Trieste

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee kaupunkia. Artikkeli sukellusveneestä, katso Trieste (batyskafi)
Trieste
Collage Trieste.jpg
lippu
lippu
vaakuna
vaakuna

Trieste

Koordinaatit: 45°38′N, 13°48′E

Valtio  Italia
Alue Friuli-Venezia Giulia
Maakunta Trieste
Hallinto
 – Pormestari Roberto Dipiazza (Forza Italia)
Pinta-ala
 – Kokonaispinta-ala 85,11[1] km²
Korkeus 0–672[1] m
Väkiluku (31.12.2015) 204 420[2]
 – Väestötiheys 2 402 as./km²

Trieste (saks. Triest) on kaupunki Koillis-Italiassa, Triestenlahden pohjukassa. Siellä on runsaat 200 000 asukasta. Trieste on Friuli-Venezia Giulian hallintoalueen ja Triesten maakunnan pääkaupunki.

Historiaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Trieste on ollut aina kulttuurien kohtauspaikka. Se oli Itävalta-Unkarin merkittävin satamakaupunki. Se liitettiin Italiaan vuonna 1918, kun Italia oli ensimmäiseen maailmansotaan liittyessään 1914 saanut liittolaisiltaan lupauksen asiasta. Toisen maailmansodan jälkeen se muodosti seitsemän vuoden ajan Triesten vapaa-alueen, joka oli liittoutuneiden (Jugoslavian) valvonnassa. Vuodesta 1954 alkaen Trieste on uudelleen kuulunut Italiaan. Jugoslavian hajottua kaupungin lähialueet on liitetty osin Sloveniaan ja osin Kroatiaan. Rajavalvonnan tuomat hankaluudet vähenivät huomattavasti, kun nämä maat liittyivät 2000-luvulla EU:hun ja Schengenin sopimukseen.

Nähtävyyksiä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Trieste on kuuluisa arkkitehtuuristaan ja hiekkarannoistaan. Se muistuttaa edelleen enemmän Itävaltaa kuin Italiaa, ja sitä kutsutaankin toisinaan Pikku-Wieniksi.

Kaupungista 10 kilometrin päässä Triestenlahden rannalla oleva Miramaren linna, Castello di Miramare, on kaupungin tärkeimpiä nähtävyyksiä. Sen rakennutti Itävallan arkkiherttua Ferdinand Maximillian von Habsburg 1850-luvulla itselleen ja vaimolleen Prinsessa Charlottelle residenssiksi. Linna ja sitä ympäröivä puutarha on nykyään museona.[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Istat - Istituto Nazionale di Statistica: Altitudini dei comuni tramite DEM Italian kuntien pinta-alat ja korkeus merenpinnasta. Viitattu 27.5.2017. (italiaksi)
  2. Istat - Istituto Nazionale di Statistica: Demographic Balance for the year 2015 and Resident Population from on 31st December Italian tilastokeskuksen väestötilasto alueittain, maakunnittain ja kunnittain. Arkistoitu 16.10.2017. Viitattu 27.5.2017. (englanniksi)
  3. http://www.castello-miramare.it Linnan kotisivut

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä Italiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.