Turun normaalikoulu

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Turun normaalikoulu (kutsutaan myös nimillä Turun Norssi ja TNK) on Turussa Varissuolla toimiva Turun yliopiston ylläpitämä harjoittelukoulu. [1]

Tnk.gif

Koulu käsittää perusopetuksen luokat 1–9 ja lukion, jossa voi opiskella sekä kansallisen että kansainvälisen (IB - International Baccalaureate) opetussuunnitelman mukaisesti. Turun normaalikoulun yhteydessä toimii Turun kaupungin ylläpitämä Turun kansainvälinen koulu, joka noudattaa IB-opetussuunnitelmaa ja jossa opetus tapahtuu englanniksi.

Turun normaalikoulun vuonna 1980 valmistuneen koulurakennuksen on suunnitellut Björn Krogius.[2]

Turun normaalikoulu toimii Turun yliopiston kasvatustieteiden tiedekunnan harjoittelukouluna ja opettajien täydennyskoulutusyksikkönä opettajaksi opiskelevien opetusharjoittelun koordinoinnista ja toteuttamisesta sekä luokanopettaja- että aineenopettajakoulutuksessa. Tämän lisäksi Turun normaalikoulu osallistuu valtakunnallisiin ja paikallisiin tutkimus- ja kehittämishankkeisiin yhdessä yliopiston eri ainelaitosten kanssa. Norssi on osa valtakunnallista opettajankoulutuksen ja opetusharjoittelun eNorssi​-verkostoa. Normaalikoulu on aktiivisesti mukana Varissuon alueen kehittämisessä.[1]

Perusopetus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Turun normaalikoulussa toimivat kaikki perusasteen luokat 1-9, ja koulu kannustaa yhtenäistä perusopetusta. Koulun omilla nettisivuilla yhtenäisen perusopetuksen on kerrottu tarkoittavan kaikkien kouluasteiden toimimista samassa rakennuksessa. Näin oppilaat oppivat luontevasti työskentelemään ja olemaan vuorovaikutuksessa eri-ikäisten kanssa.[3] Perusopetuksen tilat sijaitsivat koulun viereisellä hiekkakentällä parakeissa syksystä 2015 jouluun 2016 saakka koulurakennuksen remontin ajan.

Perusopetus tarkoittaa myös toiminnallisesti yhtenäistä koulua, jolla on yhteinen arvopohja ja toiminta-, tapahtuma- ja juhlakulttuuri. Perusopetus toteuttaa yhtenäistä opetussuunnitelmaa, joka on tehty luokan- ja aineenopettajien yhteistyönä. Tavoitteena on ollut, että oppilaalle rakentuu ehjä opetuskokonaisuus ja että opettaja on aina tietoinen siitä, mitä opetusta milläkin luokkatasolla annetaan ja millaisia menetelmiä käytetään.

Yhtenäinen perusopetus antaa myös opetusharjoittelijoille tilaisuuden osallistua luokanopettajien ja aineenopettajien väliseen yhteistyöhön. Tavoitteena on, että tuleva opettaja ymmärtää yhtenäisen perusopetuksen mahdollisuudet ja haasteet.[3]

Turun normaalikoulun perusopetuksessa on käytössä eri painotuksia:

  • Englantipainotteinen opetuslinja painottaa oppimista englannin kielellä, kyseisellä linjalla vähintään 25 prosenttia opetuksesta järjestetään englannin kielellä, jolloin kieli on paitsi opetuksen ja oppimisen kohde, myös väline eri oppiaineiden sisältöjen oppimisessa (luokat 1-9)
  • Taidepainotteinen opetuslinja korostaa taideaineita (luokat 1-6)
  • Science-opetuslinjalla opiskellaan enemmän luonnontieteitä (luokat 1-9)
  • Tietotekniikkapainotteinen opetus keskittyy puolestaan ATK-taitojen kehittämiseen
  • Mediakasvatuksen linjalla kehitetään oppilaiden mediaosaamista (luokat 1-6)

Lukio / IB School[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Turun normaalikoulun lukiossa voi opiskella suomenkielisellä linjalla, englanninkielisellä IB-linjalla (IB - International Baccalaureate), yrittäjyyslinjalla tai voi koota mieleisensä kokonaisuuden. Lisäksi lukion ohessa on mahdollisuus suorittaa autokoulu, jonka teoriaopinnot voi suorittaa lukion tiloissa ja ajo-opetuskin tapahtuu koululta käsin.[4]

Lukio rohkaisee opiskelijoitaan ottamaan vastuun omasta oppimisestaan. Tavoitteena on aktiivinen elinikäiseen oppimiseen valmistautunut opiskelija, joka pystyy suuntaamaan omaa opiskeluaan itse itselleen asettamien tavoitteidensa mukaisesti.[5]

Peruskorjauksen aikana syksystä 2015 jouluun 2016 lukio sijaitsi Turun keskustassa entisissä Turun Ammattikorkean tiloissa, hyvien bussiyhteyksien ja lyhyen kävelymatkan päässä Turun kauppatorilta.

Historiaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Turun normaalikoulun edeltäjä, Käkisalmen yhteiskoulu (aik. Käkisalmen reaali- ja porvariskoulu), perustettiin vuonna 1892. Sodan aikana koulun toiminta oli muutaman vuoden lamaannuksissa, ja lopulta koulu siirrettiin valtioneuvoston päätöksellä Turkuun, ensiksi torin laidalle, jossa toimittiin Turun yhteislyseon nimellä.

Vuonna 1957 silloinen Turun normaalilyseo sai oman uudisrakennuksen Mestarinkadulle, ja tuolloin alkoi myös aineenopettajakoulutus Norssissa. Aineenopettaja- ja luokanopettajakoulutus yhdistyivät Turun normaalikouluksi 1974, mutta vasta 1980, kun nykyinen koulurakennus Varissuolla valmistui, aineenopettaja- ja luokanopettajakoulutus pääsivät Turussa saman katon alle.

Varissuolla sijaitseva Turun normaalikoulu oli peruskorjauksessa syksystä 2015 jouluun 2016 asti.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Tietoa Norssista / Tervetuloa Norssiin utu.fi. Viitattu 17.12.2017.
  2. Kupila, Sanna ym.: ”Turun Normaalikoulu, Norssi, Varissuo, Annanpolku 9”, Turun koulut. Keskustan ulkopuolisten koulujen inventointi ja arvottaminen, s. 25. Turun kaupungin museokeskus, rakennusvalvonta ja kaupunkisuunnittelu, 2016. Teoksen verkkoversio (viitattu 8.10.2017).
  3. a b Perusopetus utu.fi.
  4. Autokoulu lukion ohessa utu.fi. Viitattu 17.12.2017.
  5. Lukio / IB School utu.fi. Viitattu 17.12.2017.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]