Koordinaatit: 61.025°N, 24.358°E

Parolannummi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Parolannummi on varuskunta ja armeijan harjoituskenttä Hattulassa. Parolannummen varuskuntaan on sijoitettuna vuonna 1942 perustettu Panssariprikaati. Panssariprikaatin joukkoyksiköiden lisäksi Parolannummen varuskunnassa toimii myös Länsi-Suomen sotilasläänin alainen Kanta-Hämeen aluetoimisto (KHAltsto/LSSl) sekä vuodesta 1993 toiminut varikko eli Ilveskallion panssarikorjaamo, nykyinen Millogin toimipiste.

Toiminnot Hämeenlinnassa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hallinnollisesti ja muun muassa kiinteistöhuollon kannalta Parolannummen eli Hattulan varuskuntaan kuuluvat myös Hämeenlinnan kaupungissa sijaitsevat joukot:

Harjoituskenttä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hattulan Nummen kylän maille perustettu Parolannummen harjoituskenttä on ollut sotaväen kokoontumis- ja harjoituskenttänä poikkeuksellisen pitkään, yhtäjaksoisesti jo vuodesta 1777.[1] Vuosina 1935–1962 kentällä toimi Parolan lentokenttä, ja kentän eteläpäässä on Andreas Fornanderin veistämä Parolan leijona -muistomerkki, joka on pystytetty Venäjän keisarin, Suomen suuriruhtinaan Aleksanteri II:n vuonna 1863 tekemän vierailun muistoksi.[1]

Museovirasto on määritellyt Parolannummen harjoituskentän valtakunnallisesti merkittäväksi rakennetuksi kulttuuriympäristöksi.[1]

Panssarimuseo[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pohjoisosassa Parolannummea sijaitsee kesäkuussa 1961 avattu Panssarimuseo.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Parolannummen harjoituskenttä Valtakunnallisesti merkittävät rakennetut kulttuuriympäristöt RKY. Museovirasto.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Situations Charta öfver trakten omkring Finska arméens läger ställe Lill Luolaismalm jemte Tavastehus. (Maanmittaushallitus, Maanmittaushallituksen historiallinen kartta-arkisto (kokoelma), Rekognosointikartastoon liittyvät erilliset lehdet) Kansallisarkisto, 1802. Kartta Arkistolaitoksen digitaaliarkistossa (jpg) (viitattu 3.4.2016)