Pekko Aikamiespoika

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee komediahahmoa. Pekko Aikamiespoika on myös televisiosarja hahmosta ja Pekko Aikamiespoika -albumi.
Pekko Aikamiespoika
Luoja(t) Timo Koivusalo
Näyttelijä(t) Timo Koivusalo
Ensi-
esiintyminen
Kansanhuvit
Viimeinen
esiintyminen
Johtaja Uuno Turhapuro – pisnismies
Henkilötiedot
Sukupuoli Mies
Asuinpaikka Tyräahon kylä
Suhteet
Tutut Pipsa, Äitee

Pekko Aikamiespoika on Timo Koivusalon luoma ja esittämä komediahahmo 1990-luvulta. Pekko esiintyi ensimmäisen kerran televisiossa kertomassa vitsejä Yle TV2-kanavan viihdeohjelmassa Kansanhuvit. Pekko on myös tehnyt cameoroolin elokuvassa Johtaja Uuno Turhapuro – pisnismies (1998)[1], joka jäi hahmon viimeiseksi esiintymiseksi valkokankaalla.

Televisiosarja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pekko sai oman kahdeksanosaisen televisiosarjan Pekko Aikamiespoika alkuvuodesta 1993. Sarjan ohjasi Visa Mäkinen. Kaikki viisi Pekko-elokuvaa on nähty myös televisiosarjaversioina Yle TV2-kanavalla.

Elokuvat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Visa Mäkinen olisi halunnut tehdä hahmosta elokuvan, mutta ei päässyt Koivusalon kanssa yhteisymmärrykseen hahmon oikeuksista, jotka koskivat aiemmin tehtyä Pekko-televisiosarjaa. Koivusalo teki elokuvan lopulta ilman Mäkistä. Ensimmäinen elokuva Pekko Aikamiespojan poikamiesaika valmistui vuonna 1993. Viimeisin Pekko-elokuva Pekko ja unissakävelijä on vuodelta 1997.

Ensimmäisen Pekko-elokuvan, Pekko Aikamiespojan poikamiesaika, ohjasi Sina Kujansuu. Elokuva esitettiin seuraavana vuonna kahdeksanosaisena, laajennettuna televisiosarjana, jossa itse elokuvaan kuulumattomat kohtaukset oli kuvattu jälkikäteen. Seuraavan neljän vuoden aikana Timo Koivusalo ohjasi ja käsikirjoitti neljä muuta Pekko-elokuvaa: Pekko ja poika (1994), Pekko ja massahurmaaja (1995), Pekko ja muukalainen (1996) sekä Pekko ja unissakävelijä (1997). Nämä neljä elokuvaa on esitetty neliosaisina televisiosarjoina ensi-iltaa seuraavana vuonna Yle TV2 -kanavalla.

Elokuvien keskeinen tapahtumapaikka on Keski-Suomessa sijaitseva kuvitteellinen Tyräahon kylä.

Oheistuotteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Koivusalo on myös tehnyt aiheeseen liittyviä oheistuotteita, kuten "Pekko"- ja "Pekko 2" -nimiset vitsikasetit, musiikkialbumin "Pekko Aikamiespoika" (1992) sekä romaanin "Pekko ja Outolintu" (1997).

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Johtaja Uuno Turhapuro pisnismies (1998) Elonet. Viitattu 9.7.2017.
Tämä kuvitteelliseen hahmoon, paikkaan tai ilmiöön liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.