Kaukola (Muurla)

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Muurlan Kaukola)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kaukolan eteläosassa on suuret hiekkakuopat

Kaukola on kylä Salon kaupungin Muurlassa. Kylä sijaitsee Muurlan eteläosassa Kiskontien ja Kaukolantien risteyskohdassa.

Kaukola sijaitsee Muurlanjoen itäpuolella. Jokilaaksossa on laajat pellot, mutta valtaosa Kaukolan kyläaluetta on metsien peittämää moreenimuodostumaa. Kylän eteläosassa on laaja Kärmeseljännummi, jossa on suuret hiekkakuopat. Mäkien väliin jää joitakin suoalueita, joista suurimmat ovat Pullasuo ja Nairassuo. Kaukolan naapurikylät ovat Kistola, Muurla, Hongisto, Nokoinen, Harjula ja Kaivonpyöli.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaukola on myöhäiskeskiaikainen uudisasutuskylä. Kylä on syntynyt kahden historiallisen tien risteyskohtaan. Vielä isojaon aikaan Kaukolassa oli Karjaskylän takamaita, mikä lienee seurausta kylän asuttajien alkuperästä. Kylän seitsemän kantatilaa sijaitsivat kahdella vierekkäisellä kylänmäellä ja kuuluivat ensin hallinnollisesti Muurlan läänin veropitäjään, 1620-luvulta lähtien Perniöön ja sitten Uskelaan, jossa Muurla kuului Salon yökuntaan ennen oman kappeliseurakunnan perustamista 1724. Isojako rikkoi vanhan kylärakenteen 1700-luvun lopulla, kun silloiset viisi kantatilaa siirtyivät omien maidensa keskelle.[1]

Kaukolan toisella kylänmäellä toimi kestikievari 1800-luvulle saakka. Samalle mäelle perustettiin myöhemmin Kaukolan kansakoulu, joka toimi vuoteen 1973 asti. Kaukolan torpparialue teiden risteyksessä kehittyi 1900-luvun alussa kylän uudeksi kyläkeskukseksi, kun torpat ja mäkituvat itsenäistyivät. Risteysalueella toimi muun muassa kauppa. Kiskontie oikaistiin 1970-luvun alussa, jolloin kyläkeskus jäi risteysalueen pohjoispuolelle.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Turun maakuntamuseon Sarakum-projekti, Muurlan kulttuuriympäristö ja arvot, s. 24. Turun maakuntamuseo, 2005. Teoksen verkkoversio.