Turun normaalikoulu

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tnk.gif

Turun normaalikoulu (Turun Norssi, TNK) on Turussa Varissuolla toimiva Turun yliopiston ylläpitämä harjoittelukoulu. Turun normaalikoulu on monikulttuurinen ja kansainvälinen oppimiskeskus, joka toteuttaa korkeatasoista opetus- ja kasvatustehtävää yhdessä koulun sidosryhmien kanssa. Laaja-alainen yleissivistys; ne tiedot, taidot ja valmiudet, jotka tukevat lasten ja nuorten oppimista ja myönteistä itsetunnon kehitystä vastuulliseen aikuisuuteen ovat koulun vision mukaan työyhteisön keskeiset arvot.

Koulu käsittää perusopetuksen luokat 1–9 ja lukion, jossa voi opiskella sekä kansallisen että kansainvälisen (IB - International Baccalaureate) opetussuunnitelman mukaisesti. Turun normaalikoulun yhteydessä toimii Turun kaupungin ylläpitämä Turun kansainvälinen koulu, joka noudattaa IB-opetussuunnitelmaa ja jossa opetus tapahtuu englanniksi.

Turun normaalikoulun vuonna 1980 valmistuneen koulurakennuksen on suunnitellut Björn Krogius.[1]

Turun normaalikoulu toimii Turun yliopiston kasvatustieteiden tiedekunnan harjoittelukouluna ja opettajien täydennyskoulutusyksikkönä opettajaksi opiskelevien opetusharjoittelun koordinoinnista ja toteuttamisesta sekä luokanopettaja- että aineenopettajakoulutuksessa. Normaalikoulu osallistuu valtakunnallisiin ja paikallisiin tutkimus- ja kehittämishankkeisiin yhdessä yliopiston eri ainelaitosten kanssa. Norssi on osa valtakunnallista opettajankoulutuksen ja opetusharjoittelun eNorssi​-verkostoa. Normaalikoulu on aktiivisesti mukana Varissuon alueen kehittämisessä.​

Yhtenäinen perusopetus Turun normaalikoulussa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yhtenäinen perusopetus tarkoittaa sitä, että kaikki kouluasteet toimivat samassa rakennuksessa. Oppilaat oppivat luontevasti työskentelemään ja olemaan vuorovaikutuksessa eri-ikäisten kanssa. Perusopetus tarkoittaa myös toiminnallisesti yhtenäistä koulua, jolla on yhteinen arvopohja ja toiminta-, tapahtuma- ja juhlakulttuuri. Perusopetus toteuttaa yhtenäistä opetussuunnitelmaa, joka on tehty luokan- ja aineenopettajien yhteistyönä. Tavoitteena on ollut, että oppilaalle rakentuu ehjä opetuskokonaisuus ja että opettaja on aina tietoinen siitä, mitä opetusta milläkin luokkatasolla annetaan ja millaisia menetelmiä käytetään.

Yhteisten opettajien käyttö on tavallista luokilla 3-9. Luokanopettaja voi toimia aineenopettajana myös luokilla 7-9 ja aineenopettajat opettavat myös luokilla 3-6. Opettajien joustava käyttö tukee opetuksen tavoitteita, yhteisöllisyyttä sekä antaa myös opettajille mahdollisuuden monipuolistaa työtään. Opettajalla tulee olla aina pätevyys opettaa kyseisellä luokkatasolla.

Yhtenäinen perusopetus antaa myös opetusharjoittelijoille tilaisuuden osallistua luokanopettajien ja aineenopettajien väliseen yhteistyöhön. Tavoitteena on, että tuleva opettaja ymmärtää yhtenäisen perusopetuksen mahdollisuudet ja haasteet.

Turun normaalikoulun perusopetuksessa on käytössä eri painotuksia:

  • Englantipainotteinen opetuslinja painottaa oppimista englannin kielellä. Vähintään 25 prosenttia opetuksesta järjestetään englanninkielellä, jolloin kieli on paitsi opetuksen ja oppimisen kohde, myös väline eri oppiaineiden sisältöjen oppimisessa.
  • Taidepainotteinen opetuslinja korostaa taideaineita (luokat 1-6)
  • Science-opetuslinjalla opiskellaan enemmän luonnontieteitä (luokat 1-9)
  • Tietotekniikkapainotteinen opetus keskittyy puolestaan ATK-taitojen kehittämiseen
  • Mediakasvatuksen linjalla kehitetään oppilaiden mediaosaamista (luokat 1-6)

Lukio / IB School[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Turun normaalikoulun lukio on aktiivinen ja energinen lukio, joka reagoi herkästi ympäröivän yhteiskunnan muutoksiin.

Lukio rohkaisee opiskelijoitaan ottamaan vastuun omasta oppimisestaan. Tavoitteena on aktiivinen elinikäiseen oppimiseen valmistautunut opiskelija, joka pystyy suuntaamaan omaa opiskeluaan itse itselleen asettamien tavoitteidensa mukaisesti. Tässä apuna ovat yhteistyökykyiset ja aktiiviset opettajat.

Turun normaalikoulun lukiossa voi opiskella suomenkielisellä linjalla, englanninkielisellä IB-linjalla (IB - International Baccalaureate), yrittäjyyslinjalla tai voi koota mieleisensä kokonaisuuden.

Peruskorjauksen aikana syksystä 2015 jouluun 2016 lukio sijaitsi Turun keskustassa entisissä Turun Ammattikorkean tiloissa, hyvien bussiyhteyksien ja lyhyen kävelymatkan päässä Turun kauppatorilta.

Historiaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Turun normaalikoulun edeltäjä, Käkisalmen yhteiskoulu (aik. Käkisalmen reaali- ja porvariskoulu), perustettiin v. 1892. Sodan aikana koulun toiminta oli muutaman vuoden lamaannuksissa, ja lopulta koulu siirrettiin valtioneuvoston päätöksellä Turkuun, ensiksi torin laidalle, jossa toimittiin Turun yhteislyseon nimellä.

Vuonna 1957 silloinen Turun normaalilyseo sai oman uudisrakennuksen Mestarinkadulle, ja tuolloin alkoi myös aineenopettajakoulutus Norssissa. Aineenopettaja- ja luokanopettajakoulutus yhdistyivät Turun normaalikouluksi 1974, mutta vasta 1980, kun nykyinen koulurakennus Varissuolla valmistui, aineenopettaja- ja luokanopettajakoulutus pääsivät Turussa saman katon alle.

Turun normaalikoulu oli peruskorjauksessa syksystä 2015 vuodenvaihteeseen 2016-2017 asti.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Kupila, Sanna ym.: ”Turun Normaalikoulu, Norssi, Varissuo, Annanpolku 9”, Turun koulut. Keskustan ulkopuolisten koulujen inventointi ja arvottaminen, s. 25. Turun kaupungin museokeskus, rakennusvalvonta ja kaupunkisuunnittelu, 2016. Teoksen verkkoversio (viitattu 8.10.2017).

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä koulutukseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.