Rampe & Naukkis – kaikkien aikojen superpari

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Rampe & Naukkis – kaikkien aikojen superpari
Elokuvan juliste.
Elokuvan juliste.
Ohjaaja Hannu Seikkula
Käsikirjoittaja Pirkka-Pekka Petelius
Aake Kalliala
Tuottaja Spede Pasanen
Säveltäjä Aarno Raninen
Kuvaaja Juha Jalasti
Leikkaaja Pekka Lampela
Pääosat Pirkka-Pekka Petelius
Aake Kalliala
Valmistustiedot
Valmistusmaa  Suomi
Tuotantoyhtiö Spede-Team Oy
Ensi-ilta 23. marraskuuta 1990
Kesto 90 min
Alkuperäiskieli suomi
Budjetti 1 509 182 mk
Katsojat 31 904
Edeltäjä Onks Viljoo näkynyt
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet

Rampe & Naukkis – kaikkien aikojen superpari on vuonna 1990 ensi-iltansa saanut Pulttibois-sketsisarjan hahmoihin Rampe ja Naukkis pohjautuva komediaelokuva. Se toi elokuvateattereihin 31 904 katsojaa[1]

Elokuvan DVD-julkaisussa lukee takakannessa virheellinen pätkä: Pirkka-Pekka Peteliuksen ja Aake Kallialan tulkitsemat muusikkohahmot Rampe ja Naukkis tulivat tutuiksi TV-sarjoista Hymyhuulet ja Pulttibois, jossa he soittotauolla kertoivat vitsejä toisilleen siivouskomerossa. Todellisuudessa hahmot esiintyivät ainoastaan Pulttibois-sarjassa.

Aake Kalliala on todennut huonon palautteen antajille: "Yrittäkääpä itse tehdä kokoillan elokuvaa kymmenessä päivässä. Käytiin siinä sentään Kotkassa ja Porissa."lähde?

Elokuvan ensiesitys televisiossa oli MTV3-kanavalla 16.8.1993, jolloin elokuva esitettiin noin kymmenen minuuttia lyhennettynä versiona. Elokuvan aloittavasta ristiäiskohtauksesta hypättiin suoraan Rampen ja Naukkiksen Tuuliviiri-musiikkivideon tekokohtaukseen.

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Rampe ja Naukkis ovat amatöörimuusikoita, jotka ovat töissä työmaaruokalassa. He kuitenkin eroavat sieltä, kun he kyllästyvät asiakkaiden panetteluihin. Lähtiessään he uhoavat, että heillä tulee olemaan Live Aid -konsertti olympiastadionilla. He alkavat säveltää lauluja, kuntoilemaan ja parantamaan ulkonäköään. Huolimatta kovista ponnisteluista, he soittavat tyhjälle OlympiaStadionille. Konsertin jälkeen he lähtevät Kyminlinnaan, kun Rampe muisti, että hänen siskollaan on ranskalainen kaitafilmikamera, jolla he voivat tehdä musiikkivideon. Rampe ja Naukkis tekevät musiikkivideon laulusta Tuuliviiri. He lähettävät videon karhulalaiselle ohjelmatoimisto Markukselle. He saavat samalla työtä Markuksen ystavän, Grönholmin, huoltoasemalta neljäksi vuodeksi.

Huoltoasemalla Naukkis rakastuu Grönholmin tyttäreen Sirkkaan. Kun Grönholm sanoo Naukkiselle ja Rampelle lähtevänsä pitkälle työmatkalle, hän antaa heille kuukauden palkan ennakkoon - 130 markkaa. Tähän Rampe ja Naukkis eivät ole tyytyväisiä. He päättävät erota. Kun he aikovat erota, he näkevät miten Markus ja Grönholm jakavat keskenään suuria rahamääriä Grönholmin salkusta. Markus luulee, että he aikovat ilmiantaa heidät poliisille ja hän alkaa ampua heitä kohti. Rampe ja Naukkis pakenevat Naukkiksen FSO-merkkisellä avolava-autolla. Markus, Grönholm ja Sirkka lähtevät takaa-ajoon. He saavat poliisit peräänsä.

Matkan aikana Naukkis vaihtaa Rampen kanssa ajajan paikkaa. Vaikka Rampe väittää ajaneensa ennenkin, hän ajaa auton jyrkänteeltä alas, minkä jälkeen Rampe toteaa savuavan ja romuttuneen auton ääressä: ""täst kuule saatto mennä aurauskulmat siihen kuntoon et tää viep varmaan vasemmal aika paljon". He juoksevat merenrantaan ja pääsevät Naukkiksen ystävän, Kustin kanssa tämän troolarilla Tynnyrikarille. Kun he olivat matkalla, olivat Markus, Grönholm ja Sirkka satamassa ja he lainaavat satamavahdilta venettä, että he pääsisivät Rampen ja Naukkiksen perään.

Tynnyrikarilla Rampe ja Naukkis ovat sytyttäneet nuotion ja syövät makkaraa, kertovat vitsejä ja juovat keskikaljaa ja Naukkis yrittää soittaa kitaraa. Kun he aamulla heräävät, Markus, Grönholm ja Sirkka ovat tulleet rantaan ja Markus uhkailee heitä aseella luullen, että he ovat ilmiantaneet heidät poliiseille. Rampe raivostuu Markukselle, koska tämä vertasi Rampea hänen kuolleeseen Vihtori-kilpikonnaansa. Kun Rampe harhauttaa Markusta, Naukkis saa aseen Markuksen kädestä. Poliisit tulevat paikalle ja kiittävät Rampea ja Naukkista siitä, että he vangitsivat kaaharit. Mutta siinä samassa Rampe tajuaa, että he ovat Kotkan turkisvarkaat. Poliisit lähtevät roistojen kanssa mantereelle selvittämään ryöstöä. Mutta Sirkka jää rantaan Rampen ja Naukkiksen kanssa. Rampe näyttää Sirkalle miten eräässä amerikkalaisessa elokuvassa kosittiin. Naukkis näkee tilanteen ja poistuu metsään luullen sen olleen oikea kosinta. Kun Sirkka lähtee mantereelle, Naukkis etsii metsästä yrttejä, joilla pystyisi myrkyttämään Rampen. Naukkis keittää Rampelle teetä nuotiolla, mutta myrkytyskuoleman sijaan Rampen kölirinta, kyttyräselkä ja puhevika katoavat ja pulisongit pienenevät.

He lähtevät takaisin mantereelle etsimään naisia. Naukkis ottaa puheeksi Rampen kosinnan Sirkalle Tynnyrikarilla. Rampe oikaisee vain jäljitelleensä erästä amerikkalaista elokuvaa. He lähtevät Pori Jazzeille luullen, että ne ovat jotkut hengelliset juhlat. Festivaalien juontaja Matti Konttinen pyytää Rampea ja Naukkista soittamaan, koska heidän esiintyjänsä, Miles Davis, ei pääse esiintymään. Lavalla Rampe ja Naukkis (Trio Erektus) esittävät kappaleen Rambling Rose. Kesken kappaleen Rampen entinen puhetapa palaa ja hän pyörtyy.

Sairaalassa Rampe herää ja myöntää tämän päivän olleen parasta mitä hänen elämässään on ollut. Hän esittää Naukkikselle toivomuksen, että hän olisi naisen kanssa yhdynnässä, vaikkakin kuolleena. Naukkis pyytää hoitajaa (Kristiina Elstelä) auttamaan toivomuksen toteuttamiseen.

Tämän jälkeen vietetään Rampen hautajaisia. Pitäessään puhetta Rampesta, Naukkis pyytää muita hautajaisvieraita yhtymään lauluun Ole Ole Ole. Rampe herää kuolleista ja sanoo kokeneensa nirvanan. Hautajaisvieraiden läsnä ollessa Rampe kosii sairaalahoitaja Helviä ja Naukkis Sirkkaa.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.
 Pirkka-Pekka Petelius  Raimo Bilardo Wathén, "Rampe"  
 Aake Kalliala  Sakari Naukkarinen, "Naukkis"  
 Mikko Kivinen  pastori  
 Kari Franck  Margus, ohjelmatoimiston omistaja, kelmi  
 Milka Ahlroth  Sirkka, Grönholmin tytär  
 Kristiina Elstelä  Helvi, sairaanhoitaja  
 Esko Hukkanen  satamavahti  
 Martti Kaukanen  J. Grönholm, "Gröna", huoltoaseman omistaja  
 Antti Virmavirta  poliisi  
 Esko Nikkari  poliisi  
 Matti Konttinen  kuuluttaja Pori Jazz -festivaaleilla  
 Pekka Seppä  työmies  
 Seppo Korjus  työmies  
 Raimo Smedberg  työmies  
 Heikki T. Partanen  stadikan vaksi  
 Pekka Kivinen  Kusti, troolarin kippari  
 Ritva Vepsä  nainen ohjelmatoimistossa  
 Olli Ahvenlahti  pianisti Pori Jazz -festivaaleilla  
 Heikki Virtanen  basisti Pori Jazz -festivaaleilla  
 Reino Laine  rumpali Pori Jazz -festivaaleilla  
 Ted Curson  trumpetisti Pori Jazz -festivaaleilla  
 Anna Jalasti  ristiäisvieras  
 Saara Jalasti  ristiäisvieras  
 Kirsi Ylänne  vauvan äiti  
 Seppo Ylänne  vauvan isä  
 Aino Mäkikaltio  vaatekaupan myyjä  
 Markku Helle  lääkäri  

Televisioesitykset

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Päivämäärä Kanava Katsojamäärä
16.8.1993 MTV3 454 000
26.8.2006 MTV3
11.7.2015 MTV3
  1. Niko Jutila: Suomen katsotuimmat elokuvat vuonna 1990 www.elokuvauutiset.fi. Viitattu 21.7.2020. (englanniksi)

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Tämä elokuviin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.