Yykeänperä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Yykeänperä
Skibotn, Ivgobahta
Yykeänperän rantaa veneineen ja leirintäalue taustalla
Yykeänperän rantaa veneineen ja leirintäalue taustalla

Yykeänperä

Koordinaatit: 69°24′N, 20°16′E

Valtio Norja
Lääni Tromssan lääni
Kunta Omasvuono (norj. Storfjord)
Hallinto
 – Asutustyyppi Kylä
Väkiluku (2006) 479Yykeänperä (kveeniksi Yykeänperä, norj. Skibotn, pohjoissaameksi Ivgobahta)[1][2][3] on kylä ja taajama Omasvuonon kunnassa, Tromssan läänissä, Norjassa. Se sijaitsee Yykeänvuonoon kuuluvan Storfjorden-vuonon rannalla. Kylän asukasluku on 479 (vuonna 2006). Kylässä on kolme kylänosaa: Markkina, Outa ja Apaja[1].

Maantiede[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Maastonmuutos Yykeänperän ja Kilpisjärven välillä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vain 50 kilometrin välimatkasta Kilpisjärveen huolimatta ero esimerkiksi maastonmuodoissa on Norjan ja Suomen välillä huomattava. Yykeänperä sekä läheinen Yykeän alue ovat keskellä Kölivuoria. Verrattain Suomen puolella sijaitseva Kilpisjärvi sijaitsee puolestaan Kölivuorten reunalla. Matkalla Kilpisjärveltä Norjanmerelle maastonmuodot jyrkkenevät, ja korkeuserot laaksonpohjien, vuonojen sekä vuorten välillä kasvavat nopeasti, vaikkakin jo Kilpisjärven maastossa on muuhun Suomeen verrattuna selvästi vuoristomaisempia piirteitä.

Yleisesti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Maastollisesti Yykeänperä sijaitsee laaksossa vuonon rannalla ja sitä ympäröivät vuorenhuiput, jotka pääsääntöisesti nousevat 1,5 kilometrin korkeuteen. Yykeänvuono on lähes pohjois-etelä-suuntainen ja Yykeänperä sijaitsee sen itärannalla. Kylä sijaitsee E8- ja E6-teiden risteyksessä. Lähellä on NATO:n bunkkereiden suuaukkoja kallioseinissä aivan kylään johtavan tien kupeessa.

Vuonon länsirannalla olevien huippujen, esimerkiksi Nállangáisin ja Imagáisin välinen Steindalsbreen, Bálggesvárrin viereinen Sydbreen ja Storfjelletin huipun katveessa oleva Fornesbreen ovat kesälläkin pysyviä jäätiköitä, joilla järjestetään retkeilijöille muun muassa jäätikkövaelluskursseja. Ikijää antaa mahdollisuuksia jäätikköharjoitteluun, kuten myös muuhun teknisempäänkin kiipeilyyn sekä jo hieman alppimaiseen vuoristovaellukseen. Retkeilijät, kiipeilijät ja vapaalaskijat suosivatkin Yykeänperän seutuja.

Liikenne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yykeänperä sijaitsee Eurooppatie 8:n ja Eurooppatie 6:n risteyksen lähettyvillä. Näistä Eurooppatie 8 toimii tieyhteytenä Suomeen, Kilpisjärvelle, ja näiden kahden kylän välimatka on 50 kilometriä. Toisessa suunnassa E8 johtaa Tromssan kaupunkiin asti. Eurooppatie 6 puolestaan vie koko manner-Norjan läpi Kirkkoniemestä aina Oslon eteläpuolelle, Ruotsissa sijaitsevaan Trelleborgiin. Näin ollen Yykeänperä on eräs monista tien varrella sijaitsevista kylistä. Lähin lentokenttä on Tromssassa.

Tromssalla on muutenkin merkittävä vaikutus Yykeänperään, sillä esimerkiksi Tromssan yliopistolla on paljon toimintaa Yykeänperässä, muun muassa observatorio.[4]

Tunnettuja asukkaita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirjailija ja taiteilija Nils-Aslak Valkeapää asui Yykeänperässä rakennuttamassaan Lásságámmi-talossa. Nimi tarkoittaa kalliomajaa. Nykyisin talo on kesäisin museona ja talvisin sitä vuokrataan saamelaistaiteilijoille ja saamelaisen kulttuurin tutkijoille.[5][6][7]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Yykeänperä Kvensk stedsnavn database. Kvensk stednavnstjenst. Viitattu 25.2.2012. (norjaksi)
  2. Pohjois-Norjan paikannimet. Teoksessa: Kielitoimiston nimiopas, s. 179. Kotimaisten kielten tutkimuskeskus, 2008. ISBN 978-952-5446-29-6.
  3. http://faktaark.statkart.no/SSRFakta/faktaarkfraobjektid?enhet=731563
  4. http://www.phys.uit.no/skibotn/index.html Tromssan yliopiston Yykeänperän osasto
  5. Kupari, Ritva: Pöytälaatikosta löytyi aarre Suomen luonto. 1/2012. Viitattu 20.2.2012.
  6. Lásságámmi Stiftelsen Lásságámmi. Viitattu 20.2.2012.
  7. Mainio, Tapio: Ailun Kalliomaja avautuu taidetaloksi Helsingin sanomat. 27.8.2007. Viitattu 22.2.2012.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]