Pähkähullu Suomi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Pähkähullu Suomi
Helgalna Finland
Giniristi
Hullu Suomi
Elokuvan juliste.
Elokuvan juliste.
Ohjaaja Jukka Virtanen
Käsikirjoittaja Jukka Virtanen
Ere Kokkonen
Spede Pasanen
Tuottaja Pertti Pasanen
Säveltäjä Jaakko Salo
Simo Salminen (musiikkikappale
Merci madame)
Kuvaaja Osmo Harkimo
Kari Sohlberg
Leikkaaja Juho Gartz
Lavastaja Aimo Pöyhönen
Pääosat Spede Pasanen
Simo Salminen
Esko Salminen
Leo Jokela
Valmistustiedot
Valmistusmaa  Suomi
Tuotantoyhtiö Filmituotanto Spede Pasanen Oy
Ensi-ilta
Kesto 84 min (1 h 24 min)
Alkuperäiskieli suomi
Budjetti 302 000 mk
Tuotto 155 000 mk
Katsojat noin 400 000
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet

Pähkähullu Suomi on vuonna 1967 ensi-iltansa saanut komediaelokuva, jonka on ohjannut Jukka Virtanen.[1] Elokuva on Jukka Virtasen ja Ere Kokkosen toinen elokuva. Elokuva on myös Spede Pasasen kolmas elokuva, jossa hän on mukana tekijänä. Elokuva on myös kolmas Spede-elokuva. Elokuvan pääosissa nähdään Spede Pasanen, Simo Salminen, Esko Salminen ja Leo Jokela. Elokuvan vierailevina tähtinä nähdään television tietokilpailuohjelmien vetäjä Timo T. Kaukonen, toimittaja Anssi Kukkonen, uutisankkuri Heikki Kahila, tuleva liikemies Harry "Hjallis" Harkimo lapsena, radiotoimittaja Niilo Tarvajärvi, kilpahiihtäjä Eero Mäntyranta, moottoriurheilija Timo Mäkinen, kirjailija Väinö Linna, poliitikko Urho Kekkonen, kenraaliluutnantti Urpo Levo, missi Armi Kuusela, yhdysvaltalainen Oscar-palkittu näyttelijä Gregory Peck, akateemikko Kustaa Vilkuna, poliitikko Yrjö Leino, poliitikko V. J. Sukselainen, Miss Suomi Inga-Britt Söderberg, keskimatkojen juoksijat Dan Waern, Olavi Salsola ja Olavi Vuorisalo sekä nyrkkeilijät: suomalainen Olli Mäki ja yhdysvaltalainen Davey Moore.

Elokuvaa kuvattiin Helsingissä, Espoossa, Hattulassa, Helsingin maalaiskunnassa, Sipoossa, Hämeenlinnassa, Kuhmoisissa, Lapualla, Kauniaisissa, Punkaharjulla, Savonlinnassa, Kuopiossa, Imatralla, Tampereella, Torniossa, Rovaniemellä, Kittilässä, Porvoon maalaiskunnassa ja Kouvolassa. Elokuva on julkaistu VHS:nä ja DVD:nä. Elokuva on esitetty televisiossa vuosina 1970, 1973, 1977, 1983, 1994, 2001, 2004, 2006 ja 2021.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Elokuvan kertoja (Mauno Hyvönen) esittelee Suomea erilaisilla kuvilla maaseudulta sekä pääkaupungistamme Helsingistä ja valitsee kadulla kulkevista ihmisistä "herra keskivertosuomalaisen" eli tyypillisen veronmaksajan (Leo Jokela). Uutisissa nähdään, että hiusöljymiljonäärinä toimiva William Njurmi (Spede Pasanen) on saapunut Suomeen, kanssaan Njurmen henkivartija Luigi Cravatto (Esko Salminen) sekä William Njurmen sihteeri Miss Smith (Tarja-Tuulikki Tarsala). Hallituksen ministerit (Toivo Mäkelä, Timo T. Kaukonen, Matti Dahlberg, Heikki Kuvaja ja Paavo Huuskonen) ovat vastassa häntä lentokentällä. Suomen itsenäisyyden 50-vuotisjuhlan kunniaksi eräs "tuottaja" (Ere Kokkonen) ja "ohjaaja" (Jukka Virtanen) tekevät elokuvan valtion kustannuksella, jota tuottaja pitää koekatselussa täysin epäonnistuneena ja he pyytävät apua "herra keskivertosuomalaiselta".

Njurmen vierailun kautta elokuva esittelee tyypillisiä helsinkiläisiä nähtävyyksiä. Turistikerroksen aikana ministerit raahaavat Njurmen saunaan, mihin kyllästyyneenä hän pakenee Helsingin läpi maaseudulle, jossa hän säikyttää marjastajat, saa hirvenmetsästäjät (mm. Heikki Kuvaja ja Raimo Virtanen) peräänsä ja joutuu kaiken lisäksi keskelle armeijan taisteluharjoitusta. Kollaata muisteleva tyypillinen veronmaksaja on erittäin tyytyväinen, mutta tuottaja ja ohjaaja kaipaavat vielä romantiikkaa ja liittävät mukaan naisvoimistelua luonnon keskellä ja "Welcome to Finland"-kuoron.

Seuraavaksi Njurmi törmää yksinäiseen kulkuriin, Simoon (Simo Salminen), joka on asettunut järven rannalle asumaan ja keksinyt erilaisia keksintöjä. Njurmi ja Simo lähtevät liikkeelle ja saavat kyydin toimittaja Kielo Joen (Pirjo Pasanen) avoautosta, kunnes tämä heittää heidät ulos ja jää vaille haluamaansa haastattelua. Samoihin aikoihin ministerit käynnistävät Njurmen etsinnän ja palkkaavat salapoliisin (Osmo Harkimo), joka putkahtelee esiin milloin mistäkin, Njurmen ja Simon jatkaessa matkaa.

Ensin miehet saavat töitä pohjalaistalosta. "Perinteisten talkootanssien" jälkeen Njurmi vie talon tyttären (Marita Nordberg) heinälatoon, mutta tuottaa hänelle pettymyksen puhuessaan vain kukista ja meihiläistä siitepölyn levittäjinä. Tytön muut veljet ovat Njurmen ja tytön harmiksi nähneet tilanteen ja pakottavat Njurmen vihille aseilla uhaten, mutta Simo pelastaa viime hetkellä kumppaninsa häjyksi tekeytyneenä. Palkkioksi Njurmi täyttää Simon toivomukset hyppäävällä järveen ja järjestämällä heille ns. "kana-viini-aterian".

Njurmi ja Simo päättävät tehdä Suomen ympärysmatkan ja juonivat käyttöönsä kalliin avoauton eräältä autoilevalta herralta (Pentti Irjala), joka ihailee suuresti ulkomaalaisia ihmisiä. Rahaa Njurmi ja Simo saavat konsertilla, missä Simo esiintyy "chanson-laulaja Pierre Dumasina". He ajavat Punkaharjun kautta Savonlinnassa sijaitsevaan Olavinlinnaan, missä he kohtaavat pelottavan kummituksen. Sieltä he matkaavat Kuopion torille, syövät Puijon pyörivässä torniravintolassa, pistäytyvät pikaisesti Imatrankoskella, Turussa sekä Tampereella, ajavat "Kajaanin ohi" ja lopulta päätyvät Tornionjoen varteen, josta matka jatkuu Rovaniemellä ja Lappiin, jossa on talvi. Tyypillinen veronmaksaja on jälleen tyytyväinen nähtävyyksiin ja innostuu esittämään "mukailun" Tuntemattomasta sotilaasta.

Njurmen ja Simon palattua takaisin ympärysmatkaltaan Helsinkiin, Njurmi kertoo Simolle, että hänen varsinainen tehtävänsä olla Suomessa oli toisenlainen kuin on luultu. Hän kyllästyy jälleen ministerien erittäin pitkiin puheisiin ja uhkaa olla lainaamatta valtiolle rahaa, ellei peli muutu. Nyt elokuvantekijätkin riistuvat naamionsa ja paljastuvat salaisiksi agenteiksi. Njurmen henkivartija Cravatto saa käskyn ryhtyä esiintymään "hiusöljymiljonääri William Njurmena". Hän järjestää lehdistötilaisuuden, missä hän näyttelee omia arpiaan sekä peruu kaiken muun ohjelman päivältä, paitsi tietysti lounaan ja tapaamisen Miss Suomen (Marja-Liisa Ståhlberg) kanssa. Hän haluaa nähdä suomalaista talviurheilua ja Helsingin keskustassa järjestetään hiihtokilpailut keskellä kesää.

Samoihin aikoihin oikea Njurmi ja Simo törmäävät salaisiin agentteihin. Törmäyksestä seuraa pitkä takaa-ajo pitkin kattoja, tappelu laivalla sekä pakomatka moottoripyörällä- ja veneellä. Keskellä olympiastadionia Njurmi ja Simo joutuvat pinteeseen suuren miesjoukon piirittäessä heidät, mutta selviävät kuin ihmeen kaupalla tästäkin. Samaan aikaan Cravatto viihtyy Miss Suomen kanssa ja antaa suuren sekin maan lainatarpeeseen. Hän tanssii mm. latinalaisrytmeijä missin kanssa ja ehtii jo kosia tyttöä, kunnes hänen oma vaimonsa (Mirella Mantovani) saapuu paikalle ja vie Luigin mukanaan.

Yleisön puoleen kääntyessään Simo tunnustaa, "ettei ole enää 15 minuuttiin ymmärtänyt mitään, mitä ympärillään tapahtuu". Kertoja tarjoaa toista versiota, jossa nähdään Armia ja Giliä, Gregory Peckiä, Tauno Paloa sekä häjyjä. "Aha, nyt mä ymmärrän", Simo sanoo ja vastaa missin kysymykseen "minne mennään?". "Naimisiin tietysti. Sinnehän tässä kaikki muutkin on menny."

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Näyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Spede Pasanen  hiusöljymiljonääri William Njurmi  
 Simo Salminen  Simo, kulkuri, "chanson-laulaja Pierre Dumas"  
 Esko Salminen  Luigi Cravatto, Njurmen henkivartija  
 Leo Jokela  "herra keskivertosuomalainen", tyypillinen suomalainen veronmaksaja  
 Toivo Mäkelä  pääministeri  
 Jukka Virtanen  elokuvaohjaaja Jukka Lahtinen alias Top Secret Agent 1 AE Q  
 Ere Kokkonen  elokuvatuottaja Erkki Sormio alias Top Secret Agent 2 OE Q  
 Tarja-Tuulikki Tarsala  Miss Smith, William Njurmen sihteeri  
 Marja-Liisa Ståhlberg  Miss Suomi  
 Marita Nordberg  talon tyttö  
 Pirjo Pasanen  toimittaja Kielo Joki  
 Pentti Irjala  autoileva herra  
 Timo T. Kaukonen  ministeri  
 Matti Dahlberg  ministeri  
 Heikki Kuvaja  ministeri / hirviporukan jäsen  
 Paavo Huuskonen  ministeri  
 Raimo Virtanen  hirviporukan pomo  
 Anssi Kukkonen  urheiluselostaja  
 Heikki Kahila  tv:n uutistenlukija  
 Osmo Harkimo  salapoliisi  
 Antti Tarkiainen  tappelija laivalla  
 Paula Rosti  Avun elokuvatyttö Paula Rosti, Top Secret Agentsien apuri  
 Marja Janhunen  tarjoilija saluunaravintolassa  
 Veikko Sinisalo  "Suohullu Pähkä"  
 Mauno Hyvönen  kertoja  
 Milja Vesterinen  Mirja Hulkkonen, maanviljelijä Hulkkosen tytär  
 Harry Harkimo  maanviljelijä Hulkkosen poika / onnellisen tapiolalaisperheen poika  
 Niilo Tarvajärvi  Tarvajärvi  
 Maria Harkimo  onnellisen tapiolalaisperheen tytär  
 Kalle Annala  pohjalainen isäntämies veneessä  
 Tuula Simonen  yläsängyn tyttö  
 Saina Sauru  vastavirtaan soutava nainen  
 Jorma Ampiala  pyssymies  
 Aate Pakkala  pappi  
 Matti Ruohola  kenkäkaupan myyjä  
 Heikki Nousiainen  tappelija laivalla / Nousiainen, kilpahiihtäjä nro 64  
 Juha Hyppönen  tappelija laivalla  
 Timo Nissi  tappelija laivalla  
 Paavo Piironen  tappelija laivalla  
 Eero Mäntyranta  kilpahiihtäjä  
 Pertti Melasniemi  Melasniemi, kilpahiihtäjä  
 Heikki Laurila  trion jäsen  
 Raimo Sarkio  trion jäsen  
 Erkki Valaste  trion jäsen  
 Mirella Mantovani  Luigin vaimo  
 Irma Kyrönmies  Irma Kyrönmies  
 Erik Lönnberg  Erik Lönnberg  
 Timo Mäkinen  mies autonratissa  

Elokuvan avustajina toimivat Lapuan nuorisoseura ja sekakuoro sekä Suomen armeija.lähde?

Muut esiintyjät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Jumpan tytöt  tanssiryhmä metsälammen rannalla  
 "Pumpulit"  liftaritytöt Pyynikillä  
 Teatterikoulun toinen kurssi  tappelijoita laivalla  
 Tikkurilan moottorikerhon jäsneiä  Top Secret Agents'ien sijaisnäyttelijöitä moottoripyörällä takaa-ajojaksossa  
 Väinö Linna  oma itsensä  
 Urpo Levo  tasavallan presidentin adjutantti  
 Armi Kuusela  oma itsensä  
 Gil Hilario  oma itsensä  
 Kilim Voroshilov  oma itsensä  
 Gregory Peck  oma itsensä  

"Pumpulit"-ryhmään kuuluivat Tuula Heinivaho, Ritva Larmila, Tarja Latva, Sirkka Rivioli ja Irma Sammal.

Arkistoaineisto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Tauno Palo  "kulkuri" elokuvassa Kulkurin Valssi (1941)  
 Urho Somersalmi  Härmän häjy elokuvassa Pohjalaisia (1936)  
 Hugo Fräntilä  Härmän häjy  
 Kaarlo Kultalahti  Härmän häjy  
 Kalle Löf  Härmän häjy  
 herra Pyhälahti  Härmän häjy  
 Kustaa Vilkuna  Härmän häjy  
 Antti Virrankoski  Härmän häjy  
 Jukka Ylihärsilä  Härmän häjy  
 Aku Korhonen  Salttu elokuvassa Pohjalaisia  
 Siiri Angerkoski  Kaisa elokuvassa Pohjalaisia)  
 Yrjö Leino  ministeri  
 V. J. Sukselainen  eduskunnan puhemies  
 Inga-Britt Söderberg  kilpailija n:o 21 Miss Europa -kilpailussa v. 1955  
 Dan Waern  mies Suomi - Ruotsi -yleisurheilumaaottelussa v. 1958 stadionilla  
 Olavi Salsola  mies Suomi - Ruotsi -yleisurheilumaaottelussa v. 1958 stadionilla  
 Olavi Vuorisalo  mies Suomi - Ruotsi -yleisurheilumaaottelussa v. 1958 stadionilla  
 Olli Mäki  mies nyrkkeilyn höyhensarjan MM-ottelussa 1962  
 Davey Moore  mies nyrkkeilyn höyhensarjan MM-ottelussa 1962  

Muut tekijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuvauspaikat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuvauspaikat Helsingissä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuvauspaikat Espoossa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuvauspaikat Helsingin maalaiskunnassa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuvauspaikat Sipoossa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • suo Katrineholmintien (nro. noin 110) varressa ("Suohullu Pähkä")
  • laituri Katrineholmintien (nro. noin 158) päässä (Njurmi ja Simo hyppäävät laiturilta)

Kuvauspaikat Lapualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Lapuan ulkomuseon päärakennus (juustopiirakan havittelu / pestautuminen töhin, aamuherätys) ja museoalue (Simo pelastaa Njurmen häistä)
  • Alajoki (kylvötöissä, lato) ja lato Alajoella (Njurmi ja maalaistalon tyttö ladossa)
  • Lapuanjoki (vastavirtaan soutu)
  • Tiitun talo, Liiverintie 3 (Njurmi ja Simo maataloustöissä) ja Suutalan talo (kanala) Liuhtarinkylässä
  • Latosaari (talkootanssit)
  • Lapuan Nuorisoseuran talo ("Pierre Dumas" esiintyy)

Kuvauspaikat Kouvolassa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • ravintola Kultainen Kannus, Hansakeskus, Keskikatu 4 (Lievestuoreella)
  • ravintola Speden Saluuna, Hansakeskus, Keskikatu 4 (Njurmi ja Simo pakenevat salaisia agentteja)

Taustaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Itsenäisen Suomen 50-vuotisjuhlavuoden innoittamana syntynyt komedia Pähkähullu Suomi oli ensimmäinen niistä kolmesta elokuvasta (Pähkähullu Suomi, Noin 7 veljestä ja Fakta homma), jotka Jukka Virtanen ohjasi yksin, ja myös ensimmäinen elokuva, jonka tuotti kokonaisudessaan Filmituotanto Spede Pasanen Ky (myöh. Oy). Käsikirjoitus oli Millipillerin käsikirjoitusryhmästä tutun kolmikon "Virtanen - Kokkonen - Pasanen"-käsialaa. Kaikki kolme esiintyivät myös elokuvassa näyttelijöinä. Elokuvan yleisömenestys oli vuoden ylivoimaisesti paras.lähde? Katsojia elokuva sai noin 400 000, mutta siitä ei ole täysin varmaa.lähde?

Televisioesitykset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Päivämäärä Kanava Katsojamäärä
14.12.1970 MTV1 1 710 000
13.8.1973 MTV1 1 410 000
30.6.1977 MTV2 1 437 000
30.6.1983 MTV2 946 000
13.2.1994 MTV3 601 000
6.12.2001 MTV3
1.8.2004 MTV3
7.5.2006 MTV3

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Pähkähullu Suomi Elonet. Viitattu 19.7.2022.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]