Parolannummi

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Parolannummi on varuskunta ja armeijan harjoituskenttä Hattulassa. Parolannummen varuskuntaan on sijoitettuna vuonna 1942 perustettu Panssariprikaati. Panssariprikaatin joukkoyksiköiden lisäksi Parolannummen varuskunnassa toimii myös Länsi-Suomen sotilasläänin alainen Kanta-Hämeen aluetoimisto (KHAltsto/LSSl) sekä vuodesta 1993 toiminut varikko eli Ilveskallion panssarikorjaamo, nykyinen Millogin toimipiste.

Toiminnot Hämeenlinnassa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hallinnollisesti ja muun muassa kiinteistöhuollon kannalta Parolannummen eli Hattulan varuskuntaan kuuluvat myös Hämeenlinnan kaupungissa sijaitsevat joukot:

Harjoituskenttä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hattulan Nummen kylän maille perustettu Parolannummen harjoituskenttä on ollut sotaväen kokoontumis- ja harjoituskenttänä poikkeuksellisen pitkään, yhtäjaksoisesti jo vuodesta 1777.[1] Vuosina 1935–1962 kentällä toimi Parolan lentokenttä, ja kentän eteläpäässä on ruotsalaisen kuvanveistäjä Andreas Fornanderin veistämä Parolan leijona -muistomerkki, joka on pystytetty Venäjän keisarin, Suomen suuriruhtinaan Aleksanteri II:n vuonna 1863 tekemän vierailun muistoksi.[2]

Museovirasto on määritellyt Parolannummen harjoituskentän valtakunnallisesti merkittäväksi rakennetuksi kulttuuriympäristöksi.[1]

Panssarimuseo[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pohjoisosassa Parolannummea sijaitsee kesäkuussa 1961 avattu Panssarimuseo.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Parolannummen harjoituskenttä Valtakunnallisesti merkittävät rakennetut kulttuuriympäristöt RKY. Museovirasto.
  2. Parolannummen harjoituskenttä Valtakunnallisesti merkittävät rakennetut kulttuuriympäristöt RKY. 22.12.2009. Museovirasto. Viitattu 22.11.2015.