Kihinen

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Kihinen (ruots. Kihis)[1] on kylä Halikossa. Se sijaitsee aivan asemanseudun länsikolkassa. Kylän entinen pääalue on sijainnut Kihistenmäellä, mutta 1800-luvun kyläaluemuutoksissa pääalue on jaettu Puotilan ja Rikalan kesken. Nykyinen Kihisen kylän alue sijaitsee Karjanummena tunnetulla alueella.[2]

Kihistenmäki sijaitsee asemanseudun ja kirkonkylän välissä. Kihinen on ollut asutettu jo ajanlaskumme alusta saakka, mutta muinaiset asuinpaikat ovat pääosin tuhoutuneet myöhempien rakennustöiden yhteydessä.[3] Todennäköisesti Kihistenmäellä ollut kylä on kuulunut jo Rikalan muinaispitäjään. Siellä on ollut koulu, joka lakkautettiin ja siirrettiin kirkonkylään. Mäellä on omakotitaloasutusta, Puotilan talonpoikaiskartano sekä huonekalutehdas ADI Kalusteet.

Karjanummi on ollut ennen Vialan ja Tunilan kylien aluetta. Se sijaitsee Kuninkaantien varrella Pitkämäen pohjoispuolella ja sen läpi kulkee rantarata. Karjanummi on asutettu vasta 1700-luvulla, jolloin sinne perustettiin torppia. Halikonjoki toimii alueen pohjoisrajana. Kylän Tunnelinmäessä on kaksi rautatietunnelia vuosilta 1927 ja 1993.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Anna-Liisa Hirviluoto, Kari Pitkänen: Halikon historia I. Halikon kunta, 1992. ISBN 952-90-3797-X.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Postortslexikon för Finland - Luettelo paikkojen nimistä Suomessa Suomen Sukututkimusseura. Arkistoitu 10.9.2005. Viitattu 2.1.2008.
  2. a b Halikon kulttuuriympäristö ja arvot, s. 80. Turun maakuntamuseon Sarakum-projekti. Turun maakuntamuseo, 2005.
  3. Luettelot Salon seudun muinaisjäännöskohteista ja -alueista (pdf) Salon seudun maakuntakaava. 31.5.2006. Viitattu 31.12.2007.
Tämä kylään liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.