Kouvolan seudun joukkoliikenne

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Kouvolan seudun joukkoliikenne on Kouvolan kaupungissa ja sen lähialueilla ajettavaa juna-, linja-auto- ja kutsuliikennettä. Kouvolan teknisen toimen alaisuudessa toimiva joukkoliikennejaosto, markkinointinimeltään Koutsi (Arkistoitu – Internet Archive), on paikallisliikenteen järjestämisestä vastaava toimivaltainen viranomainen Kouvolan ja Iitin alueilla.[1] Tämän alueen ulkopuolelle ylettyvän reittiliikenteen luvat myöntää Kaakkois-Suomen ELY-keskus,[2] lähi- ja kaukojunia liikennöi puolestaan VR Group.

Linja-autoliikenne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaupungin kilpailutuksen tuloksena Kouvolan sisäistä liikennettä ajaa joukkoliikennejaoston alaisuudessa kuusi eri yhtiötä, joista merkittävimpiä ovat Savonlinja, Elimäen Liikenne, Linjaliikenne Martti Laurila sekä Kymen Charterline. Liikenteen suurimpana solmukohtana toimii matkakeskus jossa paikallisbussit pysähtyvät Hallituskadun varrella sijaitsevilla H1- ja H3-pysäkeillä, kaukoliikenteen terminaalin välittömässä läheisyydessä. Muita suuria solmukohtia ovat ydinkeskustan pysäkkien lisäksi Kuusankosken keskusta sekä Myllykosken ja Inkeroisten linja-autoasemat. Suuralueiden keskeisillä pysäkeillä on aikataulukaappien lisäksi sähköiset aikataulunäytöt ja mahdollisuus liityntäpysäköinnille.

Kesällä 2015 käyttöön otettu osavaltakunnallinen Waltti-liikennejärjestelmä mahdollistaa aiempaa laajemman lipputuotevalikoiman ja avoimen datan hyödyntämisen esim. kolmannen osapuolen reittioppaissa.[3] Waltin käyttöönoton myötä Kouvola jaettiin kahteen vyöhykkeeseen: A-vyöhykkeeseen kuuluvat keskusta, Kuusankoski, Valkeala ja Koria, B-vyöhykkeeseen kaikki muut kaupunkiin kuuluvat alueet.[4] Lippujärjestelmässä siirryttiin tasataksaan syksystä 2022 lähtien ja lippujen vaihtoaikaa pidennettiin kahteen tuntiin.[5] Ennen muutosta kilometripohjaisen taksamallin, lipputuotteet ja matkustajainformaation tuotti Matkahuolto, joka vastasi asiakaspalvelusta toimien joukkoliikennejaoston palvelupisteenä.

9. elokuuta 2022 vyöhykejärjestelmästä luovuttiin, eli matkustajat maksavat entisen A-vyöhykkeen hintaa koko kaupungin alueella. Myös arvo- sekä kertalippujen vaihtoaikaa pidennettiin kahteen tuntiin. Kouvolan kaupungin tavoitteena on kuntalaisille maksuton joukkoliikenne vuoteen 2030 mennessä.[6] Kouvolan joukkoliikenteen asiakaspalvelupisteenä toimii Bussimatkatoimisto.[7]

Paikallisliikenne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Paikallisliikenteen rungon muodostavat numerolinjat 1–14 jotka kulkevat keskustasta kaupunginosiin ja suuralueiden keskuksiin. Arkisin liikenne käynnistyy suosituimmilla linjoilla klo 5.30-6.30 välillä ja päättyy klo 22-23. Useimpien linjojen arkivuoroväli on tunti, tiivistyen aamuisin ja -iltapäivisin puoleen tuntiin. Ylivoimaisesti eniten liikennettä on Kuusankosken ja Voikkaan suuntaan vievällä Kuusaantiellä, jossa keskimääräinen vuoroväli on puoli tuntia ja ruuhka-aikoina vain 10 minuuttia. Viikonloppuliikennettä supistettiin rajusti 2000-luvun puolivälissä. Tietyillä linjoilla sunnuntaivuoroväli on edelleen jopa kolme tuntia.

Runkolinjojen lisäksi Kouvolan eri alueiden sisällä ja välillä kulkee arkisin alueellisia linjoja, joiden numerot ovat peräisin kunkin alueen runkolinjasta. Esimerkiksi linjan 4 varren kaupunginosista Korialta ja Elimäeltä kulkevat pienempiin asutuskeskuksiin linjat 40-49.

Linja-autolinjat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Linjanro Linja
1 Matkakeskus – Kuusankoski – Voikkaa
2 Matkakeskus – Kymintehdas – Kuusankoski – Voikkaa
3 Matkakeskus – Myllykoski – Inkeroinen – Anjala
4 Matkakeskus – Koria – Elimäki
4K - Matkakeskus – Koria
5 Matkakeskus – Valkeala – Vekaranjärvi – (Tuohikotti / Voikoski)
7 Matkakeskus – Kuusankoski – Kouvola
8 Matkakeskus – Utti – Kaipiainen – Sippola
9 Matkakeskus – Kuusankoski – Voikkaa – (Verla) – Jaala
10 Matkakeskus – Eskolanmäki – Matkakeskus
11 Matkakeskus – Lehtomäki – Matkakeskus
12 Matkakeskus – Tornionmäki – Matkakeskus
13 Matkakeskus – Mielakka – Tornionmäki – Matkakeskus
14 Matkakeskus – Kasarminmäki – Matkakeskus
15 Matkakeskus - Verla - Repovesi (kesäisin)
20 Voikkaa – POKS – Rekola – Kuusaa
21 Kuusankoski – Koria
22 Pilkanmaa – Kuusaa – Voikkaa

Palveluliikenne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaikille avoin, liikuntaesteiset matkustajat huomioiden suunniteltu ja pienemmällä kalustolla ajettava palveluliikenne Pali koostuu 14:stä palvelulinjasta.[8] Pali-vuorojen väljä aikataulusuunnittelu mahdollistaa matkustajan ottamisen kyytiin kotiovelta mikäli matkustaja sopii siitä ennakkoon kuljettajan kanssa. Linjat on jaettu liikennöintialueidensa mukaan kolmeen ryhmään: P-linjat palvelevat kantakaupunkia, K-linjat Kuusankoskea ja A-linjat Anjalankosken suuraluetta. Waltti-kortti käy maksuvälineenä myös Pali-vuoroilla.

Seutuliikenne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Seutuliikenteeksi luetaan numeroimattomat vakiovuorot ja paikallisbusseja täydentävä pikavuoroliikenne. Vakiovuorot kulkevat koulupäivisin ja takaavat maaseudulla asuville opiskelijoille lakisääteisen kulkuyhteyden keskustaan. Osa vakiovuoroista ylittää kuntarajan, palvellen esimerkiksi Lapinjärven, Mäntyharjun sekä Luumäen asukkaita.

Kouvolan kautta kulkevat pikavuorot palvelevat reitin varrella olevia asutuskeskuksia. Valtaosa pikavuoroista kelpuuttaa Waltin maksuvälineenä kaupungin sisäisillä matkoilla.

Liikenne matkakohteisiin[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

2010-luvulla joukkoliikennejaosto on lisännyt muuhun linjaliikenteeseen integroituja vuoroja matkakohteisiin. Kesäisin keskustasta kulkee päivittäisiä turistilinjoja mm. Tykkimäen huvipuistoon, Mustilan arboretumiin, Repoveden kansallispuistoon ja Verlan maailmanperintökohteeseen.

Reitti- ja linjastouudistus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kouvolan joukkoliikenteestä on laadittu uusi linjastosuunnitelma, jonka mukainen liikenne aloittaa syksyllä 2024. Suunnittelun tavoitteena on ollut liikenteen tehostaminen selkeyttämällä linjastoa. Linjaston perustana ovat pääsääntöisesti heilurityyppiset runkolinjat, joita täydentävät erityisesti koululaisille ja opiskelijoille suunnatut linjat. Runkolinjojen aikataulut on pyritty suunnittelemaan tasaisin vuorovälein. Samoilla osuuksilla liikennöiviä linjoja on tahdistettu keskenään. Runkolinjasto tarjoaa selkeämmät ja suoremmat yhteydet Kouvolan eri alueiden välille. 1,2km etäisyydellä runkolinjoista asuu noin 88% Kouvolan asukkaista.

Runkolinjoista linja 1 kulkisi Voikkaalta Kuusankosken ja Kouvolan keskustojen kautta Eskolanmäkeen ja Rekolaan, linja 2 Korialta Keskustan kautta Valkealaan, linja 3 Voikkaalta keskustan kautta Anjalaan, linja 5 Matkakeskukselta Valkealan kautta Vekaranjärvelle ja Tuohikottiin, linja 6 Elimäeltä Korian ja keskustan kautta Uttiin ja edelleen Kaipiaisiin, linja 7 Lehtomäestä Viitakummun kautta Keskustaan ja Kuusankoskelle, linja 9 Huhdasjärveltä tai Kimolasta Kuusankosken ja Keskustan kautta Eskolanmäkeen ja linja 10 Pikku-Palomäestä Lehtomäen kautta keskustaan, Eskolanmäkeen ja Mielakkaan. Osalla linjoja on myös lyhennettyjä B-kirjaimella merkittyjä versioita.[9]

Junaliikenne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Eil-juna Kouvolan asemalla

Kouvolan asema yhtenä Suomen suurimmista rautatieristeyksistä mahdollistaa junalla matkustamisen kaupungin sisällä ja lähikunnissa. Kouvolasta lähtevä lähijuna Z Lahden kautta Helsinkiin ja lähijuna O Lahteen pysähtyy Korialla ja Iitin Kausalassa. Lähijuna O Kotkan satamaan pysähtyy Myllykoskella ja Inkeroisissa. Kaukojunat IC 63 Helsingistä ja IC 68 Helsinkiin pysähtyvät kesäkausina Hillosensalmen rautatieasemalla. Kaukojunista Savon radan junat pysähtyvät Kouvolan tai Hillosensalmen jälkeen Mäntyharjulla, Karjalan radan junat Lappeenrannassa ja Helsingin suunnan kaukojunat Lahdessa.

Kymenlaakson lähijunaliikenne on ollut 5. tammikuuta 2022 lähtien osa VR:n lähiliikennealuetta. Kouvolan ja Kotkan kaupungit tarjoavat Waltti yhteislippuja, joilla voi matkustaa bussien lisäksi alueen junissa.[10][11] Rautateiden aikataulusuunnittelun haastavuudesta johtuen Kouvolan busseilla ei juuri ole neuvotteluvaraa aikataulujen yhteensovittamisessa, mutta VR:n matkaketjuhankkeen[12] myötä aikataulu- ja lippuyhteistyö tulevat lisääntymään.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Kouvolan bussit / Kouvolan kaupunki: Viranomaispalvelut kouvola.fi. Arkistoitu 17.1.2017. Viitattu 15. heinäkuuta 2017.
  2. Kaakkois-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus: Reittiliikenteen lupa-asiat ely-keskus.fi. Arkistoitu 17.7.2017. Viitattu 15. heinäkuuta 2017.
  3. TVV Lippu- ja maksujärjestelmä oy: Toiminta lmj.fi. Arkistoitu 14.4.2017. Viitattu 15. heinäkuuta 2017.
  4. Kouvolan bussit / Kouvolan kaupunki: Liput ja hinnat kouvola.fi. Viitattu 15. heinäkuuta 2017.
  5. Bussilla matkustaminen on Kouvolassa halvempaa syksystä alkaen – lippuvyöhykkeet poistetaan Yle Uutiset. 13.7.2022. Viitattu 16.1.2024.
  6. Bussilla matkustaminen on Kouvolassa halvempaa syksystä alkaen – lippuvyöhykkeet poistetaan Yle Uutiset. 13.7.2022. Viitattu 5.2.2023.
  7. juuliahyvarinen: Joukkoliikenteen asiakaspalvelupisteen aukioloajat ja puhelinnumero muuttuvat 1.6.2021 Kouvolan kaupunki. 21.5.2021. Viitattu 5.2.2023.
  8. Kouvolan bussit / Kouvolan kaupunki: Palveluliikenne kouvola.fi. Viitattu 15. heinäkuuta 2017.
  9. Kouvolan joukkoliikenteen reitti- ja linjastouudistus 20.1.2023. Kouvolan kaupunki. Viitattu 5.2.2023.
  10. VR:n lähiliikennealue laajenee Lahdesta Kouvolaan ja Kotkaan 5.1.2022 - VR www.vr.fi. Viitattu 5.2.2023.
  11. Kymenlaakson lähiliikenne www.vr.fi. Viitattu 5.2.2023.
  12. VR Group: Mikä on matkaketju? vr.fi. Viitattu 15. heinäkuuta 2017.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]