Elämä lyhyt, Rytkönen pitkä (elokuva)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Elämä lyhyt, Rytkönen pitkä
Elokuvan juliste, Ere Kokkonen, 1996.
Elokuvan juliste, Ere Kokkonen, 1996.
Ohjaaja Ere Kokkonen
Käsikirjoittaja Ere Kokkonen
Perustuu Arto Paasilinnan romaaniin Elämä lyhyt, Rytkönen pitkä
Tuottaja Anna-Maija Kokkonen
Säveltäjä Olli Ahvenlahti
Kuvaaja Jari Mutikainen
Leikkaaja Jyrki Keränen
Pääosat Kalevi Kahra
Santeri Kinnunen
Ahti Kuoppala
Maija-Liisa Peuhu
Susanna Mikkonen
Valmistustiedot
Valmistusmaa Suomi Suomi
Tuotantoyhtiö Ere Kokkonen Oy
Ensi-ilta Suomi 18. lokakuuta 1996[1]
Kesto 88 min
Alkuperäiskieli Suomi
Budjetti 1 390 757 mk
Seuraaja Hurmaava joukkoitsemurha
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet

Elämä lyhyt, Rytkönen pitkä on vuonna 1996 valmistunut Ere Kokkosen ohjaama elokuva Arto Paasilinnan samannimisestä romaanista. Televisiossa elokuva on esitetty hieman laajempana kaksiosaisena sarjana.

Taavetti Rytkönen (Kahra) pankissakäynnin jälkeen vaeltelee ilman päämäärää. Vilkkaassa risteyksessä Rytkönen päätyy Seppo Sorjosen (Kinnunen) taksin kyytiin. Ilman selkeää osoitetta he päätyvät Aulangon kautta Tampereelle hotelli Tammeriin. Rytkösen muisti on heikentynyt, joko alkavan dementian tai sodassa päähän saadun sirpaleen johdosta. Tampereella selviää Rytkösen olevan maanmittausneuvos. Hotellin ravintolassa Rytkönen ja Sorjonen tapaavat Taavi Niemelän (Salmi), Rytkösen lehtolapsen, joka kertoo hieman Rytkösen taustoista.

Tampereella Rytkönen käy tapaamassa vanhaa heilaansa, ja reissun päätteeksi päätyy pelaamaan jalkapalloa. Pelin päättyessä Rytkönen päätyy lampeen, jonka vuoksi hän saa keuhkokuumeen. Sorjonen on huolissaan vanhukseksi ja päättää tekeytyä lääkäriksi seuratakseen Rytkösen tilaa.

Tampereella Rytkönen päättää lähteä tapaamaan armeijakaveriaan Heikki Mäkitaloa (Kuoppala), joka asuu vaimoineen (Peuhu) rintamamiestilalla Lestijärvellä. Sorjonen lähtee käymään tällä välin Helsingissä morsiammensa luona ja Rytkönen jää Lestijärvelle. Vastoinkäymisiin kyllästynyt Mäkitalo on päättänyt lopettaa maanviljelyn ja aikoo pistää tilansa matalaksi. Viikon aikana Rytkönen ja Mäkitalot pistävätkin tilalla toimeksi.

 Kalevi Kahra    Taavetti Rytkönen  
 Santeri Kinnunen    Seppo Sorjonen  
 Ahti Kuoppala    Heikki Mäkitalo  
 Maija-Liisa Peuhu    Anna Mäkitalo  
 Susanna Mikkonen    Sorjosen kihlattu  
 Arvo Hämäläinen    Nimismies  
 Tapani Korhonen    Lestijärven 1. poliisi  
 Mauri Saikkonen    Lestijärven 2. poliisi  
 Seppo Mäki    Lääkäri Hyvärinen  
 Jari Salmi    Taavi Niemelä  
 Olli Ahvenlahti    Pianisti hotelli Aulangolla  
 Raimo Grönberg    Hotelli Tammerin porttivahti  
 Liisa Roine    Hotelli Tammerin tarjoilija  
 Matti Nurminen    Taksikuski  

Elokuvaa kuvattiin kesällä 1996 Keski-Pohjanmaan Lestijärvellä ja Kokkolassa sekä Helsingissä, Hämeenlinnassa, Tampereella ja Seinäjoella.[1]

Elämä lyhyt, Rytkönen pitkä sai kutsuvierasensi-iltansa 15. lokakuuta 1996 kuvauspaikkakuntana käytettyä Lestijärveä lähimpänä sijaitsevassa elokuvateatterissa, Kannuksen Koivussa ja tähdessä. Helsingissä se tuli ohjelmistoon kolme päivää myöhemmin.[2]

Helsingin Sanomien arvostelussa Mikael Fränti kuvaili elokuvaa Ere Kokkosen kunnianhimoiseksi yritykseksi irtautua aiemmin tekemistään Körmy- ja Turhapuro-elokuvista, mutta hänestä Kokkonen ei oikein pysty hyödyntämään Paasilinnan tekstin tarjoamia mahdollisuuksia. Fränti luonnehtii Kokkosen ohjausta sympaattiseksi mutta vanhahtavaksi, vaisuksi ja tasapaksuksi.[3]

  1. a b Palm, Eeva: Lestijärvi heräsi elokuvan tekoon. Helsingin Sanomat, 28.8.1996, s. 5. Näköislehden aukeama (tilaajille).
  2. Palm, Eeva: Kannus sai maailman ensi-illan. Helsingin Sanomat, 18.10.1996, s. 40. Näköislehden aukeama (tilaajille).
  3. Fränti, Mkael: Kaksi miestä matkalla suomalaismetsään. Ere Kokkonen ohjaa Paasilinnaa sympaattisesti mutta vanhahtavasti. Helsingin Sanomat, 12.11.1996, s. 34. Näköislehden aukeama (tilaajille).
Tämä elokuviin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.