Elimäen kirkonkylä

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Elimäen Kirkonkylä
Elimä kyrkoby
Kaupunki Kouvola
Suuralue Elimäki
Kaupunginosa nro 53
Väkiluku

• Kaupunginosa: 2 049

• Taajama: 1 350
Osa-alueet
Postinumerot 47200 Elimäki


Elimäen kirkonkylä (ruots. Elimä kyrkoby) on entinen Elimäen kunnan keskustaajama ja nykyinen Kouvolan kaupunginosa. Kirkonkylän tilastoalueen väkiluku oli 2 049 henkeä vuonna 2015.[1] Elimäen kirkonkyläksi nimetyssä taajamassa puolestaan oli vuoden 2017 lopussa 1 350 asukasta. Elimäen kk:n asukkaista 94% puhuu äidinkielenään suomea, 4,3% ruotsia, ja loput muita kieliä.

Elimäen kirkonkylä sijaitsee 25 kilometriä Kouvolan keskustaajamasta Helsinkiin päin, noin kaksi kilometriä valtatie 6:n eteläpuolella. Rakennuskannaltaan Elimäen kirkonkylä on varsin tyypillinen suomalainen taajama. Asuntokanta on pientalovaltaista, mutta taajamassa on myös rivitaloja ja kymmenkunta matalaa kerrostaloa. Liikerakennukset sijoittuvat pääosin kylän pääraitin eli Vanhan Maantien varrelle. Vanhan Maantien laidalla on myös Elimäen arvokas vanha puukirkko vuodelta 1638 ja kellotapuli.

Kouvolan ja eräiden muiden lähikuntien kanssa tehdyn kuntaliitoksen jälkeen kirkonkylässä sijainnut kunnanvirasto jäi tyhjilleen. Kuntaliitoksen yhteydessä Elimäen seurakunta liittyi osaksi Kouvolan seudun seurakuntayhtymää. Kirkonkylässä edelleen sijaitsevan kirkkoherranviraston lisäksi muita julkisia laitoksia ovat Kartanokoulu (peruskoulu), Elimäen yhteiskoulu ja sen lukio, kirjasto (entinen Elimäen kunnan pääkirjasto), paloasema, jätevedenpuhdistamo ja urheilukeskus.

Elimäen kirkonkylän kaupallisia palveluita ovat posti, apteekki, kodinkoneliike, vaatetusliike, päivittäistavarakauppa ja pankkipalvelut. Muita yrityksiä kirkonkylässä ovat muun muassa Sisusteurakointi Kesänen, Lemmenkujan Kaivu ja Kuljetus, SEO Sakari Kohtaniemi. Yritystoimintaa kirkonkylässä edustavat lisäksi Kymenlaakson Sähköosakeyhtiön pääkonttori ja tekninen varikko, metallialan yritys R A Wickholm ja linja-autoliikennöintiä harjoittava Elimäen Liikenne.

Välimatkat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Elimäen kirkonkylä Valtakunnallisesti merkittävät rakennetut kulttuuriympäristöt RKY. Museovirasto.
Tämä kylään liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.