Valkeala (taajama)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Valtatien 15 ja Jyrääntien risteys Valkealan Niinistössä
Valkeala

Valkeala

Koordinaatit: 60°56′20″N, 26°47′50″E

Valtio Suomi Suomi
Maakunta Kymenlaakso
Seutukunta Kouvolan seutukunta
Kunta Kouvola
Suuralue Valkeala
Pinta-ala
 – Maa 10,86 km²
Väkiluku 5 957
 – Tiheys 548,3 as./km²
Tilastotiedot koskevat taajamaa ja niiden lähteenä on Tilastokeskus. Väkiluku ja maapinta-ala ovat ajankohdan 31.12.2017 mukaiset. [1]


Valkeala on taajama Kouvolassa, entisen Valkealan kunnan alueella Kymenlaaksossa. Taajama oli entisen Valkealan kunnan keskustaajama ja suurin taajama. Se koostuu Valkealan kirkonkylän ja Jokela-Niinistön taajama-alueista, jotka aikoinaan kasvoivat yhteen yhdeksi taajamaksi. Taajamassa asuu n. 6 000 ihmistä. Sen pinta-ala on 10,86 km² ja väestöntiheys 548,3  as./km². Valkeala on nykyisen Kouvolan toiseksi suurin tilastollinen taajama.

Taajaman alueella sijaitsee kolme Kouvolan kaupunginosaa: Valkealan kirkonkylä, Niinistö ja Jokela.

Valkealan väkiluku on noussut aina siitä asti, kun Valkealan pitäjä perustettiin ja muusta Kymenlaaksosta poiketen se on kasvanut huomattavasti vielä 2000-2000-luvulla edelleen. Kuitenkin 2010-luvulle tultaessa väestönkasvu on loppunut, mutta väkiluku ei kuitenkaan ole kääntynyt laskuun. Valkealassa asuu väestöön nähden paljon lapsiperheitä ja niitä muuttaa alueelle edelleen muualta Kouvolasta ja Kymenlaaksosta. Pääasiassa tämä muuttoliike pitää Valkealan väkilukua samalla tasolla.

Palvelut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suuri osa Valkealan palveluista on keskittynyt Valkealan kirkonkylälle, missä sijaitsee muun muassa Valkealan kirkko, seurakuntakeskus, kauppa (S-market Valkeala), ravintoloita, muita yksityisiä palveluita, kirjasto, koulukeskus (peruskoulun yhtenäiskoulu ja lukio) ja urheilukeskus. Osa palveluista löytyy n. 4 kilometrin päässä kirkonkylältä sijaitsevassa Jokelassa sekä Jokelantörmästä. Siellä sijaitsee mm. kauppa (S-market Jokela Valkeala), paloasema, palvelukoti ja kaksi koulua.

Kaupat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Valkealassa on kaksi S-Marketia, Kirkonkylällä ja Jokelantörmässä. Valkealan kirkonkylällä sijaitsee ABC-liikennemyymälä. Kymen Seudun Osuuskauppa (KSO) aloittaa uuden ABC-aseman rakentamisen Valkealaan vuonna 2019 ja purkaa vanhan huonokuntoisen aseman.

Koulutus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Valkealassa on kolme peruskoulun ala-astetta, jotka sijaitsevat kirkonkylällä, Niinistössä ja Jokelassa. Kirkonkylällä on myös yläkoulu ja lukio. Kirkonkylälle suunnitellaan uutta yhtenäiskoulua, johon siirtyisi alakoulu ja yläkoulu. Alakoulu eli Kirkonkylän koulu on toiminut vuodesta 2017 asti parakkikoulussa, sillä sen virallinen sisäilmaongelmista kärsinyt rakennus määrättiin käyttökieltoon ja purettiin kesällä 2018.

Kouvolan kaupungin uuden kouluverkkosuunnitelman mukaan Valkealan kirkonkylälle tulevan yhtenäiskoulun lisäksi Jokela-Niinistö-alueelle tulee uusi ala-aste, joka korvaa nykyiset Jokelan ja Niinistön ala-asteet.

Urheilu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Valkealan kirkonkylän urheilukeskuksessa sijaitsee yleisurheilukenttä, jalkapallokenttä, jäähalli, kuntopolku, hiihtolatu ja vuonna 1990 valmistunut Valkealatalo, jossa on mm. uimahalli ja liikuntahalli. Jokelantörmässä sijaitsee Valkealan mailapelihalli ja Kouvolan skeittihalli. Jokelassa ja Niinistössä on myös pieniä urheilukenttiä.

Teollisuus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jokelan teollisuusalueella sijaitsee useita yrityksiä.

Liikenne ja yhteydet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Valkealan läpi kulkee Valtatie 15 Kotkasta Mikkeliin ja Kantatie 46 Heinolaan, jonka alkupää on Valkealan Jokelassa.

Valkealasta pääsee Kouvolan keskustaan Kouvolan seudun paikallisliikenteen linja-autolla linjalla 5.

Maantiede[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Valkealan taajama sijaitsee Lappalanjärven rannalla, entisen Valkealan kunnan keskiosassa. Kouvolan keskustaan on matkaa Valkealan kirkonkylältä 12 kilometriä ja Jokelasta 8 kilometriä.

Valkealan alueella sijaitsee kolme Kouvolan kaupunginosaa, Valkealan kirkonkylä, Niinistö ja Jokela. Valkeala sijaitsee Valkealan suuralueella.

Väestö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Taajamassa oli 5 957 asukasta 31.12.2017.

Taajaman väkiluku on ollut nousussa 2000-luvulle asti.

Asutus on Valkelassa pääsääntöisesti pientalo- ja rivitalovaltaista, mutta kirkonkylällä ja Jokelantörmässä on myös kerrostaloja.

Väestönkehitys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Valkealan taajaman väestönkehitys 1980–2017
Vuosi Asukkaita
1980
  
2 619
1985
  
3 353
1990
  
4 360
1995
  
4 969
2000
  
5 239
2011
  
5 984
2015
  
5 969
2017
  
5 957
Lähde: Tilastokeskus.[1]

Vuosien 1980 ja 1985 väkiluvut sisältää silloisten Valkealan kirkonkylän ja Jokelan taajamien yhteenlasketut väkiluvut. Taajamat kasvoivat yhteen 1980-luvun loppupuolella ja nimeksi tuli Jokela. Taajaman nimi muutettiin Valkealaksi 2010-luvulla.

Osa-alueet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Asuinalueet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Muut alueet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaupunginosat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]