Tavola

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli kertoo kylästä Halikossa Salossa. Tavola on myös kylä Nummella Lohjalla.

Tavola on kylä Halikossa. Kallionyppylän päällä sijaitsevan kylän pohjoispuolella ovat Nummi ja Märy ja eteläpuolella Yttelä. Kylän läpi kulkevat Myllyoja ja E18-moottoritie, jonka liittymä on kylässä. Tavolaan kuuluu myös pieni irrallinen alue Vaskiolla Somerojan ja Mustakrotin vaiheilla. Kumpikin kyläalue on säilynyt varsin tiiviinä.

Tavolasta on tehty löytöjä kivikautisista esineistä. Kylä on perustettu viimeistään 1200-luvulla, sillä se kuului suomalaisen vero-oikeuden piiriin. Tavolan varakkuudesta kertoo se, että kylässä oli Ruotsin vallan aikana ratsutila. Lisäksi kylä ei ole kuulunut yhdellekään kunnan kolmesta kartanosta.

Tavolassa on ollut 4 vaurasta kantatilaa: Kauhala, Kyöpi, Mikola ja Äijälä. Niiden päärakennukset ovat 1800-luvulta ja hyvin säilyneitä. Nykyisin kylään on rakennettu lukuisia omakotitaloja ja kunta on kaavoittanut koko keskustan ja Tavolan välisen peltoalueen.

Moottoritieliittymän eteläpuolella on Halikon Shell-huoltoasema Helmisimpukka-ravintoloineen[1] sekä 2010-luvun taitteessa valmistunut Design Hill -sisustusmyymälä kahviloineen[2].

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Turun maakuntamuseon Sarakum-projekti: Halikon kulttuuriympäristö ja arvot, Turun maakuntamuseo, 2005
Tämä kylään liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.

  1. Shell Salo Halikko helmisimpukka.fi. Viitattu 23.4.2024.
  2. Design Hillin sijainti moottoritien liittymässä on ihanteellinen yrityssalo.fi. Viitattu 23.4.2024.