Pohjan tähteet

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Pohjan tähteet
Ohjaaja Ere Kokkonen
Käsikirjoittaja Ere Kokkonen
Vesa-Matti Loiri
Spede Pasanen
Tuottaja Spede Pasanen
Säveltäjä Esko Linnavalli
Kuvaaja Kari Sohlberg
Leikkaaja Taina Kanth
Pääosat Spede Pasanen
Vesa-Matti Loiri
Ville-Veikko Salminen
Valmistustiedot
Valmistusmaa Suomi
Tuotantoyhtiö Filmituotanto Spede Pasanen Oy
Ensi-ilta 25. joulukuuta 1969
Kesto 82 min
Alkuperäiskieli suomi
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet

Pohjan tähteet on vuonna 1969 ensi-iltansa saanut suomalainen Spede Pasasen ja Ere Kokkosen elokuva. Se on Speden tuotantouran ensimmäinen värielokuva. Koska tuotantokustannukset nousivat liian korkeiksi, hän teki vielä tämän jälkeen lähes koko 70-luvun pelkästään mustavalkoisia elokuvia. Elokuvan nimi on esiintynyt myös muodossa Pohjantähteet muun muassa DVD-julkaisussa. Elokuva oli myös ensimmäinen Spede-elokuva, jossa Spede ei kuulu pääosan esittäjiin.

Elokuva kertoo elokuvan tekemisestä, ja taustalla on kolmiodraama ohjaaja Pohjan (Vesa-Matti Loiri) ja pääosan esittäjien välillä, Igor Lötjönen (Ville-Veikko Salminen) ja Merju (Arja Saijonmaa). Simo Salminen esittää elokuvassa laulun Alle lujaa!, joka ottaa osaa aikansa keskusteluun autoilun vaaroista. Pienemmissä osissa nähdään muun muassa Spede Pasanen, Ere Kokkonen ja Veikko Sinisalo.

Elokuvan kuvauksissa Simo Salminen pelasti Loirin hengen. Eräässä kohtauksessa Pohja tarttuu hiihtohissiin ja roikkuu sen mukana Olostunturin huipulle. Loiri oli varma siitä, että hän pystyisi roikkumaan koko matkan ilman turvaremmejä, mutta Salminen vaati, että Loiri pitää sitoa kiinni hiihtohissiin. Loppujen lopuksi Loiri suostui Salmisen vaatimukseen. Matkalla tunturin huipulle Loirin voimat hiipuivat ja hän menetti tajuntansa. Ilman turvaremmejä hän olisi pudonnut kymmenen metrin korkeudelta kivikkoon.[1]

Elokuva toi kahden muun elokuvan ohella Jussin sen kuvaajalle Kari Sohlbergille vuonna 1970.

Elokuvan DVD-julkaisussa kansikuva sekä takakannen kuvankaappaukset ovat mustavalkoisia. Myös takakannessa elokuvan tiedoissa lukee väärä tieto, että itse elokuva olisi mustavalkoinen.

Näyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kreditoimattomissa rooleissa esiintyy mm. Eija Lappalainen ja Veikko Sinisalo.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Karhunen, Panu: Kolhittu klovni. Iltasanomien Spede-liite, 2011, s. 38-39.
Tämä elokuviin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.