Fakta homma

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Fakta homma
Tyyli komedia
Kestoaika 5 – 30 min/jakso
Luoja(t) Riitta Havukainen
Lasse Karkjärvi
Pirjo Toikka
Eija Vilpas
Pääosissa Riitta Havukainen
Lasse Karkjärvi
Taneli Mäkelä
Eija Vilpas
Alkuperämaa Suomi
Verkko YLE TV2
Esitetty helmikuu 1986 – tammikuu 1998
Jaksoja 33
Aiheesta muualla
IMDb

Fakta homma on suomalainen komediasarja, jota tehtiin vuosina 1986 ja 1987. Sarjan päähenkilöt ovat Eija Vilpas (Pirre), Riitta Havukainen (Hansu), Taneli Mäkelä (Aulis) ja Lasse Karkjärvi (Heka). Sarjan henkilöhahmot olivat alun perin tekijöidensä opinnäytetyö Teatterikorkeakoulusta. Televisiosarjasta tehtiin vuonna 1987 Fakta homma -niminen elokuva, jonka ohjasi Jukka Virtanen ja tuotti Spede Pasanen. Vuosina 1996 ja 1997 sarjaan tehtiin jatkoa ilman Taneli Mäkelää, jolloin hänet tavallaan korvasi Mikko Kivinen, joka esitti Hansun uutta miesystävää, Reima Heleniusta.

Tematiikka[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sarja kuvaa kahden supisuomalaisen pariskunnan arkielämää Loimaalla. Jokainen henkilö on omalla tavallaan karikatyyri tietyntyyppisistä suomalaisista. Jutunjuurta löytyy mistä vain ja tutut ja turvalliset tuulipuvut vain kahisevat kun Pirre, Heka, Hansu ja Aulis seikkailevat.

Pirjo "Pirre" Kaasinen tohottaa punaisessa tuulipuvussaan eikä anna toisille suunvuoroa. Hän sanoo kuuluvalla äänellään tarvittaessa myös sen halaistun sanan. Pirre on myös innokas ammattiyhdistysihminen ja Neuvostoliiton ihailija. Heikki "Heka" Kaasinen on Pirren vaikeneva aviomies, luonteeltaan vaimonsa täydellinen vastakohta. Hannele "Hansu" Kaakko epäröi ja jahkailee sinisissä enstexhaalareissaan ja puhuu suomea keinotekoisen hienostelevin sanakääntein. Koti, uskonto ja isänmaa ovat patavanhoillisen Hansun sydäntä lähellä. Aulis Kaakko on läpi ja puhki harkittuja mielipiteitään murahdellen laukova vatsakas pienyrittäjä. Hän ei jätä väliin ainuttakaan Urheiluruudun maalikimaraa, eikä päästä Ladansa kiiltoa himmenemään. Hansulla ja Hekalla on yhteinen taideharrastus, kuorolaulu. Pirre ja Aulis viihtyvät paremmin ravintolan terassilla oluttuopin äärellä.

1980-luvulla kuvatut seitsemäntoista Fakta hommaa on julkaistu DVD-formaatissa. Jaksojen kesto vaihtelee viidestä viiteentoista minuuttiin. Fakta hommalle on tyypillistä, että sama näyttelijä nähdään eri rooleissa. Esimerkiksi Ville Virtanen näytteli poliisia ja kaupan myyjää. Fakta homma -elokuvassa hänellä oli radiotoimittajan osa ja vuonna 1996 hän tulkitsi ravintolan portsaria. Jälkeläisiä Fakta homman pariskunnilla on alussa yksi, Hansun ja Auliksen poika Pasi (Ville Vierikko). Myöhemmin mukaan tulee Pirren ja Hekan tytär Mervi (Sinna Virtanen).

1990-luvun Fakta hommista tuli kahden naisen show, sillä Taneli Mäkelän kieltäydyttyä jatkosta Aulis Kaakko kirjoitettiin hautaan. Vuonna 1996 kuvattiin kahdeksan Fakta hommaa. Pariskuntien lapsia näyttelivät edelleen Ville Vierikko ja Sinna Virtanen. Hansun, Pirren ja Hekan aatteet muuttuivat kymmenessä vuodessa yhtä vähän kuin heidän vaatteensakin. Pirre uskoo Neuvostoliiton olevan yhä pystyssä, Hansu jakaa ihmiset edelleen tiukasti "meihin normaaleihin" ja vaarallisiin muukalaisiin, Heka on yhä hiljaa Pirren tossun alla. Välillä Pirre ja Hansu piipahtavat herättämässä kiusallista huomiota Auliksen haudalla. Leskirouva Hannele Kaakolle yritetään kovasti touhuta uutta miestä. Mikko Kivisen tulkitsema Reima Helenius saattaisi olla sopiva, vaikka hänellä onkin "se rasvasolu".

Vuonna 1997 kuvatut kahdeksan Fakta hommaa ovat vielä selvemmin Hansu ja Pirre -show'ta. Heka nähdään vain ensimmäisessä ja viimeisessä osassa, kun Loimaan likat lähtevät matkustelemaan ympäri Suomea Pirren Hiacella. Auliksen kuva toki seuraa matkassa. Hansu ja Pirre aloittavat Suomen-matkansa leirintäalueelta. He koluavat asuntomessut, maatalousnäyttelyt ja tanssilavat. Hyrsylän mutkassa käydään tervehtimässä Aira Samulinia, ja varuskunnassa tavataan Pirren sukulaispoika.

Jukka Kajava arvosteli vuoden 1996 Fakta hommat Helsingin Sanomissa otsikolla "Kakkosen Fakta homma palaa, Hansu haluaa tumman miehen". Kajava: "Tänään sarja palaa kymmenen vuoden mittaiselta 'kesätauolta' ohjelmistoon sekä uusin että entisin voimin." "Samat toppahousut, raitaverkkarit ja hiuspinnit eli klipsit kirkuvat kauheuttaan uusissakin Fakta hommissa." "Fakta homma syntyi alkujaan Teatterikorkeakoulussa." "Suomi riemastui---hahmojen ja arvojen kaikkinaisessa kamaluudessa oli jotain vastustamattoman tuttua."

Näyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Päähenkilöt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sivuhenkilöitä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]