunkipalon jälkeen Turulle laatimaan uuteen asemakaavaan[1], mutta sen rakentaminen lykkäytyi yli sadalla vuodella. Muut saman asemakaavan edellyttämät sillat, Tuomiokirkkosilta ja Auransilta, oli rakennettu jo paljon aikaisemmin. Ennen Martinsillan rakentamista ihmisiä kuljetti Aurajoen yli kaksi föriä, joista toinen väistyi uuden sillan tieltä. Saaristolaivaliikenteen vuoksi sillasta suunniteltiin aluksi korkeaa, siinä piti olla jopa 6,7 metrin aukko. Suunnitteluaikana laivaliikenne kuitenkin väheni sen verran, että sillasta päätettiin rakentaa suorempi ja halvempi.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Iso tietosanakirja, 14. osa (Troopillinen-Wasenius), art. Turku, s. 301, Otava 1938.
  2. Martinsilta syrjäytti ylisen förin – "onneksi toinen vielä jäi" Yle Uutiset. 7.7.2014. Viitattu 25.7.2018.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä liikenteeseen ja liikennevälineisiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.