Johtaja Uuno Turhapuro – pisnismies

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Johtaja Uuno Turhapuro – pisnismies
Johtaja Uuno Turhapuro pisnismies juliste.JPG
Ohjaaja Ere Kokkonen
Käsikirjoittaja Ere Kokkonen
Tuottaja Anna-Maija Kokkonen
Säveltäjä Jaakko Salo
Kuvaaja Juha Jalasti
Leikkaaja Pekka Lampela
Lavastaja Vesa Tapola
Koreografi Anu Palevaara
Erikoisefektit Kimmo Torkkeli (CGI)
Pääosat Vesa-Matti Loiri
Santeri Kinnunen
Marjatta Raita
Heikki Nousiainen
Valmistustiedot
Valmistusmaa Suomi
Tuotantoyhtiö Ere Kokkonen Oy
Spede-Tuotanto Oy
Ensi-ilta 28. elokuuta 1998
Kesto 98 min
Alkuperäiskieli suomi
Budjetti 4 600 562 mk
Katsojat 73 922
Edeltäjä Uuno Turhapuron poika
Seuraaja This Is My Life
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet

Johtaja Uuno Turhapuro – pisnismies (videojulkaisuissa pelkkä Uuno Turhapuro – Pisnismies) on vuonna 1998 valmistunut Uuno Turhapuro -elokuva. Elokuva tehtiin Uuno Turhapuron 25-vuotisjuhlavuoden kunniaksi.

Elokuvan suunnittelu aloitettiin tammikuussa 1998. Tällöin Jari Sillanpää ehdotti Uunojen tuotantotiimille, Ere Kokkoselle, Spede Pasaselle ja Vesa-Matti Loirille, uuden Uuno Turhapuro -elokuvan tekemistä. Elokuvaehdotuksen keskeinen idea oli Uuno iskelmätähtenä sekä suomalaisten ruotsalaisia kohtaan tuntemat ennakkoluulot. Elokuvan alkuperäiseksi nimeksi oli tarkoitus tulla Uuno Turhapuro ja Ruotsin serkku. Ere Kokkonen suunnitteli elokuvalle käsikirjoituksen, joka ei miellyttänyt Sillanpäätä. Niinpä lopullisessa elokuvassa Sillanpää ei näyttele ja iskelmätaivaalla seikkailevan Uunon merkitys jäi taka-alalle. Lopullisessa elokuvassa Jari Sillanpään näyttelemä Ruotsiin muuttanut Uunon serkku on korvattu Uunon Peni-pikkuveljellä. Myöskin Sillanpäälle alkujaan kaavaillun katusoittajan roolin esitti lopullisessa elokuvassa Joel Hallikainen.[1] Tämä Uuno-elokuva oli viimeinen, jossa Spede Pasanen näytteli (lukuun ottamatta arkistomateriaaleja sisältävää Uuno Turhapuro – This Is My Life). Spede Pasasen kuoleman takia elokuvan piti jäädä viimeiseksi Uuno Turhapuro -elokuvaksi, mutta vuonna 2003 Kokkonen ryhtyi jälleen suunnittelemaan uutta Turhapuroa.

Tapio Hämäläisen sijasta appiukko Tuuraa näyttelee Heikki Nousiainen, joka oli aiemmin esiintynyt ambulanssilääkärin roolissa elokuvassa Lottovoittaja UKK Turhapuro. Hämäläinen ei tullut mukaan elokuvan tekoon terveydellisistä syistä, mutta halusi myös antaa tilaa nuoremmille näyttelijöille. Syyksi on myös mainittu Hämäläisen kyllästyneen appiukon rooliin[2] ja vaatineen tavallista suurempaa palkkiota, johon tuotantoyhtiö ei kuitenkaan suostunut. Elokuvassa esiintyy lukuisia julkisuuden henkilöitä omana itsenään, kuten Hjallis Harkimo, Ben Zyskowicz, Renny Harlin, Tapani Kansa, Joel Hallikainen, nykyinen Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja Markku Pölönen. Elokuvassa tekevät cameoroolin myös Timo Koivusalon Pekko Aikamiespoika ja Kummelin Speedy (Heikki Silvennoinen) ja Saku (Timo Kahilainen) sekä Kimmo (Heikki Vihinen) ja Pasi (Heikki Hela).

Elokuvassa nähtiin tietokoneella animoitu käkikello, animaation teki Kimmo Torkkeli.

Elokuva menestyi kohtalaisesti, mutta Turhapuro-elokuvaksi huonosti. Se sai teattereissa vähän yli 70 000 katsojaa, mikä on virallisten Turhapuro-elokuvien katsojamääristä pienin ja vain murto-osa keskimääräisistä Turhapuro-elokuvien katsojaluvuista (yli 390 000). Tätä vähemmän katsojia on ollut ainoastaan epävirallisella Turhapuro-elokuvalla Uuno Turhapuron veli. Kriitikoiden mukaan suurimpana syynä elokuvan pieneen katsojamäärään oli paitsi Uunon sopeutumattomuus nykyaikaan, myös Tapio Hämäläisen esittämän klassisen appiukon puuttuminen.[3]

Elokuvan ensi-illan yhteydessä julkaistiin Tuomas Marjamäen toimittama, Uuno Turhapuro -hahmon 25-vuotista taivalta juhlistava kirja nimeltä Uuno Turhapuro juhlakirja - 25 vuodessa jääkaapin varjosta kansakunnan kaapin päälle.

Tarina[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Uunon maalla asuvalla pikkuveljellä Penillä (Santeri Kinnunen) on ongelmia. Hän on vuosi sitten luvannut kahden kotikylänsä tyttären, Roosan (Anu Palevaara) ja Katin (Laura Huhtamaa), äideille tehdä näiden tyttäristä tangokuningattaret. Tilanne ei näytä hyvältä, ja tyttöjen äidit jo perivät rahojaan. Peni uskoo Helsingissä asustelevan, rikkaissa naimisissa olevan veljensä pystyvän tarjoamaan auttavaa kättään.

Uunon uusi, entistä nuorempi appiukko on ottanut käyttöönsä entisen appiukon nimen, arvon, varallisuuden sekä paikan Tuura-Yhtymät-firman toimitusjohtajana. Appiukko saa pankin johtokunnan puheenjohtajana hoitaa luottotappiot, johon miehellä on mahdollisuus vain tekeytymällä köyhäksi. Appiukko siirtää koko varallisuutensa Uunon tilille, koska luulee ettei Uuno käy koskaan pankissa.

Uuno ja Elisabet päätyvät jälleen eroon, ja Uuno marssii tapaamaan appiukkoaan tämän firmaan periäkseen avioliitosta niin suuria korvauksia, ettei appiukko suostukaan. Uunon ja appiukon tapaamisen aikana Uunon takataskuun päätyy sopimus, jossa appiukko luovuttaa koko omaisuutensa Uunolle. Uuno ja Helsinkiin saapunut Peni kuitenkin päätyvät pankkiin ja saavat haltuunsa appiukkonsa koko kahdeksan miljardin omaisuuden. Mammonan kuljettamiseen veljekset ostavat lastenvaunut.

Turhapuron veljekset törsäävät rahoja kalliisiin Mercedes Benz -urheiluautoihin sekä laatuajan viettämiseen luksusluokan ravintoloissa ja hotelleissa. Perässään veljeksillä on appiukon heidän peräänsä usuttama etsivä Pia Terävä (Katariina Kaitue), jonka tarkoitus on saada Uunon takataskusta takaisin omaisuudenluovutussopimus.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Näyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Näyttelijä  … Rooli  
 Vesa-Matti Loiri   … Uuno Turhapuro  
 Marjatta Raita   … Elisabeth Turhapuro  
 Santeri Kinnunen   … Peni Turhapuro, Uunon pikkuveli  
 Heikki Nousiainen   … vuoristoneuvos Hugo Tuura  
 Marita Nordberg   … rouva Tuura  
 Spede Pasanen  … Härski-Hartikainen  
 Simo Salminen   … Sörsselssön  
 Elli Castrén   … Unelma Säleikkö  
 Anu Palevaara   … Roosa  
 Laura Huhtamaa   … Kati  
 Katariina Kaitue   … yksityisetsivä Pia Terävä  
 Tom Pöysti   … Venäläinen roisto # 1  
 Risto Aaltonen   … Venäläinen roisto # 2  
 Pirjo Bergström   … Nainen kasinolla  
 Saija Hakola   … Pankkineiti  
 Toni Wahlström   … pastori Koikkalainen  
 Jope Ruonansuu   … presidentti Ahtisaari  
 Kari Sohlberg   … kuvausryhmän kuvaaja  
 Petteri Summanen   … autokaupan myyjä  
 Heikki Silvennoinen   … Pertti "Speedy" Keinonen  
 Timo Kahilainen   … Sakari "Saku" Östermalm  
 Heikki Hela   … Pasi  
 Heikki Vihinen   … Kimmo  
 Timo Koivusalo   … Pekko Aikamiespoika  
 Arto Bryggare  … kolikon antaja Eduskuntatalon edessä  
 Joel Hallikainen  … laulaja  
 Hjallis Harkimo  … Areenan johtaja Hjallis Harkimo  
 Sauli Niinistö   … valtionvarainministeri Niinistö  

TV-esitykset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Päivämäärä Kanava Katsojamäärä
29.10.1999 MTV3 678 000
12.12.2004 MTV3 987 000
23.1.2011 MTV3 725 000

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Marjamäki, Tuomas: Spede, nimittäin, sivut 365-366
  2. Moring, Kirsikka: Näyttelijä Tapio Hämäläinen on kuollut. Helsingin Sanomat, 9.2.2008. Sanoma News. Artikkelin verkkoversio Viitattu 24.6.2012.
  3. Autio, Tommi: Spede, sivut 228–229