Merenkurkun silta

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Merenkurkku.

Merenkurkun silta (ruots. Kvarkenbron) tarkoittaa ehdotettua kiinteää tieyhteyttä Merenkurkun yli, suunnilleen Suomen Vaasan ja Ruotsin Uumajan kohdalta. Rannikkojen etäisyys on n. 70 km, mutta välissä on useita saaria, joita voidaan käyttää hyväksi tien ja mahdollisesti myös rautatien rakentamisessa. Ehdotuksiin on sisältynyt sekä silta- että tunneliyhteys, kuten myös pato.

Summittainen reitti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Siltojen yhteenlaskettu pituus olisi 40–41 km. Meri ei ole erityisen syvä alueella, yleensä enimmillään 25 m. Arvioitu kustannus 9 m leveälle tiesillalle on n. 1700–2200 M€.lähde? Jos myös rautatie rakennetaan, tulee siitä paljon kalliimpi, ja luultavasti junaliikenne olisi melko vähäistä eriävän raideleveyden takia. Ainoalla nykyisellä junien rajanylityspaikalla Tornion ja Haaparannan välillä on suhteellisen vähän liikennettä.

Lokakuussa 2009 julkistetun tutkimuksen mukaan sillan ohessa samaan hankkeeseen pitäisi yhdistää tuulivoimaloiden rakentaminen.[1]

Poliittinen tilanne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ehdotusta ajavat muutamat poliitikot Ruotsin Länsipohjassa ja esimerkiksi sanomalehti Västerbottens-Kuriren. Ruotsin valtionvarainministeri Pär Nuder on ollut kiinnostunut ideasta, mutta liikenne- ja viestintäministeri Ulrica Messing on torjunut sen täysin. Ruotsin tielaitos on tehnyt pienempää tutkimusta, mutta kysymys on tällä hetkellä avoin. Kriittisiä suunnitelmaa kohtaan ovat myös monet pohjoisempana sijaitsevat kunnat, jotka mieluummin toivovat Tornion ja Haaparannan kautta kulkevan yhteyden kehittämistä.

Vaasassa pidetään toistaiseksi tärkeämpänä parempaa tie- ja rautatieyhteyttä eteläänlähde?. Vaasan yrittäjät ovat toisaalta olleet kiinnostuneita sillasta, koska Vaasan ja Uumajan välinen laivayhteys on säännöllisesti vaakalaudalla kannattamattomuutensa vuoksi.lähde?

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: sv:Kvarkenbron