Pölhölä

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Pölhölä
Pölhölä juliste.JPG
Ohjaaja Taavi Kassila
Pertti Reponen
Heikki Kinnunen
Käsikirjoittaja Spede Pasanen
Tuottaja Spede Pasanen
Säveltäjä Aarno Raninen
Kuvaaja Martti Kakko
Juha Jalasti
Leikkaaja Eva Jaakontalo
Pääosat Heikki Kinnunen
Aake Kalliala
Helge Herala
Valmistustiedot
Valmistusmaa Suomen lippu Suomi
Tuotantoyhtiö Funny-Films Oy
Ensi-ilta Suomen lippu 25. joulukuuta 1981
Kesto 87 min
Alkuperäiskieli suomi
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet

Pölhölä on vuonna 1981 ensi-iltaan tullut suomalainen komediaelokuva. Se käsittelee hölmöläistarinoita aivan uudessa valossa. Tarina kertoo sekopäisestä Pölhölän (ruots. Hömby, engl. Village of Simpletons) kylästä ja sen asukkaiden eriskummallisista toilailuista. Aake Kalliala (jolla oli kaksoisrooli), Vesa Vierikko ja Mikko Kivinen tekevät elokuvassa debyyttiroolinsa.

Spede Pasanen tuotti ja kirjoitti elokuvan yhtäaikaa uuden Uuno Turhapuro -elokuvan kanssa (Uuno Turhapuron aviokriisi). Kumpikaan elokuvista ei saanut avustusta Suomen Elokuvasäätiöltä. Elokuva kuvattiin noin 15 työpäivässä historiallisesti arvokkaassa ympäristössä Porvoon Ilolassa. Ohjaajina oli kolme ensikertalaista: Matti Kassilan poika Taavi Kassila, elokuvassa myös kaksoisroolin näytellyt Heikki Kinnunen ja lauluntekijänä ja television sketsiviihteen kirjoittajana tunnetuksi tullut Pertti Reponen.[1]

Alkuperäisessä käsikirjoituksessa olleet alku ja loppu, jossa Spede Pasanen toimi eräänlaisena juontajana, puuttuivat elokuvan lopullisesta versiosta. Samoin alkuteksteissä mainitut näyttelijät Ari Piispa, Kaija Kangas, Pertti Sveholm ja Jyrki Kovaleff eivät ole mukana valmiissa elokuvassa.[1]

Tätä elokuvaa kiiteltiin vuoden 1996 televisioesityksen (MTV) yhteydessä siitä, että siihen oli onnistuttu kokoamaan lähes kaikki Suomen tunnetut koomikkoroolien esittäjät, pois lukien Uuno Turhapuro -elokuvien vakioesiintyjät.

Pölhölä oli vuoden 1981 kotimaisista uutuuselokuvista kolmanneksi katsotuin Uuno Turhapuron aviokriisin ja Kiljusen herrasväen jälkeen .

Näyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Pölhölä Muut tiedot elonet.fi. Elonet. Viitattu 31.5.2013.