Halli (taajama)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Halli on kylä ja taajama entisen Kuoreveden kunnan alueella nykyisessä Jämsän kaupungissa. Vuoden 2017 lopussa taajamassa oli 964 asukasta.[1] Taajama oli Kuoreveden kunnan hallinnollinen keskus.

Halli on Suomen ilmailutekniikan keskus. Pitkän ilmailuhistorian muistomerkkeinä kylän keskustassa on jalustalle nostettu Draken-hävittäjä ja Karhumäen lentäjäveljeksille nimetty toriaukio. Karhumäen veljesten jälkeen tunnetuin hallilainen lienee 1800-luvulla postiryöstön tehnyt Hallin Janne, josta on sävelletty myös ooppera.[2]

Taajaman keskustan lähellä sijaitsevat Patrian lentokonetehdas, Hallinportin ilmailumuseo ja Ravintola Hallin Janne. Lentokonetehdas sai alkunsa Veljeksen Karhumäen toisen maailmansodan alussa perustamasta lentokonetehtaasta. Halliin siirrettiin myös Valtion lentokonetehtaan toimintoja sodan aikana. Hallin peruspalveluihin kuuluvat kirjasto, peruskoulu, paloasema, terveyskeskus, hammaslääkäri, palvelutalo, ruokakauppa, Taipaleen tavaratalo, baari, Seon kylmäasema ja useita parturi-kampaamoja.

"Halliwoodiksikin" kutsutulla kylän alueella sijaitsevaan Ilmavoimien varuskuntaan kuuluivat:

Kaikkiaan Teknillisen koulun palveluksessa oli alkuvuodesta 2013 noin 120 henkilöä ja koko varuskunnassa työskenteli noin 150 henkilöä. Vuonna 2014 armeijan palveluksessa oli enää muutamia henkilöitä, jotka vastasivat sotilaslentokentän toiminnasta.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Taajamat väkiluvun ja väestöntiheyden mukaan 31.12.2017 Tilastokeskuksen väestötietokanta. Viitattu 20.4.2019. [vanhentunut linkki]
  2. Hallin Janne -ooppera www.museo24.fi. Viitattu 17.4.2019.
  3. Ilmavoimat.fi (Arkistoitu – Internet Archive) Ilmavoimien koelentokeskus
  4. http://www.aamulehti.fi/Kotimaa/1194821167374/artikkeli/ilmavoimien+koelentokeskus+siirtyy+pirkkalaan+etuajassa.html (Arkistoitu – Internet Archive)

Tämä kylään liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.