Mielakka

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Mielakka
Mielakan rinne ja sen hiihtokeskus
Mielakan rinne ja sen hiihtokeskus
Mielakka kartta, jossa Mielakka korostettuna.
Mielakka kartta, jossa Mielakka korostettuna.
Kaupunki Kouvola
Suuralue Keskusta (Kouvola)
Kaupunginosa nro 9
Väkiluku 1 048 [1] (2015)
Pienalueet
Postinumerot

45120 Kouvola

45100 Kouvola

45200 Kouvola
Naapurikaupunginosat
Uudismaankatua ja Mielakan kyltti Vahteron rajalla, yöllä elokuussa 2019

Mielakka on Kouvolan kaupunginosa, Keskustan suuralueella. Nimensä asuinalue on saanut läheisestä Mielakanmäestä, jota usein kutsutaan pelkästään Mielakaksi. Mäellä on Mielakan hiihtokeskus ja länsiseinämällä kalliokiipeilyreittejä. Kouvolan rautatieasemalta Mielakkaan on matkaa noin kaksi kilometriä.

Nimi Mielakka tulee tarinasta, jonka mukaan eräällä miehellä Kouvolassa oli kolme akkaa. Muut kaksi asuivat Palomäellä ja Töröstinmäellä, mutta miehelle mieluisin akka oli Mielakanmäellä asustava.lähde? Todellisuudessa nimen taustalla on luultavasti muinaissuomalainen nimi Mielakka. Nimen taustalla on mieluinen-sana, jolla nimettiin toivottu lapsi.[2]

Mielakassa on Kouvolan keskusta-alueen kaupunginosista eniten lapsia väkilukuun nähden, sillä Mielakan väestörakenteesta 24 % on alle 15-vuotiaita. Alueella onkin runsaasti lapsiperheiden suosimaa uudehkoa, 1990–2000-luvuilla rakennettua omakotitaloasutusta.

Palvelut ja asuminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaupunginosan läntisellä asuinalueella eli Mielakanrinteellä sijaitsee päiväkoti ja seurakuntakoti. Lähimpään alakouluun, Vahteron kouluun ja ruokakauppaan, Vahteron K-Marketiin on matkaa noin 2 kilometriä. Lähin yläkoulu on Eskolanmäessä, johon on matkaa noin 3 kilometriä. Mielakanrinteellä on toiminut myös pizzeria. Kouvolan ratapiha sijaitsee aivan Mielakan pohjoispuolella.

Mielakan rinnekeskus ja Mielakanmäki sijaitsevat kaupunginosan länsiosassa, Mielakan asuinalueen länsipuolella.

Mielakassa on suurimmilta osin 1980–1990-luvuilla rakennettuja pientaloja ja muutamia rivitaloja. Kojumäen pientaloalue on rakennettu 2000-vuosikymmenen lopussa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Kouvolan sanomat 9.1.2017, s. 2.
  2. Suomalainen paikannimikirja 2007, s. 269.
Tämä Suomeen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.