Uuno Turhapuro – kaksoisagentti

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Uuno Turhapuro - kaksoisagentti
Elokuvan juliste, Pertti Pasanen, 1987.
Elokuvan juliste, Pertti Pasanen, 1987.
Ohjaaja Pertti Pasanen
Käsikirjoittaja Pertti Pasanen
Tuottaja Pertti Pasanen
Säveltäjä Jaakko Salo
Kuvaaja Juha Jalasti
Timo Jalasti
Leikkaaja Eva Jaakontalo
Lavastaja Kristine Elo
Pääosat Vesa-Matti Loiri
Marjatta Raita
Tapio Hämäläinen
Marita Nordberg
Valmistustiedot
Valmistusmaa  Suomi
Tuotantoyhtiö Filmituotanto Spede Pasanen Oy
Ensi-ilta 28. elokuuta 1987
Kesto 93 minuuttia
Alkuperäiskieli suomi
Budjetti 2 096 000 mk
Katsojat 352 205 katsojaa
Edeltäjä Uuno Turhapuro muuttaa maalle
Seuraaja Tupla-Uuno
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
Lisbeth, vuorineuvos Tuura ja Uuno portaikossa. Näyttelijät Hannele Lauri, Tapio Hämäläinen ja Vesku Loiri.
DVD:n kansikuva

Uuno Turhapuro – kaksoisagentti on vuonna 1987 ensi-iltansa saanut 12. Uuno Turhapuro -elokuva. Sen on käsikirjoittanut ja ohjannut Spede Pasanen, ja se on ensimmäinen ilman Ere Kokkosta tehty Uuno-elokuva. Elokuva oli vuoden 1987 ylivoimaisesti katsotuin kotimainen elokuva. Elokuvateattereissa sen näki 352 205 katsojaa.

Nyt myös Suomen elokuvasäätiö tuki ensimmäisen kerran Turhapuroa – lisäkopiotuen muodossa. Elokuvan tuotantokustannukset olivat 2 096 000 markkaa (netto), eli noin 350 000 euroa. Suomen elokuvasäätiö myönsi elokuvalle kopiotukea 79 000 markkaa, eli noin 13 000 euroa.

Elokuvan alkutunnus.
Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Uuno ja Härski Hartikainen opiskelevat ahkerasti. Hypnotisointi-kurssia käyvä Hartikainen hypnotisoi vahingossa kapellimestari-kurssia käyvän Uunon puhelimen välityksellä. Uunon vaimo soittaa isälleen vuorineuvos Tuuralle, kertoen Uunon tulleen hulluksi ja tarvitsevansa apua. Tuura ja tämän sihteeri lähtevät Uunon luokse. Tuura yrittää saada Uunon tajuihin puhumalla ruoasta, mutta mikään ei auta. He päättävät lähteä viemään Uunoa sairaalaan. Ulos tultaessa Uuno alkaa stepata kadulla ja laulamaan Sibeliuksen Finlandiaa. Tuura, Elisabeth ja sihteeri saavat Uunon autoon ja samalla poliisi tulee paikalle. Poliisi tiedustelee metelistä ja kysyy onko autossa oleva mies kuuluisa venäläinen kapellimestari, jonka Tuura myöntää valehdellen. Poliisi ilmoittaa konsertin alkavan ja että kapellimestarin pitäisi olla konserttisalilla. Poliisi lähtee viemään Uunoa poliisiautolla konserttiin. Hartikainen ja Sörsselssön lähtevät herättämään Uunoa ja näkevät Uunon poliisiautossa. Konserttisalilla Hartikainen herättää Uunon hypnoosista ja kertoo tälle, että tämän pitäisi mennä johtamaan Sibeliuksen Finlandia. Uuno johtaa Finlandian kaupunginorkesterin edessä.

Tuuralla on perheelleen tärkeää asiaa ja hän kutsuu Uunon ja Elisabethin sekä sihteerinsä kotiinsa juhlalounaalle. Uuno tulee myöhässä, koska on kutsuvieras ja haluaa tällä tavalla herättää enemmän huomiota. Uuno syö ja juuri kun Tuura on kertomassa asiaansa, Uuno lähtee pöydästä juosten ulos. Tuura hermostuu, mutta hänen huuto ei tavoita Uunoa. Uuno juoksee pankkiin, jossa on ilmainen kahvitarjoilu. Hän käy pankinjohtajan luona kerjäämässä tarjoilun rahana, koska ei voi vatsahaavan vuoksi juoda kahvia. Tuura vaimoineen, Elisabeth ja sihteeri yllättävät kotonaan sohvalla makaavan Uunon. Naiset istuvat Tuuran käskystä Uunon päälle, ettei tämä tällä kertaa karkaa. Tuura kertoo, että hän on ollut aiemmin naimisissa ja hänellä on myös toinen tytär. Samalla hän valaisee Uunoa, että Elisabethin lisäksi toinen tytär on hänen toinen laillinen perijänsä. Uuno juoksee autokorjaamolle ja kertoo Hartikaiselle ja Sörsselssönille, miten appiukko on ryöstänyt puolet Uunon tulevasta perinnöstä, tasan 50 miljoonaa. Uuno juoksee kadulla huutaen, että hänet on ryöstetty. Tuuran juonessa mukana oleva valepoliisi lähtee juoksemaan Uunon perään. Uuno juoksee Tuuran toimiston käytävään ja jää istumaan portaille. Valepoliisi menee Tuuran toimistolle ja muka räjäyttää oven. Hän tuo savun keskeltä nokisen Tuuran istumaan Uunon viereen. Samassa portaikkoon kävelee vaalea nainen, joka kertoo Uunolle olevansa Tuuran Amerikasta tullut tytär Lisbeth Tuura. Paikalle saapuu myös Uunon vaimo ja anoppi sekä Tuuran sihteeri. He vievät Tuuran ja Lisbethin Tuuran toimistolle. Uuno ihastuu heti Lisbethiin ja lähtee autokorjaamolle kysymään kavereiltaan voiko hän mennä vaimon siskon kanssa naimisiin. Saatuaan tietää, että vaimon siskon kanssa naimisiin meno ei ole sukurutsausta, Uuno lähtee juosten Lisbethin luokse. Koko muu porukka on kahvilla Tuurien luona. Tuura käyttäytyy erittäin ystävällisesti Uunoa kohtaan. Elisabeth ja anoppi epäilevät Tuuralla olevan aivotärähdys ja lähtevät viemään häntä lääkäriin. Uuno alkaa iskeä Lisbethiä. Lääkäri kertoo, että kaikki on Tuuralla kunnossa, eikä mitään vikaa löytynyt.

Uuno saapuu jälleen autokorjaamolle kertomaan kavereilleen tulevista häistään. Hartikainen alkaa epäillä appiukon käytöstä ja agenttikurssin käyneenä alkaa tutkia tapausta. Hän tekee Uunosta kaksoisagentin ja Sörsselssönistä yksöisagentin. Uuno saa tehtäväkseen ottaa selvää mitä perheessä tapahtuu ja hänen pitää kirjoittaa kaikki kuulemansa paperille muistiin. Sörsselsön saa tehtäväkseen seurata Tuuraa. He saavat myös piiput, joille on 500 eri käyttömahdollisuutta. Uuno tulee kotiin ja alkaa kirjoittaa vaimonsa puhetta paperille, mutta ei ehdi kaikkea kirjoittaa, kun vaimo puhuu nopeasti. Puhelin soi ja vaimo vastaa siihen. Elisabeth lupaa Uunon lapsenvahdiksi ministerin kotiin. Vastahakoisesti Uuno lähtee Elisabethin mukaan, joka lähtee Uunoa viemään. Uuno on iloissaan kun hän tapaa ministerin parikymppiset tyttäret, joita hänen on vahdittava etteivät he joudu panttivangeiksi. Tyttäret keräävät ruokaa makuuhuoneeseen, jonne he linnoittautuvat turvaan Uunon kanssa. Uuno lukee tytöille Aku Ankka -lehteä, ettei heitä pelottaisi.

Sörsselssön seuraa Tuuraa, mutta huonon kunnon takia ei jaksa juosta Tuuran perässä ja sen seurauksena hän kadottaa Tuuran. Tuura juoksee salapaikkaan, jossa hän tapaa Lisbethin ja miehen, joka on keksinyt Tuuralle salaisen "Uunosta eroon"-suunnitelman. Samalla myös paljastuu, että Lisbeth ei ole Tuuran tytär. Juonen kehittäjä kertoo, että ero on enää kiinni siitä, että Uuno panee nimensä eropaperiin. Tuura kertoo olevansa onnellinen, kun viimein pääsee Uunosta eroon. Hän käskee kieroilijat kanssaan paikalle huomiseen erotilaisuuteen, jossa hän aikoo pyytää Uunoa kosimaan eron jälkeen toista tytärtään, jonka täytyy antaa Uunolle pakit.

Tuura, anoppi, sihteeri, Uuno, Lisbeth ja salajuonen keksijä ovat kokoontuneet Tuuran toimistolle juhlistamaan Uunon ja Elisabethin eroa ja uutta alkua, jossa Uunon ja Lisbethin on tuleva saada toisensa. Uuno on kirjoittamassa nimeään eropaperiin, kun Elisabeth tulee ja estää sen. Hän ei aio luopua Uunosta nyt, kun Uunon on löytänyt tukevan otteen elämään ollessaan töissä lapsenvahtina. Elisabeth ja Lisbeth alkavat riidellä Uunosta. Paikalle saapuu ministeri, joka tulee kiittämään Uunoa työstä hänen tyttärien lapsenvahtina. Ja samalla hän kertoo Tuuralle, että aiemmat erimielisyydet unohdetaan ja samalla voidaan sopia kauppasopimus, joka on mennyt aiemmin mönkään. Ministeri perustelee asiaa Tuuralle vielä siten että "vain siksi että teillä on noin mainio vävypoika", johon Tuura iloisesti sanoo "no niin on, ja pysyy!".

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Näyttelijät

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
 Vesku Loiri  Uuno Turhapuro  
 Marjatta Raita  Elisabeth Turhapuro  
 Tapio Hämäläinen  vuoristoneuvos Tuura  
 Simo Salminen  Sörsselssön  
 Marita Nordberg  vuoristoneuvoksetar Tuura  
 Hannele Lauri  "Lisbeth Tuura"  
 Riitta Väisänen  pankkineiti  
 Heikki Kinnunen  poliisi  
 Juhani Kumpulainen  Herra X, salajuonen laatija  
 Tuula Polvi  Tisse  
 Saija Hakola  Sesse  
 Johanna Raunio  baarimestari  
 Spede Pasanen  Härski-Hartikainen / kauko-ohjattavan jääkaapin ääni  
 Elli Castrén  Unelma, Tuuran sihteeri  
 Yrjö Parjanne  ministeri Hujanen  
 Pekka Autiovuori  pankinjohtaja Karlsson  
 Seppo Laine  valepoliisi  
 Jyrki Kovaleff  konserttitalon vahtimestari  
 Tarja-Tuulikki Tarsala  konserttitalon sihteeri  
 Raimo Virtanen  pääjohtaja Rymmelstöt  
 Seppo Jokela  musiikkiarvostelija  
 Veli Keskiväli  musiikkiarvostelija  
 Mirjam Himberg  lääkäri  
 Hellevi Seiro  vahtimestari  
 Maija-Liisa Peuhu  valepoliisin hälyttävä nainen  
 Ville-Veikko Salminen  konserttitalon johtaja  
 Tauno Lahtinen  mies kadulla  
 Eero Jaakkola  mies kadulla  
 Kari Petäjäniemi  naamiomies  
 Pekka Lampela  naamiomies  
Päivämäärä Kanava Katsojamäärä
13.1.1991 MTV/TV1 1 376 000
1.5.2002 MTV3 563 000
19.6.2005 MTV3 765 000
7.12.2013 MTV3
2.1.2016[1] MTV3 245 000[2]
12.8.2016 MTV3 203 000[3]
26.6.2018 Sub 133 000[4]
1.7.2018 Sub
1.1.2019 Sub 128 000[5]
5.1.2019 Sub
20.4.2019 Sub 47 000[6]
7.8.2019 Sub 94 000[7]
11.8.2019 Sub
8.7.2020 Sub 98 000[8]
11.8.2022 Sub 120 000[9]
28.8.2022 Sub 118 000[10]
20.8.2023 MTV Sub

Lähde:Elonet[11]

Kohtaus, jossa Uuno johtaa kaupunginorkesteria, kuvattiin Lahden konserttitalolla. Orkesterina toimi Sinfonia Lahti. Kohtaukset konserttitalon ovella ja aulassa kuvattiin Helsingin kaupunginteatterilla.

Kohtaus, jossa Uuno hakee kahvitarjoilun pankinjohtajalta rahana, kuvattiin Spede Pasasen työhuoneessa MTV:llä.

Video-oppaassa vuodelta 1994 Bello Romano sanoo, ettei Kaksoisagentti ole Turhapuro-sarjan parhaita ja antaa sille kaksi tähteä viidestä, mikä vastaa sanallista arviota ”keskinkertainen”.[12]

 1. Uuno Turhapuro - kaksoisagentti Telsu.fi. Viitattu 25.1.2016.
 2. MTV3, Viikko 53/2015 (Arkistoitu sivu) Finnpanel. Arkistoitu 23.1.2016. Viitattu 25.1.2016.
 3. TV-mittaritutkimuksen tuloksia - Viikko 32/2016 (Arkistoitu sivu) Finnpanel. Viitattu 19.8.2016.
 4. TV-mittaritutkimuksen tuloksia - Viikko 26/2018 (Arkistoitu sivu) Finnpanel. Viitattu 2.7.2018.
 5. TV-mittaritutkimuksen tuloksia - Viikko 1/2019 finnpanel.fi. Viitattu 12.1.2019.
 6. TV-mittaritutkimuksen tuloksia - Viikko 16/2019 finnpanel.fi. Viitattu 22.4.2019.
 7. TV-mittaritutkimuksen tuloksia - Viikko 32/2019 finnpanel.fi. Viitattu 22.4.2019.
 8. Finnpanel - TV-mittaritutkimus www.finnpanel.fi. Viitattu 13.7.2020.
 9. TV-mittaritutkimuksen tuloksia - Viikko 32/2022 finnpanel.fi. Viitattu 29.8.2022.
 10. TV-mittaritutkimuksen tuloksia - Viikko 34/2022 finnpanel.fi. Viitattu 29.8.2022.
 11. Elonet elonet.fi. Viitattu 1.7.2015.
 12. Romano, Bello (toim.): Video-opas 95, Yli 8500 elokuvaa, 2000 uutuutta. WSOY, 1994. ISBN 951-0-19839-0.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Edeltäjä:
1986: Uuno Turhapuro muuttaa maalle
Suomen katsotuin elokuva 1987 Seuraaja:
1988: Tupla-Uuno