Vuorineuvos Tuura

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Vuorineuvos Tuura
Vuorineuvos Tuura vuonna 1986 (Tapio Hämäläinen).
Vuorineuvos Tuura vuonna 1986 (Tapio Hämäläinen).
Luoja(t) Spede Pasanen
Näyttelijä(t) Tapio Hämäläinen
Pehr-Olof Sirén
Heikki Nousiainen
Ensi-
esiintyminen
1975 elokuvassa Professori Uuno D. G. Turhapuro
Kustantaja Spede-Yhtiöt / Ere Kokkonen Oy
Henkilötiedot
Status Tuura-yhtymän pääjohtaja
Asuinpaikka Helsinki
Luonteenpiirteet hermostuneisuus (lähinnä Uunon vuoksi)
Suhteet
Muut sukulaiset vaimo Reetta Tuura
tytär Elisabeth Turhapuro
vävy Uuno Turhapuro
Tutut lukuisia liiketuttuja

Vuorineuvos Tuura on hahmo Uuno Turhapuro -elokuvissa. Ensimmäisen kerran hahmo esiintyi Elisabethin isä -nimisenä vuonna 1975 elokuvassa Professori Uuno D. G. Turhapuro, jolloin hahmoa esitti Pehr-Olof Sirén. Vuonna 1976 hahmo esiintyi Tuura-nimisenä elokuvassa Lottovoittaja UKK Turhapuro, jossa hahmoa esitti Tapio Hämäläinen. Tapio Hämäläinen esitti kaikissa elokuvissa appiukko Tuuraa lukuun ottamatta elokuvia Professori Uuno D. G. Turhapuro ja Johtaja Uuno Turhapuro – pisnismies, jossa Tuuraa näytteli Heikki Nousiainen.

Tuura on Tuura-yhtymän pääjohtaja ja käyttää vuorineuvos-arvonimeä, jonka Uuno muuttaa puhuessaan vuoristoneuvokseksi. Uudemmissa Uuno-elokuvissa kuitenkin arvonimi vakiintui kokonaan vuoristoneuvokseksi. Hän on toiminut muun muassa presidenttiehdokkaana, puolustusministerinä sekä pääministerinä. Usean elokuvan alussa Tuuran kuullaan hokaisevan: ”Bisnekset menee hyvin, ja kuntokin on vallan mainio! Tuntuu kuin tämä olisi elämäni onnellisin päivä!”. Yleensä näiden lauseiden jälkeen Uuno tulee ja pilaa Tuuran päivän täysin.

Tuuran omaisuuden arvo vaihtelee eri Uuno-elokuvissa. Uuno Turhapuro – kaksoisagentti -elokuvassa se on 100 miljoonaa markkaa, sillä Uuno itkee että häneltä on ryöstetty 50 miljoonaa, kun Tuuran salattu toinen tytär tulee perimään puolet. Uuno Turhapuro menettää muistinsa -elokuvassa Tuuran omaisuuden arvon voi laskea olevan 6,7 miljoonaa markkaa, sillä Uuno maksaa ystävilleen saamansa miljoona markkaa, joka on näille luvattu 15% Tuuran omaisuudesta. Uuno Turhapuron poika -elokuvassa omaisuus on kahdeksan miljardia (markkaa). Ylipäätään Tuurat asuvat isossa talossa jonka lisäksi heillä on kesähuvila, jossa he viettävät usein aikaa. Herra Tuuralla on lainata heti pyydettäessä isojakin summia, joskin vastentahtoisesti. Vuonna 1996 tupajumit ja homesienet tuhosivat Tuuran valtavan kartanon ja Tuurat joutuivat monen kuukauden mittaisen remontin ajaksi muuttamaan Uunon ja Elisabetin luokse. Vastaavasti viisi vuotta aiemmin Uuno ja Elisabet olivat talonsa remontin takia asuneet Tuuran luona.

Etunimet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuorineuvos Tuuran etunimi vaihtelee eri Uuno Turhapuro -elokuvissa.

  • Voldemar (elokuvassa Lottovoittaja UKK Turhapuro)
  • Karolus (elokuvassa Häpy Endkö? Eli kuinka Uuno Turhapuro sai niin kauniin ja rikkaan vaimon)
  • Jalmari (elokuvassa Uuno Turhapuron aviokriisi)
  • Elmeri (elokuvassa Uuno Turhapuro menettää muistinsa)
  • Amadeus (elokuvassa Uuno Turhapuron muisti palailee pätkittäin)[1]
  • Taneli (elokuvassa Tupla-Uuno)
  • Valtter (elokuvassa Uuno Turhapuro – Suomen tasavallan herra presidentti)
  • Hugo (Uuno Turhapuron poika (1993) ja Johtaja Uuno Turhapuro – pisnismies (1998) sekä televisiosarjassa Uuno Turhapuro (1996))

Poliittinen ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.
  • presidenttiehdokas (Tuuran vaalikampanja epäonnistuu Uunon vuoksi, Rautakauppias Uuno Turhapuro – presidentin vävy, Uuno Turhapuro menettää muistinsa)
  • valtakunnanneuvottelija (Uuno Turhapuron aviokriisi)
  • puolustusministeri (puolustusministeri julistaa epähuomiossa sodan Ruotsia vastaan ja joutuu sotaoikeuteen, Uuno Turhapuro armeijan leivissä)
  • pääministeri (Uunon tultua presidentiksi hän nimittää Tuuran pääministeriksi, Uuno Turhapuro – Suomen tasavallan herra presidentti)
Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Näyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hahmon filmografia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tv-sarjat:

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Wikisitaateissa on kokoelma sitaatteja aiheesta Vuorineuvos Tuura.
  1. Tommi Aitio: Spede