SJ (yritys)

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
SJ AB
Yritysmuoto osakeyhtiö
Perustettu 1856 (alun perin)
2001 (nykyisessä muodossaan osakeyhtiönä)
Toimitusjohtaja Crister Fritzson
Avainhenkilöt Jan Sundling (hallituksen puheenjohtaja)
Kotipaikka Tukholma, Ruotsi
Toimiala rautatieliikenne
Liikevaihto 9,38 miljardia kruunua
Liikevoitto 0,84 miljardia kruunua
Nettotulos 0,65 miljardia kruunua
Henkilöstö 4 192 (2016)
Tytäryhtiöt SJ Götalandståg AB, SJ Norrlandståg AB
Omistaja Ruotsin valtio
Kotisivu www.sj.se

SJ AB on Ruotsin valtion kokonaan omistama rautateiden henkilöliikennettä kilpailuilla markkinoilla harjoittava yhtiö. Markkinaehtoisuudesta johtuen sen tavoite on tuottaa voittoa. Konsernin liikennesuorite koostuu pääasiassa valtakunnallista liikennettä harjoittavan emoyhtiö SJ:n sekä Länsi-Götanmaan ja Hallandin paikallisjunaliikennettä harjoittavan SJ Götalandstågin liikenteestä. Näiden yksiköiden toiminta koostuu 1 100 päivittäisestä junalähdöstä, jotka operoivat 275 rautatieasemalle. Konserniin kuuluu lisäksi tytäryhtiö SJ Norrlandståg, joka vastaa Norlannin yöjunaliikenteen junahenkilöstöstä. Muut tytäryhtiöt ja osakkuusyhtiöt tukevat SJ:n ydinliiketoimintaa.

Valtakunnallinen SJ-liikenne jakautuu pika-, Intercity-, yö- ja paikallisjuniin (moottorijunia ja veturivetoisia junia). SJ Götalandståg hoitaa paikallis- ja seutujunaliikennettä Länsi-Ruotsissa lääninhallituksen Västtrafik-liikennejärjestelmässä.

SJ:n liikeidea on tarjota tehokas ja ympäristöystävällinen matkustusmuoto ja visiona tehdä junasta mahdollisimman houkutteleva matkustustapa.

Markkinatilanne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jo käytöstä poistunut vanhemmanmallinen SJ-lippuautomaatti.

Vuonna 2001 perustetun SJ AB:n liikennesuorite on kasvanut muun Ruotsin liikenteen tavoin tasaisesti. Kasvavia matkustajamääriä ovat edeltäneet valtion mittavat investoinnit rautatieinfrastruktuuriin, mikä taas on ollut ilmastopoliittinen valinta. Koska ruotsalainen sähkö tuotetaan pääosin ydin- ja vesivoimalla, on rautateillä mahdollista saavuttaa liikkumisen ympäristötavoitteita tieliikennettä tehokkaammin. Yhä useampi matkustaa junalla, mikä näkyy erityisesti vilkkaimpien rataosuuksien matkustussuosion kasvamisella entisestään.

SJ on lopettanut monien pienempien paikallisten ja lyhyempien linjojen liikennöinnin, jotka ovat siirtyneet markkinoiden kilpailulle avaamisen jälkeen yksityisten yhtiöiden ja maakäräjien tilaaman liikenteen piiriin. Tämän strategian johdosta SJ-liikenne painottuu valtakunnalliseen kaukojunaliikenteeseen sekä Mälarinlaakson seutujunaliikenteeseen.

SJ:n monopoli perinteisillä kantaradoilla ja Tukholman alueen seutujunilla päättyi vuonna 2009, mikä on mahdollistanut aidon kilpailun syntymisen Ruotsin rautatiemarkkinoille. Tätä ennen kilpailu oli sallittu vain vähäliikenteisillä radoilla.

Myynti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suurin osa SJ-liikenteen lipuista myydään yhtiön omalta verkkosivustolta. Lippuja myydään myös muissa verkkokaupoissa, matkatoimistoissa, jälleenmyyjillä, automaateista ja Pressbyråneilla sekä 7-Eleveneissä. Yhtiön omia SJ-matkamyymälä-lipputoimistoja on jäljellä enää vain Tukholmassa, Göteborgissa ja Malmössä. Tammikuussa 2014 yhtiö ilmoitti 17 matkamyymälän sulkemisesta, jolloin jäljelle jäi viisi matkamyymälää. Keväällä 2015 SJ päätti sulkea Sundsvallin ja Arlandan lentoaseman matkamyymälät. Heinäkuussa 2014 SJ sulki myös Tranåsin asiakaspalvelukeskuksen, ja sen jälkeen asiakaspalvelua hoidetaan puhelimitse ja verkossa vain Ångesta.

Hinnoittelu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

SJ soveltaa halpalentoyhtiöiltä tuttua niin sanottua dynaamista hinnoittelua, minkä seurauksena hinta riippuu ostoajankohdasta ja vuoron kysynnästä.

Junat (ajoneuvot)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Veturit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Junayksiköt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • X2 (X2000), 36 täydellistä junayksikköä
  • X12, neljä yksikköä (enimmillään 18)
  • X40 (kaksikerroksinen), 43 yksikköä
  • X50 (Regina)
  • X52 (Regina)
  • X55 (SJ 3000), 20 yksikköä

Matkustajavaunut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • 1980-luvun vaunut

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: sv:SJ AB