Lukio

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee oppilaitosta. Samannimisestä televisiosarjasta on erillinen artikkeli.
Kuopion Lyseon lukion rakennus

Lukio on yleissivistävä ja vapaaehtoinen toisen asteen oppilaitos, jonne on mahdollista pyrkiä suoritettuaan oppivelvollisuuden. Lukiokoulutuksessa on mahdollista suorittaa ylioppilastutkinto ja siten valmistua lukiosta ylioppilaaksi. Tavanomaisesti opiskelijat osallistuvat ylioppilaskirjoituksiin, mutta lukion oppimäärän voi suorittaa ilmankin. Silloin opiskelija saa vain lukion päättötodistuksen. Lukio antaa valmiudet jatkaa opintoja korkea-asteella eli yliopistoissa ja ammattikorkeakouluissa.

Varttuneemmalla iällä suoritettavaa lukiokoulutusta kutsutaan aikuislukioksi tai iltalukioksi.

Lukiokoulutus maittain[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ruotsi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ruotsissa ei nykyään ole varsinaisesti erillisiä lukioita (gymnasium), sillä lukiot ja ammattioppilaitokset yhdistettiin 1970-luvulla yhdeksi koulumuodoksi nimeltään gymnasieskola.

Suomi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Lukio Suomessa

Suomessa toisen asteen koulutus jakautuu lukio- ja ammattikoulutukseen. Vajaa puolet ikäluokasta käy lukion, jonka suorittaminen kestää 2-4 vuotta, tavallisimmin 3. Lukiokoulutus on kurssimuotoista. Lukion oppimäärän suorittamiseen vaaditaan 75 kurssin läpäiseminen, ja ylioppilastutkintotodistuksen saamiseksi täytyy suorittaa hyväksytysti sekä lukion oppimäärä että ylioppilastutkinto. Lukioita on Suomessa runsaat 300.

Yhdysvallat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yhdysvalloissa lukiota vastaava oppilaitos on high school.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä koulutukseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.