Fakta homma (elokuva)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Fakta homma
Elokuvan juliste, Pertti Pasanen, 1987.
Elokuvan juliste, Pertti Pasanen, 1987.
Ohjaaja Jukka Virtanen
Käsikirjoittaja Riitta Havukainen
Taneli Mäkelä
Eija Vilpas
Tuottaja Spede Pasanen
Reija Virolainen (tuotannonjohto)
Säveltäjä Jaakko Salo
Nono Söderberg (Fakta homma-teema)
Kuvaaja Juha Jalasti
Timo Jalasti (assistentti)
Kari Petäjäniemi (assistentti)
Leikkaaja Eva Jaakontalo
Pääosat Riitta Havukainen
Eija Vilpas
Taneli Mäkelä
Lasse Karkjärvi
Valmistustiedot
Valmistusmaa  Suomi
Tuotantoyhtiö Filmituotanto Spede Pasanen Oy
Ensi-ilta 30. lokakuuta 1987
Kesto 93 minuuttia
Alkuperäiskieli Suomi
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet

Fakta homma on suomalainen komediaelokuva vuodelta 1987. Se pohjautuu Yle TV2:n tuottamaan samannimiseen televisiosarjaan.[1] Fakta homman vahvasti karrikoidut pariskunnat, Aulis ja Hansu sekä Heka ja Pirre, matkaavat leirintäalueelle viettämään juhannusta. Matkan aikana nelikko kohtaa monen sortin sakkia, kuten taiteilijoita, suositun televisiokasvon, Niemisen pariskunnan ja Auliksen entisen kansakoulunopettajan. Elokuva sai vaisun vastaanoton niin yleisöltä kuin kriitikoiltakin. Sen katsojaluku oli 28 989.[2]

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pirjo ”Pirre” Kaasinen ja Hannele ”Hansu” Kaakko ovat tulossa ruokaostoksilta, he keskustelevat naapurustossaan asuvasta ulkomaalaistaustaisesta miehestä. Siirrytään Kaakkojen ja Kaasisten kotipihalle, missä Aulis Kaakko ja Heikki ”Heka” Kaasinen valmistelevat Ladaa ja Solifer-asuntovaunua pientä juhannusretkeä varten.

Matkalle leirintäalueelle nelikko kohtaa Fakta homma -televisiosarjasta tutun väärennettyjen taulujen myyjän Bruno Kopsuksen, joka änkeää itsensä väkisin Auliksen Ladaan. Bruno on matkalla Savonlinnaan ja jättää nelikon saatuaan paremman kyydin. Huoltoasemalla tavataan 1980-luvun kuuluisuus, televisiojuontaja Kari Salmelainen, jolta pyydetään nimikirjoitukset.

Leirintäalueella Kaakot ja Kaasiset leiriytyvät vahingossa eräälle Niemiselle varattuun paikkaan. Sekaannuksen syy on leirintäalueen työntekijän. Nieminen ei suostu aluksi vaihtamaan paikkaansa, mutta pienen sanaharkan jälkeen hän antaa periksi. Järven rannalla Hansu ja Pirre huomaavat komean hengenpelastajan ja yrittävät herättää tämän huomion riekkumisellaan. Rouvat intoutuvat käyttäytymään suorastaan teinityttömäisesti. Mies ei kiinnitä rouviin huomiotaan. Nauttiessaan saunan jälkeen olutta laiturilla Hansu ja Pirre puhelevat eräästä jumppakurssista, joka oli Hansulle mieluisa mutta Pirrelle yhtä kärsimystä.

Juhannuksen lisäksi nelikko viettää Kaakkojen yhdeksättä hääpäivää, miehet järjestävät tarjoilun asuntovaunun edustalle. Hansu saa lahjaksi laulukirjan, Aulis ratinsuojuksen. Pirre lausuu parin kunniaksi kirjoittamansa runon. Myöhemmin illalla paikalle tulee Auliksen kansakoulunaikainen opettaja, Holvikari. Naiset utelevat Holvikarilta Auliksen kouluaikaisista tempauksista. Myös Nieminen vaimoineen liittyy seuraan juhannusta viettämään.

Aulis ja Pirre istuvat nuotion äärellä puhumassa töistä. Hansu tapaa niityllä taiteilija Näreikön, joka tuonnempana liittyy juhannuksenjuhlijoiden seuraan ja aiheuttaa suorasukaisuudellaan päänvaivaa Kaakoille ja Kaasisille. Näreikkö kiinnostuu Hekasta ja haluaa maalata hänestä kuvan. Lopulta Heka ohjaa Näreikön toisaalle. Myös paikallisradion toimittaja osuu paikalle: hän tekee suoraa lähetystä perisuomalaisesta juhannuksen vietosta. Porukat lähettelevät terveisiä tuttavilleen ja sukulaisilleen. Heka palaa Näreikön luota ja lausuu mikrofoniin: ”Lompakko hukku”. Aiemmin päivällä Heka on huomannut hukanneensa lompakon, mutta ei ole saanut asiaansa sanotuksi. Sieniä Näreikön kanssa maistellut Heka kaatuu maahan. Pirre luulee Heka juoneen liiaksi alkoholia.

Aamulla on aika lähteä paluumatkalle. Heka löytää lompakon Ladan hansikaslokerosta. Pirre unohti sen sinne huoltoaseman pihalla, mistä hän nolostuu. ”Kattokaas kun rouva Kaasinen on kerrankin vähän niinku puhumaton”, Aulis kuittailee Pirrelle. Auliksen Lada suuntaa kohti kotia, paluumatkalla on määrä nauttia kunnon pullakahvit.

Vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aikalaiskriitikot antoivat Fakta hommalle melko huonot arviot. Helsingin Sanomien Helena Yläsen mielestä sarjan parhaat ominaisuudet oli vesitetty elokuvaversiossa, joka olisi vaatinut selkeitä juonen kaaria alkuperäissarjan nokkelien "puhuvien postikorttien" sijaan. Kalevan Sauli Pesosen mielestä televisiosarjan sinänsä hauskat hahmot muuttuivat elokuvaversiossa lähinnä pitkästyttäviksi. Fakta homman huonoa kuvanlaatua moitittiin: elokuva oli siirretty kuvanauhalta filmille.[3]

Näyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mikko Kivinen on kolmannessa Fakta homma -roolissaan Niemisenä. Ville Virtasen radiotoimittaja on hänen viides roolinsa Fakta homma -tuotannoissa. Televisiosarjassa hänellä on neljä eri roolihahmoa. Saija Hakola vilahtaa kreditoimattomassa sivuosassa naisena leirintäalueella, Jaakko Salo on hanuristina.

 Riitta Havukainen  Hannele Kaakko, "Hansu"  
 Eija Vilpas  Pirjo Kaasinen, "Pirre"  
 Taneli Mäkelä  Aulis Kaakko, "Ape"  
 Lasse Karkjärvi  Heikki Kaasinen, "Heka"  
 Kimmo Otsamo  Bruno Kopsus, eestiläinen taiteilija  
 Kari Salmelainen  Kari Salmelainen, mies huoltoasemalla  
 Aarre Karén  kansakoulunopettaja Holvikari  
 Mikko Kivinen  urakoitsija Nieminen  
 Vesa Vierikko  taiteilija Simana Näreikkö  
 Ville Virtanen  radioreportteri Simo Karahka  
 Minna Hokkanen  leirintäalueen hoitaja  
 Antti Raivio  leirintäalueen hoitajan poikaystävä  
 Jaakko Salo  hanuristi  
 Pekka Karkjärvi  uimavalvoja  
 Riikka Virtanen  tarjoilija  
 Liisa Virtanen  Niemisen vaimo  
 Sinna Virtanen  Niemisen vauva  
 Antti Vierikko  Niemisen poika  
 Ville Vierikko  Niemisen poika  
 Kari Petäjäniemi  moottoripyöräilijä leirintäalueella  
 Timo Jalasti  mies leirintäalueella  
 Saija Hakola  nainen leirintäalueella  

Tekijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Televisioesitykset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Päivämäärä Kanava Katsojamäärä
21.8.1993 MTV3 409 000
19.8.2006 MTV3
24.10.2019 MTV3
5.1.2021 Sub

Huomioita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Fakta homma oli alkuaan Riitta Havukaisen ja Eija Vilppaan projekti, jonka he suunnittelivat Teatterikorkeakoulun opetusnäyttämölle. Lasse Karkjärvi ja Taneli Mäkelä tulivat omasta aloitteestaan mukaan aviomiehiksi. Spede Pasanen kiinnostui Fakta hommasta ja tuotti sen pohjalta elokuvan vuoden 1987 kakkostuotantonaan. Ykköstuotantona oli Uuno Turhapuro – kaksoisagentti. Fakta homma jäi Jukka Virtasen viimeiseksi elokuvaohjaukseksi, 1960-luvulla hän oli ohjannut useita Spede-tuotantoja.[4]

Fakta homma -elokuva ei pystynyt toistamaan televisiosarjan suosiota: se sai vain 29 000 katsojaa. Televisiosarjaan kuvattiin vuosina 1996 ja 1997 kuusitoista uutta jaksoa, jotka ovat pitkälti Hansun ja Pirren show’ta, sillä Aulis kirjoitettiin kuolleeksi Taneli Mäkelän jättäydyttyä pois jatkosta.[4]

Julkaisut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Fakta homma on julkaistu kotikäyttöön sekä analogisena VHS:nä että digitaalisena DVD:nä. Elokuvassa on monoääni ja kuvasuhteena 4:3.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Romano, Bello (toim.): Video-opas 95, Yli 8500 elokuvaa, 2000 uutuutta. WSOY, 1994. ISBN 951-0-19839-0.
  2. Niko Jutila: Suomen katsotuimmat elokuvat vuonna 1987 www.elokuvauutiset.fi. Viitattu 21.7.2020.
  3. Elonet / Fakta homma (1987) / Lehdistöarvio elonet.fi. Viitattu 10.2.2016.
  4. a b Elonet / Fakta homma (1987) / Taustaa elonet.fi. Viitattu 10.2.2016.