Myllykoski (Kouvola)

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Myllykosken ortodoksinen tsasouna

Myllykoski on noin 6 000 asukkaan teollisuustaajama Kouvolassa. Taajama kuului Sippolan kuntaan Anjalankosken kauppalan perustamiseen saakka vuonna 1975. Anjalankoskesta tuli kaupunki 1977. Vuodesta 2009 lähtien Myllykoski on kuulunut Kouvolaan. Paperitehdas Myllykoski Paper oli pitkään taajaman merkittävin työnantaja, kunnes tehdas suljettiin 2011.

Asuinalueet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Asuinalueita Myllykoskella ovat keskusta, Kurkimäki uusi, Kurkimäki vanha, Saviniemi, Pitkäkallio, Juholanmäki, Kurkisuo, Viiala, Rautakorpi, Yläpää ja Metsäkulma. Myllykosken eteläpuolella sijaitseva Keltakangas ja länsipuolella sijaitseva Ummeljoki luetaan taajaman talous- ja asuinalueiksi. Asukkaita Myllykosken talousalueella on noin 7 000.

Rakennukset ja rakennelmat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Myllykoskella sijaitsee Kouvolan seurakuntayhtymän Anjalankosken seurakunnan tiloihin kuuluva Myllykosken kirkko joka on Kouvolan korkein rakennus. Kirkko on metrin korkeampi kuin Hansatorni. Saviniemen jalkapallostadion on Kolmosessa pelaavan Myllykosken Pallon kotikenttä. Saviniemessä on myös jalkapallohalli, yleisurheilukenttä, tenniskentät, jääkiekkokaukalo ja Saviniemen koulu (1–6 lk). Yhteiskoulu (7–9 lk) sijaitsee keskustan tuntumassa Kotkan radan vieressä ja Viialan koulu (1–9 lk) taajaman eteläosassa. Myllykoskella sijaitsee myös Kymijoen viereen tehty uimapaikka, Koivusaari, puhekielessä Koikka.

Liikenne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Myllykosken taajaman läpi kulkee Kotkan rata ja sen varrella on Myllykosken rautatieasema. Junamatka Myllykosken ja Kouvolan rautatieaseman välillä kestää noin 10 minuuttia. Kotkan rautatieasema on 30 minuutin päässä ja Inkeroisten rautatieasema välissä kuuden minuutin päässä.

Taajaman itäpuolella kulkee Mikkeli-Kouvola-Kotka valtatie 15. Myllykoskelta ajetaan Kouvolan keskustaan (13 km:n päässä) useimmiten niin kutsuttua Rantatietä eli Jokisillantietä (tie 3593), joka myötäilee Kymijokea noin 8 km:n matkan. Sen viertä kulkee myös pyörätie. Tielle on rakennettu valaistus koko matkalle.

Kouvolassa liikennevaloja löytyy keskustan lisäksi Kuusaalta ja Myllykoskelta.

Urheilu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Myllykosken Pallo -47 (MYPA) oli taajaman tunnetuin asia lopetetun paperitehtaan lisäksi. Myllykoskella juhlittiin Veikkausliigan mestaruutta vuonna 2005. Kesällä 2012 MyPan kotikenttä Saviniemen jalkapallostadion sai uuden pelialustan, kun luonnonnurmen tilalle tuli keinonurmi. MyPan päävalmentaja Toni Korkeakunnas valittiin kauden 2012 päätteeksi vuoden valmentajaksi. MYPA ajautui kuitenkin konkurssiin kauden 2014 päätteeksi, eikä jatkanut pelaamista millään sarjaportaalla. MYPA Juniorit sai edustuspaikan miesten Kolmosesta kaudeksi 2017.

Populaarifiktiossa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Myllykoski kuvataan hiljaiseksi ja tapahtumaköyhäksi paikaksi Hannu Seikkulan komediassa Rampe & Naukkis – kaikkien aikojen superpari 1990. Elokuvassa Antti Virmavirran esittämä poliisi on aikoinaan palvellut kyseisellä paikkakunnalla ja tilittää virkaveljelleen: "Kyllä mie niin hölmön homman tein ku mie lähin sieltä Myllykoskelta. Mulla oli siinä vanhemman konstaapelin virka ihan kärkyl. Mutta se oli jotenki nii hiljane paikka siihe aikaa. Mitä ny joku mummo kuol kerran vuojes". Tämän jälkeen poliisit näkevät Rampen ja Naukkiksen ajaman auton kulkevan verkkaista vauhtia heidän ohitseen. "Tää on vissiin joku myllykoskelain", poliisi toteaa.

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Pajuoja, Reijo (toim.): Myllykosken seudun kyläkirja. Myllykosken seudun kotiseutuyhdistys, 1998. ISBN 952-91-0581-9.
  • Pajuoja, Reijo (toim.): Myllykosken seudun kyläkirja 2. Myllykosken seudun kotiseutuyhdistys, 2003. ISBN 952-91-6167-0.
  • Raninen, Tarja (toim.): Myllykosken seudun kyläkirja 3 : Tehtaanmäki. Myllykosken seudun kotiseutuyhdistys, 2011. ISBN 978-952-92-8969-1.