Pölläkkälä

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Pölläkkälä (v:sta 1948 ven. Барышево, Baryševo) oli taajaväkinen yhdyskunta ja kylä Äyräpään kunnassa Vuoksen varrella Karjalankannaksella Suomen 1944 Neuvostoliitolle luovuttamalla alueella. Pölläkkälä oli Äyräpään kunnan keskustaajama.

Pölläkkälän taajaväkinen yhdyskunta oli merkittävä sahateollisuuskeskus, Hackmanin Pölläkkälän saha aloitti toimintansa vuonna 1891 ja A. Ahlström Osakeyhtiön Suursaaren saha vuonna 1895. Pölläkkälän taajaväkisessä yhdyskunnassa oli muun muassa Keski-Vuoksen yhteiskoulu (perustettu 1924), kahdeksanpaikkainen sairaala sekä lukuisia kauppa- ja erikoisliikkeitä. Äyräpään kirkko (rakennettu 1934) ja hautausmaa sijaitsivat Pölläkkälän kylän puolella. Pölläkkälässä toimi vuonna 1921 perustettu Voimistelu- ja urheiluseura Pölläkkälän Ura. Taajaväkisellä yhdyskunnalla oli lääninhallituksen vahvistamat rakennus-, palotoimi-, terveydenhoito- ja järjestyssäännöt. Asukkaita siellä oli noin 2 500.

Liikenneyhteydet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pölläkkälä oli myös Äyräpään liikenteellinen keskus. Sieltä oli linja-autoyhteydet Viipuriin, Käkisalmeen, Äyräpään eri kyliin ja naapurikuntiin. Vuoksessa ollut Paakkolan kanava mahdollisti matkustaja- ja tavaralaivaliikenteen Pölläkkälästä Antreaan ja Sakkolan Kiviniemeen. Pölläkkälästä Vuosalmelle pääsi 400 metriä leveän Vuoksen yli moottorilautalla. Maantiesilta oli suunnitteilla, mutta sitä ei ehditty rakentaa ennen sotia. Pölläkkälä oli myös rautatieasema Viipuri–Valkjärvi-radalla. Myös rautatien rakentaminen Pölläkkälästä Vuoksen yli Käkisalmeen oli suunnitteilla.

Sota-aika ja nykytilanne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sota-aikana suurin osa Pölläkkälän rakennuskannasta tuhoutui. Pölläkkälä luovutettiin Neuvostoliitolle sekä talvi- että jatkosodan jälkeen. Nykyisin Pölläkkälä on pieni kylä, jossa ei ole teollisuutta ja rautatiekin on purettu.