Pahkavuori

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee Salon kaupunginosaa. Kurikan Pahkavuoresta on eri artikkeli.

Pahkavuori on Salon kaupunginosa, joka rajoittuu seututie 110:een, Helsingintiehen ja Vähäjokeen.[1] Alue on iso asuntoalue, ja siellä on ulkoilualueena käytetty Pahkavuoren mäki.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pahkavuori on vanha Uskelan kylä. Kylän alkuperäisellä paikalla Pahkavuoren itälaidalla sijaitsivat Alistalon ja Ylistalon tilat, sekä näiden vieressä Jaanun yksinäistilan muodostama kylä. Näistä hieman itään on vanha Karjaskylän kylänmäki. Nämä kolme ovat muodostaneet yhteisen jakokunnan.[2][3]

Jaanu on liitetty joissain vaiheessa Pahkavuoreen. Pahkavuoren ydinalue puolestaan liitettiin Salon kauppalaan vuonna 1932 ja Uskelan puolelle jääneestä kyläalueesta muodostettiin Metsäjaanun kylä 1960-luvulla. Pahkavuoren mäen ympäristöön kehittyi 1900-luvun aikana laaja asuinalue, eikä kylän vanhaa rakennuskantaa ole enää jäljellä. Nykyinen Pahkavuoren kaupunginosa pitää sisällään myös Karjaskylän kylätontin.[4][2]

Palvelut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Päiväkoti Mesikämmen

Pahkavuoren ja Enolan rajalla Helsingintien varella sijaitsevat K-Market Pahkavuore ja Pirilän puutarha. Alueella sijaitsevat myös päiväkoti Mesikämmen ja Pahkavuoren päiväkoti.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Salon kaupungin kartta, johon on merkitty kaupunginosien rajat ja numerot; lisäksi erillinen lista kaupunginosien nimistä.
  2. a b Turun maakuntamuseon Sarakum-projekti, Salon kulttuuriympäristö ja arvot, s. 96. Turun maakuntamuseo, 2005. Teoksen verkkoversio.
  3. Isojako Karjaskylän jakokunnassa. Maanmittaushallitus. A108:10/3-11. Maanmittaushallituksen uudistusarkisto (viitattu 9.6.2020)
  4. Pahkavuori (Maanmittaushallituksen uudistusarkisto, Uudistushakemistot, Uudistushakemisto: Turun ja Porin lääni, Siikainen-Uskela, Bia:59) Digitaaliarkisto. Arkistolaitos. Viitattu 14.3.2019.
Tämä Suomeen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.