Naisen logiikka

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli kertoo Naisen logiikka -nimisestä elokuvasta. Naisen logiikka on myös vuonna 2002 julkaistu kokoelma-albumi Spede Show -televisiosarjan samannimisistä sketseistä.
Naisen logiikka
Ohjaaja Spede Pasanen
Käsikirjoittaja Spede Pasanen
Tuottaja Spede Pasanen
Säveltäjä Aarno Raninen
Kuvaaja Juha Jalasti
Leikkaaja Pekka Lampela
Pääosat Spede Pasanen
Hannele Lauri
Simo Salminen
Riitta Väisänen
Valmistustiedot
Valmistusmaa Suomen lippu Suomi
Tuotantoyhtiö Spede-Tuotanto Oy
Ensi-ilta 21. toukokuuta 1999
Kesto 70 min
Alkuperäiskieli suomi
Budjetti 1 065 088 mk
Katsojat 232 tai 304
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet

Naisen logiikka on vuonna 1999 ensi-iltansa saanut, Spede Pasasen viimeinen ja heikoimmin menestynyt elokuva. Katsojia sillä oli lähteestä riippuen 232[1] tai 304[2]. Elokuvaa ei ole julkaistu VHS:nä tai DVD:nä. Sitä ei ole myöskään esitetty koskaan televisiossa.[1] Se perustuu Spede Show’ssa esitettyihin Naisen logiikka -sketseihin. Elokuvassa esiintyy vain neljä näyttelijää.

Suomen elokuvasäätiö myönsi 1,1 miljoonan markan tuen elokuvalle vuonna 1991[1], mutta elokuvan teko jäi tuolloin kesken. Pasasen mukaanlähde tarkemmin? elokuvan valmistumista viivästyttivät muun muassa sairastumiset. Elokuvasäätiö alkoi vaatia rahojaan takaisin, ja pakon edessä elokuvan kuvaukset tehtiin loppuun kuuden vuoden kuvaustauon jälkeen.[1] Elokuvan otti ohjelmistoonsa helsinkiläinen Kinopalatsi ainoana elokuvateatterina Suomessa. Ensi-ilta oli 21. toukokuuta 1999, ja elokuva poistettiin ohjelmistosta 3. kesäkuuta. Ilta-Sanomien mukaan viimeisen esityspäivän kolmessa näytöksessä kävi yksi katsoja, hänkin vapaalipulla.[3] Myöhemmin Ilta-Sanomat uutisoi,lähde tarkemmin? että elokuva lähtisi varsinaiselle esityskierrokselle saman vuoden syksyllä. Tämä ei toteutunut.

Samantapainen Hannele Laurin ja Spede Pasasen näyttelemä pariskunta, joka käy keskusteluja ”naisen logiikasta”, esiintyy myös Speden elokuvassa Pikkupojat.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Spede Pasanen ja Hannele Lauri näyttelevät hyvin toimeen tulevaa avioparia, Viljoa ja Vienoa. Heidän tuttavapariskuntansa ovat Pullo ja Lea Pölkkynen (Simo Salminen ja Riitta Väisänen). Pullo Pölkkynen erotetaan työpaikaltaan, ja hän lyö Viljon kanssa vetoa, että saa uuden työpaikan, jossa hänen palkkansa on sata tuhatta markkaa kuussa. Neljä vuotta myöhemmin Pullo ja Viljo tapaavat Pullon huvipurrella ja jakavat kokemuksia vaimojensa tyhjäpäisestä logiikasta. Elokuvaa on kuvailtu esimerkiksi ohutjuoniseksi.[1]


Näyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Naisen logiikka -sketsit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Naisen logiikka -sketsejä esitettiin alun perin 19841987 suositussa sketsiohjelmassa Spede Show. Niissä esiintyivät vain Spede Pasanen ja Hannele Lauri. Vuonna 2002 niistä 22 koottiin Naisen logiikka -albumille, jossa sketsit olivat kuunnelmien muodossa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Suomen kansallisfilmografia 12. Vuosien 1996–2000 suomalaiset kokoillan elokuvat. Helsinki: Suomen elokuva-arkisto, Edita Publishing Oy, 2005. ISBN 951-37-3970-8.
  • Tuomas Marjamäki: Naurattajat. Suomalaisen komiikan tekijät 2007–1907. Edita, 2007.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]