Leikkikalugangsteri

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Leikkikalugangsteri
Leksaksgangstern
Nurinkurin
Elokuvan juliste.
Elokuvan juliste.
Ohjaaja Ere Kokkonen
Käsikirjoittaja Spede Pasanen
Ere Kokkonen
Tuottaja Pertti Pasanen
Säveltäjä Jaakko Salo
Kuvaaja Kari Sohlberg
Leikkaaja Ossi Skurnik
Pääosat Spede Pasanen
Tamara Lund
Vesa-Matti Loiri
Risto Aaltonen
Valmistustiedot
Valmistusmaa  Suomi
Tuotantoyhtiö Filmituotanto
Spede Pasanen Oy
Ensi-ilta
Kesto 96 min (1 h 36 min)
Alkuperäiskieli suomi
Budjetti 290 000 mk
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet

Leikkikalugangsteri on vuonna 1969 ensi-iltansa saanut suomalainen komediaelokuva, jonka on ohjannut Ere Kokkonen. Elokuva on järjestyksessään kuudes Spede-elokuva. Elokuvan pääosissa nähdään Spede Pasanen, Tamara Lund, Vesa-Matti Loiri ja Risto Aaltonen. Elokuvan vierailevana tähtenä nähdään tuleva yritysjohtaja Karri Kaitue lapsena.

Elokuva kuvattiin Vantaalla, Helsingissä ja Espoossa.[1] Elokuva on julkaistu VHS-kasetilla sekä DVD-levynä. Elokuva on esitetty televisiossa vuosina 1972, 1974, 1977, 2004, 2006 ja 2019 kaksi kertaa.[2] Elokuvan erikoisuus on sen vaihtuminen kesken kaiken mustavalkoisesta värilliseksi. Kyseessä on vitsi: Risto Aaltosen esittämä juoppo gangsteri Niitti lopettaa viinanjuonnin ja alkaa nähdä maailman värillisenä. Vitsin taustalla on Ere Kokkosen halu tehdä värielokuvia, mitä Spede Pasanen pitää liian kalliina, mutta myöntyy lopulta, että Kokkonen saa tehdä elokuvan lopun väreissä.[3]

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Leikkikalutehtailija Jim King (Spede Pasanen) ja leikkikalutehtailija-kauppaneuvos Krakström (Juhani Kumpulainen) kilpailevat yhtiöidensä sähköautoilla melko suuresta ulkomaisesta tilauksesta. King voittaa Krakströmin ja lelujen amerikkalainen tukkuostaja (Ere Kokkonen) tarjoaa Jimille kaksi miljoonaa markkaa. Jim tiedustelee hänen henkilökohtaiselta kamreeriltaan (Vesa-Matti Loiri) yhtiön tilaa ja kuulee, että voitot ovat aivan valtavat, mutta ongelmana on se, että mitä suuremmiksi voitot kasvavat, sitä enemmän kasvavat verot, joiden maksamiseen tarvitaan hyvin pian lainaa. Veroasialykkäysten ja -helpotusten saamiseksi Kingin kamreeri ei näe muuta keinoa, kuin virheinvestoinnit, lakot tai muut vaikeudet.

"Virheinvestointi" kuitenkin epäonnistuu, kun valmistuskustannuksiltaan erittäin kallis lelu alkaa menestyä markkinoilla. Lisäksi Jim nappaa suuren tilauksen hyppyhevosellaan, aivan kauppaneuvos Krakströmin edestä. Hankkiakseen enemmän vaikeuksia King palkaa gangsteripäälikkö Niitin (Risto Aaltonen), joka on kaupungin paras gangsteri ryöstämään erittäin arvokkaan induktorierän Kingin konttorin kassakaapista. Jim antaa Niitille ohjeita radiopuhelimen avulla, kun paikalle sattuu tulemaan etsivä Sirpaleaho (Leo Jokela), joka Jimin pyynnöstä opastaa humalassa olevan Niitin kassakaapille etsivän "ammattineuvoilla".

Niitin tekemästä rikoksesta ei ole kuitenkaan yhtään mitään hyötyä, sillä Kingin kamreeri on ehtinytkin vakuuttamaan induktorit erittäin suuresta summasta. Kamreeri on kaiken lisäksi huomannut, että yhtiön tilit täsmäävät, mutta yli jää silti erittäin reilusti rahaa, jonka kamreeri ottaa omaan käyttöönsä. Hän ryhtyy käymään autokoulua ja tiedustelee Kingiltä Rolls Roycen ominaisuuksia, menee tanssikouluun ja aikoo hankkia naisseuraa lehti-ilmoituksella.

Samaan aikaan King alkaa seurustella pankkivirkailija Sylvi Krakströmin (Tamara Lund) kanssa, joka on leikkikalutehtailija Krakströmin tytär. Sylvi kutsuu Jimin hänen luokseen illalliselle ja Sylvin uuden poikaystävä paljastuu vasta Sylvin kotona, jolloin kauppaneuvos Krakström heittää Jimin ulos. Leikkikalutehtailija Krakström on erittäin suurissa taloudellisissa vaikeuksissa ja saa Kingin "konttoriryöstöstä" idean yrittää ns. "vakuutuspetosta". Hän värvää myös gangsteripäälikkö Niitin varastamaan oman taulunsa, joka erinäisten sekailujen jälkeen päätyy kuitenkin takaisin itse Krakströmille.

Ryöstön epäonnistuttua leikkikalutehtailija Krakström keksii alkaa kiristelemään Kingiä kirjeillä, jossa hän väittää Sylvin tulleen ryöstetyksi ja lunnasvaatimuksen olevan puoli miljoonaa eli 500 000 markkaa. Kingin kamreeri ilmoittaa Jimille, että heidän yhtiöllään ei ole yhtään rahaa, mutta tarjoutuu maksamaan hänen omista rahoistaan. Rahojen toimituksen aikana King vetää Krakströmiä huolella nenästä hänen leikkisukellusvenejekullaan, jonka hän järjestää hakemaan rahat takaisin.

King on kuitenkin tällä välin onnistunut tapaamaan Sylvin, joka kertoo olevansa erittäin pahassa pulassa, sillä hänen jäljiltään pankissaan on 500 000 markan vajaus. King lupaa auttaa Sylviä ja palkkaa jälleen Niitin toimittaaksen rahat pankkiin, mutta hänen tietämättään Krakström on kuitenkin jo palkannut hänet ryöstämään kyseisen pankin. Lisäksi Niitin "gangsterigimma" (Pirkko Mannola) palkaa Jimin ja pääinsinööri Sulo Räntävaaran (Simo Salminen) pankkiryöstön tekijöiksi.

Ryöstöaamuna gangsteripäälikkö Niitti sattuu jäämään vaille tavallista "viina-annostaan" ja näkee maailman väreissä, elokuvan muuttuen myös värilliseksi. Ryöstön ns. "suojaverhoksi" gangsteripäälikkö lavastaa elokuvauksen ja saa kaikki pankkivirkailijat mukaan juoneen. Ryöstäjiksi naamioituneet leikkikalutehtailija King ja pääinsinööri Räntävaara hoitavat omat ostuutensa ja palauttavat rahat, minkä jälkeen gangsteripäälikkö Niitti ilmoitaa todellisen ryöstön olevan kyseessä. Samalla hetkellä King onnistuu räjäyttämään eräänlaisen ilokaasupanoksen ja kaikki ovat revetä naurusta, joten poliisi hälytetään. Poliisiautossa puolestaan räjähtää kyynelkaasupommi ja itkevät poliisit saapuvat pankkiin etsivä Sirpaleahon johdolla pidättämään kaikki nauravat ryöstäjät.

Pidätettyjen joukosta löytyy myös Kingin kamreeri, joka on saapunut pankkin vain korjatakseen havaitsemansa erehdyksen: poliisilaitoksella sattuu selviämään, että 500 000 markan heitto tileissä johtuu siitä, että kamreeri on toimittanut pankkiin vahingossa kassalippaissa olevat eväänsä rahojen sijasta, eikä pankkivirkailija Sylvi ehtinyt tarkistamaan asiaa.

Jim King ja Sylvi Krakström menevät naimisiin, joissa häävieraina ovat myös etsivä Sirpaleaho, gangsteripäälikkö Niitti, "gangsterikimma" sekä kamreeri naisystävänsä Lisbeth Lökin (Marja Korhonen) kanssa. Niitti päättää ottaa juhlajuomaa ja sanoo: "Paskat näistä väreistä". Krakström saa Jimiltä eli vävypojaltaan 500 000 markan sekin, sillä Jimin selityksen mukaan "paha saa palkkansa". Vielä hääyönä Jim leikkii leluilla, kunnes Sylvi tokaisee: "Etkö sä vois lopultakin unohtaa noita leikkikaluja".[4]

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Näyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Spede Pasanen  leikkikalutehtailija Jim King, "pomo"  
 Tamara Lund  pankkivirkailija Sylvi Krakström  
 Vesa-Matti Loiri  kamreeri  
 Risto Aaltonen  gangsteripäälikkö Niitti, "Kyyhky"  
 Simo Salminen  pääinsinööri Sulo Räntävaara, "Lahtari-Lösse"  
 Juhani Kumpulainen  leikkikalutehtailija, kauppaneuvos Krakström, Sylvin isä  
 Pirkko Mannola  gangsterigimma  
 Jukka Sipilä  Sibelius, Krakströmin autonkuljettaja-vahtimestari-konttoristi-kamreeri  
 Leo Jokela  etsivä Sirpaleaho  
 Marja Korhonen  Lisbeth Lök, kamreerin ystävätär  
 Marjatta Rinne  konttoristi Toivonen  
 Eila Pehkonen  pankkivirkailija  
 Kauko Kokkonen  pankinjohtaja  
 Aimo Tepponen  komisario  
 Jyrki Nousiainen  etsivä  
 Kalevi Kahra  humalainen  
 Jukka Virtanen  etsivä  
 Pentti Saares  pankin vahtimestari  
 Eija Hiltunen  neljän lapsen äiti  
 Paavo Pentikäinen  pastori  
 Tuukka Soitso  hyppykeppien tukkuostaja  
 Karri Kaitue  pikkupoika ravintolan WC:ssä  
 Eero Lounela  pikkupoika ravintolan WC:ssä  
 Ere Kokkonen  lelujen amerikkalainen tukkuostaja / mies ravintolan baarissa / mies vauhtiradan maalissa  
 Raimo Virtanen  mies vauhtisuoran maalissa / autokoulun opettaja¨  
 Pekka Malmberg  mies konttorissa  
 Rauno Teranne  mies konttorissa  
 Ulla Kotiranta  Niitin naispuolinen apuri  
 Heikki Nousiainen  poliisi  
 Pirre Pasanen  keinuva pikkutyttö  
 Erkki Siirilä  automyyjä[5]  


Muut tekijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuvauspaikat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuvauspaikat Vantaalla (ent. Helsingin mlk.)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuvauspaikat Helsingissä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Fredrikinkatu - Kansakoulunkatu 10 (Krakström saapuu autossa / ulkokuvat)
 • Kansakoulukatu 5 (Krakströmin konttorin ulko-ovi / ulkokuvat) ja sen porraskäytävä (Sibelius portaissa / sisäkuvat)
 • lehtikioski Fredrikinkadulla (kamreeri ostaa lehden / ulkokuvat)
 • Munkkivuoren ostoskeskus, Raumantie 1 (hyppyhevoskaupat / ulkokuvat)
 • sisäpiha Kalevankadulla (Niitti saa tehtävän / ulkokuvat)
 • Mk-Tuote, Arinatie 12 (murto leikkikaluyhtymään / ulkokuvat, leikkikaluyhtymä / sisäkuvat)
 • Urheilukatu - Eduskuntatalon edusta - Uudenmaankadun autotunneli - Keskuspuisto Pasilan ja Ruskeasuon välillä - Hietaniemen uimaranta - Taivallahti - Sibeliuksen puisto ja sen leikkikenttä - Verkkosaari (kamreerin koeajo / ulkokuvat)
 • VW-Auto, Näkinkuja 5 (autokauppa / ulko- ja sisäkuvat)
 • Malmin lentokenttä (pienkonekenttä / ulkokuvat)
 • portaat Oksasenkadulta Temppelikadulle (Niitti luovuttaa taulun / ulkokuvat)
 • Pertti Pasasen asuintalo / asunto ja sen piha, Laukkaniementie 1 C 15 (murto Krakströmille / ulkokuvat, lelukavalkadi / ulko- ja sisäkuvat, leikkihauva / sisäkuvat, King aterioi / sisäkuvat, Krakströmien asunto / sisäkuvat, Niitti heräilee / sisäkuvat, Kingin ja Sylvin makuuhuone / sisäkuvat)
 • Aleksanterinkatu - Kluuvikatu (kamreeri tapaa Lisbeth Lökin / ulkokuvat)
 • Oksasenkatu 1 (Lisbeth Lökin asunnon ulko-ovi / ulkokuvat)
 • viemäri Hermannissa (Krakström laskeutuu viemäriin / ulkokuvat, viemäri / sisäkuvat)
 • Seurasaarenselkä (King ja Sylvi pikaveneessä / ulkokuvat)
 • Fredrikinkatu 61, ent. Filmituotanto Spede Pasasen toimisto (pankkiryöstäjät saapuvat / ulkokuvat, Krakströmin huone / sisäkuvat, Kingin valvontakeskus / sisäkuvat, kassaholvi / sisäkuvat, rikospoliisi / sisäkuvat)
 • Malminkatu - Fredrikinkatu (poliisit saapuvat / ulkokuvat)
 • pienoisautokerhon tilat Lauttasaaressa (sähköautokilpa / sisäkuvat)
 • Elannon pääkonttori, Hämeentie 11 (pater noster -hissi / sisäkuvat)
 • Mainos-TV:n toimitalo Ilmalassa, nyk. Ilmalantori 2 (piilopullo palopostissa / sisäkuvat)
 • Wihuri-Yhtymän pääkonttori, Hopeasalmenranta 48 (King matkalla työhuoneeseensa / sisäkuvat)
 • Squash-halli, Lönnrotinkatu 41 (squash-ottelu / sisäkuvat)
 • Ruskeasuon urheiluhalli (nyrkkeilyharjoitus / sisäkuvat)
 • Fazerin kahvila Munkkivuoren ostoskeskuksessa, Raumantie 1 (Krakström solmii kauppoja / sisäkuvat)
 • Kansallis-Osake-Pankin pankkisali Pohjolan talossa, Aleksanterinkatu 44 (pankkisali / sisäkuvat)
 • Vesa-Matti Loirin asunto, Pengerkatu 13 b A 26 (kamreeri laatii lehti-ilmoituksen / sisäkuvat)
 • ravintola Kalastajatorppa, Kalastajatorpantie 1 (Räntävaara saa taulun / sisäkuvat)
 • Olympiastadionin yleisökäymälä (Sibelius piilottelee wc:ssä / sisäkuvat)
 • Tanssikoulu Åke Blomqvist, Kasarmikatu 18 A 1 (kamreerin tanssitunti / sisäkuvat, hipat / sisäkuvat)
 • Kauppakorkeakoulun juhlasali, Runeberginkatu 14-16 (kamreeri ja Lisbeth Lök teatterissa / sisäkuvat)
 • ravintola Oltermanni-Kilta, Kansakoulukatu 10 A (King, Räntävaara ja gangsterigimma ravintolassa / sisäkuvat)

Kuvauspaikat Espoossa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Heikintori (King onkii Niitin hatun / ulkokuvat)
 • Kivilampi (öinen etsintä / ulkokuvat, lelusukellusveneen vesillelasku / ulkokuvat)
 • kemikalioliike Bellezza Tapiontorilla (kamreeri kemikaliossa / sisäkuvat)
 • hotelli Dipoli Otaniemessä, nyk. Otakaari 24 (King ja Räntävaara kabinetissa / sisäkuvat)[7]

Televisioesitykset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Päivämäärä Kanava Katsojamäärä
10.1.1972 MTV1 1 630 000
25.7.1974 MTV2 695 000
6.12.2004 MTV3
10.6.2006 MTV3
9.10.2019 MTV3
22.12.2019 Sub

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Kuvauspaikat Elonetissä
 2. Esitystiedot Elonetissä
 3. Marjamäki, Tuomas: Spede, nimittäin, s. 186. Docendo, 2017. ISBN 978-952-291-405-7.
 4. Sisältöseloste Elonetissä
 5. Näyttelijät Elonetissä
 6. Tekijät Elonetissä
 7. Kuvauspaikat Elonetissä
Tämä elokuviin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.