Kristiansand

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Kristiansand kommune
Kristiansand komm.svg NO 1001 Kristiansand.svg
vaakuna sijainti
www.kristiansand.kommune.no
Sijainti 58°08′52″N, 007°59′33″E
Lääni Länsi-Agderin lääni
Perustamisvuosi 1641
Kuntaliitokset Oddernes, Randesund, Tveit (1965)
Pinta-ala 276,4 km²
Väkiluku 81 295 (1.1.2010)
– väestötiheys 294,1[1] as/km²
Kunnanjohtaja Arvid Grundekjøn (H, 2011)

Kristiansand (aiemmin Christianssand) on Länsi-Agderin läänin (norj. Vest-Agder) pääkaupunki Norjassa. Kaupunki on Norjan kuudenneksi suurin ja sijaitsee melkein maan eteläkärjessä Skagerrakin rannikolla Sørlandetin alueella, 327 km Oslosta lounaaseen.

Kristiansandin perusti Tanska-Norjan kuningas Kristian IV vuonna 1641 ja rakennutti samalla kaupungin suojaksi Christiansholmin linnakkeen. Kaupungin keskustaa kutsutaan nimellä Kvadraturen, koska se on rakennettu norjalaisille kaupungeille muutoin epätyypillisesti ruutukaavan mukaan.

Neljäsosan keskustasta muodostaa Posebyen, joka koostuu pääasiassa 1800-luvun lopulta peräisin olevista vanhoista valkoisista puutaloista, jotka on suojeltu. Kaupungin silhuettia hallitsee vuonna 1885 valmistunut uusgoottilainen tuomiokirkko 70-metrisine torneineen.

Elinkeinoelämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaupungissa on öljynporauslaitteiden ja -teknologian klusteri, joka on saavuttanut mainetta maailmalla.[2] Tärkeitä yrityksiä ovat muun muassa National Oilwell Varco ja Aker Solutions. Kaupungissa on myös aurinkoenergian hyödyntämiseen tarvittavia materiaaleja valmistavaa teollisuutta, muun muassa 2,6 miljardin kruunun investoinnit vuonna 2006 kaupunkiin aloittanut Elkem[3]. Alueellisen energiayhtiön Agder Energin pääkonttori sijaitsee Kristiansandissa.

Christianssands Bryggeri on olutpanimo ja virvoitusjuomatehdas, joka on ollut toiminnassa vuodesta 1859. Hennig-Olsenin jäätelö on kansallisesti tunnetuimpia alan tuotemerkkejä. Kaupungissa on myös perinteikästä raskasta teollisuutta, kuten vuodesta 1910 toiminut nikkelinjalostamo. Muita tärkeitä elinkeinoelämän alueita ovat laivanvarustamotoiminta sekä energiantuotanto.

Posebyen.
Christiansholmin linnake.
"Kilden" on Kristiansandin teatteri-ja konserttitalo

Kjevikin lentoasemalta on maan sisäiset suorat lentoyhteydet Osloon, Bergeniin, Trondheimiin Kristiansundiin ja Stavangeriin sekä suoria yhteyksiä moniin Euroopan kaupunkeihin, tärkeimpinä Kööpenhamina ja Amsterdam[4]. Lentoasemilla Kristiansandin nimi kirjoitetaan väärinkäsitysten välttämiseksi usein muodossa Kristiansand S erotukseksi Kristiansundin kaupungista Länsi-Norjassa, joka puolestaan kirjoitetaan muotoon Kristiansund N.

Kristiansandin satama on maan tärkeimpiä, ja sieltä on tavaraliikenteen lisäksi autolauttayhteydet Jyllantiin Tanskaan Color Linen ja kesäisin myös Fjord Linen aluksilla. Oslon ja Stavangerin välinen maantie E-18 muuttuu Kristiansandissa E-39:ksi, ja siihen liittyvät laajat moottoritietyömaat valmistuvat 2010-luvulla. Kaupungista on myös rautatieyhteys Stavangeriin ja Osloon.

Kulttuuri[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kristiansand on Agderin yliopiston pääpaikka.

Konsertti- ja teatteritalo Kilden valmistui 2011. Sen pääsuunnittelija on helsinkiläinen Arkkitehtitoimisto ALA Oy, joka voitti kansainvälisen arkkitehtikilpailun vuonna 2005 93:n ehdotuksen joukosta.[5] Talossa toimivat kaupungin teatteri Agder teater, sinfoniaorkesteri Kristiansand Symfoniorkester ja Opera Sør.

Kaupungissa järjestettiin Norjan suurin jokakesäinen Quart-musiikkifestivaali vuosina 1991-2007[6]. Kristiansandin eläintarhassa (norj. Kristiansand Dyrepark) vierailee vuosittain yli puoli miljoonaa ihmistä[7][8]. Kaupungissa ilmestyy 1875 perustettu sanomalehti Fædrelandsvennen.

Osa Strandpromenadenia.

Kristiansandin suomalainen ystävyyskaupunki on Kerava.

Jalkapallojoukkue IK Start pelaa Norjan Tippeligaenissa kaudella 2013.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Tall om Kristiansand kommune www.ssb.no. 1.1.2010. Viitattu 20.2.2011. (norjaksi)
  2. Bent Mikkelsen: Kristiansand Engineering capital of the offshore industry Scandinavian Shipping Gazette. 20. kesäkuuta 2007. Viitattu 22. elokuuta 2007. (englanniksi)
  3. Betzy A. K. Thangstad: Elkem's history www.elkem.com. Viitattu 14. tammikuuta 2008. (englanniksi)
  4. Ove Narvesen: Kristiansand lufthavn, Kjevik Avinor. Viitattu 22. elokuuta 2007. (norjaksi)
  5. Snart første spadetak i Kristiansand 9. helmikuuta 2007. Scenekunst.no. Viitattu 22. elokuuta 2007. (norjaksi)
  6. Quarts historie Fædrelandsvennen. 6. kesäkuuta 2008. Kristiansand. Viitattu 13. elokuuta 2008. (norjaksi)
  7. http://www.kristiansand.as/dyreparken/
  8. http://www.dyreparken.com/ordliste/index.htm