Kivijärvi (Kannonkoski)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kivijärvi
Kivijärveä Lokakylän satamasta
Kivijärveä Lokakylän satamasta
Valtiot SuomiView and modify data on Wikidata
Paikkakunta Kannonkoski, Kinnula, Kivijärvi
Koordinaatit 63°07′01″N, 25°10′59″E
Järvinumero 14.443.1.001View and modify data on Wikidata
Mittaustietoja
Pituus 50 km
Leveys 10 kmView and modify data on Wikidata
Pinnankorkeus 130,8 m
Pinta-ala 154,03 km²
Suurin syvyys 45 m
Valuma-alue 1 739 km²
Kivijärvi

Kivijärvi on Kymijoen vesistön Viitasaaren reittiin kuuluva järvi pohjoisessa Keski-Suomessa. Järven pinta-ala on 154,03 neliökilometriä, ja se on Suomen 30. suurin järvi.[1] Järvi on noin 50 kilometriä pitkä ja leveimmillään noin 10 kilometriä. Kivijärven selät etelästä pohjoiseen ovat Kuivaselkä, Lintuselkä, Lokaselkä, Rutaselkä ja Kotkatselkä. Näistä Lokaselkä on suurin.[2] Järven syvin kohta, noin 45 metriä, sijaitsee Lintuselällä. Kivijärven suurimpia saaria ovat Riansaari, Rutasaari, Iso Talviaissaari, Lehtosaari (Kivijärvi), Lehtosaari (Kinnula), Iso Kuoresaari, Saihosaari, Vietsaari, Heitsaari, Huhmarsaari, Siikasaari, Korpisaari ja Selkäsaari.

Kivijärvi laskee pääosin Hilmon voimalaitoskanavan kautta Vuosjärveen. Toinen laskureitti sijaitsee aivan järven eteläpäässä, mistä vesi kulkeutuu Potmonkosken, Naisvirran, Syväjärven, Pudasjärven ja Hilmonkosken kautta Vuosjärveen.[2] Kivijärven veden korkeutta on säännöstelty sähkövoimalaitoskäyttöön 1950-luvulta alkaen. Vuonna 1863 Kivijärven pintaa laskettiin muusta syystä. Alkuperäinen purkautumisuoma Vuosjärveen on järven keskivaiheilla oleva Kämärinkoski, joka on menettänyt asemansa maannousemisilmiön takia. Kannonkosken Kannonjärvi ja Enonjärvi laskevat vetensä Kivijärveen Kannonkosken kautta.

Kivijärvi sijaitsee Kannonkosken, Kivijärven ja Kinnulan kuntien alueella. Suurin osa järvestä on Kivijärven kunnan alueella, ja järvi jakaa kunnan kahteen osaan järven länsi- ja itäpuolelle. Kantatie 77 (Sininen tie) ylittää järven Suurussalmen kohdalla Kannonkosken kunnan alueella.[2]

Kivijärvi on Suomen tavallisimpia järvennimiä. Tämän suuren järven nimen on mainittu pohjautuvan sekä järven kivisiin rantoihin että yksittäisen paikan ominaisuuksiin. Järven itärannalla sijaitsee huomattavan suuri vyörykivikko (louhikko).[3]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Suomen järvet Järviwiki. Valtion ympäristöhallinto. Viitattu 28.2.2014.
  2. a b c Kivijärvi (sijainti maastokartalla) Karttapaikka. Helsinki: Maanmittauslaitos. Viitattu 5.9.2021.
  3. Sami Suviranta (SBS): Kivijärvi (s. 168) Suomalainen paikannimikirja. Kotimaisten kielten keskus, kotus.fi. Viitattu 17.10.2021.
Tämä meriin, järviin, jokiin tai muihin vesimuodostumiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.