Rose-Marie Precht

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Rose-Marie Precht Hovimäki-sarjan kuvauksissa toukokuussa 1999.

Astrid Rose-Marie Precht[1] (19. huhtikuuta 1938 Helsinki26. syyskuuta 2000 Helsinki) oli suomalainen näyttelijä. Hänen poikansa on näyttelijä Santeri Kinnunen.

”Olen saanut rooleja laidasta laitaan. Sopii minulle, koska olen itsekin tragikoominen hahmo. Näen tragediassa naurun aihetta ja päinvastoin. Sellaista on elämäkin.”

– Rose-Marie Precht Helsingin Sanomien taiteilijajuhlahaastattelussa.

Ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rose-Marie Prechtin ura alkoi jo 1950-luvun alkupuolella, jolloin hän pääsi turkulaisen urheiluseuran kautta tanssijaksi teatteriin. Hän valmistui Helsingin teatterikoulusta vuonna 1961. Vielä siellä opiskellessaan hän sai ensimmäisen filmiroolinsa elokuvasta Skandaali tyttökoulussa vuonna 1960. Hän tuli sittemmin tunnetuksi vahvoista rooleista, joissa näkyi hänen komediennen kykynsä sekä taitava draaman tulkinta.

Precht teki tunnetuimmat teatteriroolinsa Suomen Kansallisteatterissa, Turun kaupunginteatterissa ja KOM-teatterissa. Hänet kiinnitettiin Kansallisteatteriin heti teatterikoulusta valmistumisensa jälkeen. Prechtin merkittäviin näyttämörooleihin lukeutuvat muun muassa Charlotta Lönnqvist Veijo Meren kirjoittamassa näytelmässä Aleksis Kivi sekä nimiosat Jussi Kylätaskun Maaria Blommassa ja Jussi Parviaisen Akassa.

Rose-Marie Precht teki uraa myös elokuvissa, ja hänen pisin elokuvataipaleensa sijoittui 1960-luvulle. Alkuaikoina hänen elokuvaroolinsa olivat vaatimattomia sivuosia muun muassa Aarne Tarkaksen elokuvissa. Precht esiintyi kaikkiaan 26 elokuvassa vuosina 1960–1998. Hänen kenties tunnetuin roolinsa on ruustinna Ellen Salpakari Edvin Laineen elokuvissa Täällä Pohjantähden alla ja Akseli ja Elina. Hän esiintyi myös muutamissa Spede Pasasen elokuvissa sekä erinäisissä televisio-ohjelmissa. Prechtin viimeisten vuosien tunnetuimmaksi työksi nousi ivallinen ja alkoholisoitunut Victoria-täti Yle TV2:n sarjassa Hovimäki.

Precht oli naimisissa kolme kertaa: ensin Esko Salmisen ja myöhemmin Heikki Kinnusen kanssa. Molemmat liitot päättyivät eroon, ja Precht avioitui myöhemmin kolmannen kerran pukusuunnittelija-lavastaja Samppa Lahdenperän kanssa. Hän kuoli 62-vuotiaana mahasyöpään.

Filmografia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuvat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Televisiosarjat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Dubbauksia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Sisko Rytkönen: Rose-Marie Precht Elonet. 15.4.2014. Kansallinen audiovisuaalinen arkisto. Viitattu 24.2.2017.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]