Halikon kirkonkylä

Kohteesta Wikipedia
(Ohjattu sivulta Pappila (kylä Halikossa))
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Halikon kirkonkylä oli Halikon kunnan keskusta. Kyseessä ei ole kuitenkaan kylä, vaan useiden kylien yhteen kasvanut alue. Halikon kirkonkylä onkin enemmän kansan suussa kulkeva käsite, jota ei ole tarkkaan rajattu. Yleisesti sen katsotaan itä-länsi -suunnassa alkavan entisestä Salon kaupungin rajasta ja loppuvan Halikonjokeen. Tilastollisessa taajamaluokituksessa Halikon kirkonkylä on kasvanut yhteen Salon keskustaajaman kanssa.

Halikon kirkon ympärille ei muodostunut laajaa asutusta omaksi kyläkseen, kuten yleensä vanhojen kirkkojen ympärille on rakentunut. Tämä johtui siitä, että kirkko rakennettiin Joensuun kartanon maille, joten kirkkoa ja Pappilaa ympäröivät maat olivat Joensuun viljelykäytössä. Tilanne muuttui toisen maailmansodan jälkeen, kun valtio lunasti Joensuun maita Karjalan evakkojen asuttamiseksi. Kirkon ympäristöön rakennettiin paljon rintamamiestaloja, joista osa on purettu nykyään.

Kirkonkylän asutus kasvoi nopeasti johtuen Salon kaupungin läheisyydestä. 1970-luvulla kylään rakennettiin useita kerrostaloja ja Halikon koulukeskus, sekä tiestöä ja kaavoitusta parannettiin. Kirkonkylän kasvu jatkuu nykypäivänäkin; kerrostaloja on rakennettu vanhoille rintamamiestonteille keskustan tuntumaan ja esimerkiksi vanhalle torille. 2000-luvun alussa nousi 110 tien laitaan Salitunojan länsipuolelle Prismakeskus niminen kauppakeskittymä. Sen läheisyyteen valmistui Salo Retailpark entiselle Salon ja Halikon raja-alueelle vuonna 2009.

Museovirasto on määritellyt Halikon kirkonseudun, johon kuuluu myös läheinen Rikalan muinaislinna, yhdeksi Suomen valtakunnallisesti merkittävistä rakennetuista kulttuuriympäristöistä.[1][2]

Kirkonkylän kylät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Toijala

Toijalan kylä on aivan entisellä Salon vastaisella rajalla. Valtaosa kylästä liitettiin Saloon vuonna 1932. Suurin osa kylän omakotitaloista Halikon puolella on tehnyt viime aikoina tilaa kerrostaloille. Kylässä sijaitsee kauppa ja päiväkoti. Salon puolelle jääneet osat ovat muuttuneet teollisuusalueeksi.

Putola

Putolan omakotitaloalue on kasvanut valtavasti 1990-luvusta lähtien. Se on muodostunut Putolan maatilan maille, jossa oli aikoinaan myös postikonttori. Salitunoja erottaa Putolan Kärävuoresta .

Kärävuori

Halikon ydinkeskusta kuuluu Kärävuoren kylään. Kylä lienee Halikon tiheiten asuttua, jossa sijaitsee myös päiväkoti, seurakuntatalo, kunnanvirasto ja toinen Halikon pappiloista. Kylä on saanut nimensä korkeasta mäestä, jonka päällä on linnamainen Halikon vesitorni.

Pappila

Pappila sijaitsee aivan aivan kirkonkylän läheisyydessä. Nimensä kylä on saanut siellä olevasta Halikon Isosta Pappilasta, entisestä kirkkoherran virka-asunnosta. Kylän merkittävin asutusalue on Taka-Pappilan lähiö, joka on Halikon suurimpia.

Halikon kirkonkylää

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Halikon kirkonseutu Valtakunnallisesti merkittävät rakennetut kulttuuriympäristöt RKY. Museovirasto.
  2. Kartta: Halikon kirkonseutu Valtakunnallisesti merkittävät rakennetut kulttuuriympäristöt RKY. Museovirasto. Viitattu 2.10.2010.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä Suomeen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.