Koordinaatit: 61.025°N, 24.358°E

Parolannummi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Parolannummen harjoituskenttää nähtynä alueen kaakkoislaidalta.

Parolannummi on varuskunta ja armeijan harjoituskenttä Hattulassa. Parolannummen varuskuntaan on sijoitettuna vuonna 1942 perustettu Panssariprikaati. Panssariprikaatin joukkoyksiköiden lisäksi Parolannummen varuskunnassa toimii myös Länsi-Suomen sotilasläänin alainen Kanta-Hämeen aluetoimisto (KHAltsto/LSSl) sekä vuodesta 1993 toiminut varikko eli Ilveskallion panssarikorjaamo, nykyinen Millogin toimipiste.

Varuskunnan toiminnot Hämeenlinnassa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hallinnollisesti ja muun muassa kiinteistöhuollon kannalta Parolannummen eli Hattulan varuskuntaan kuuluvat myös Hämeenlinnan kaupungissa sijaitsevat joukot:

Harjoituskenttä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hattulan Nummen kylän maille perustettu Parolannummen harjoituskenttä on ollut sotaväen kokoontumis- ja harjoituskenttänä poikkeuksellisen pitkään, yhtäjaksoisesti jo vuodesta 1777.[1] Vuosina 1935–1962 kentällä toimi Parolan lentokenttä, ja kentän eteläpäässä on Andreas Fornanderin veistämä Parolan leijona -muistomerkki, joka on pystytetty Venäjän keisarin, Suomen suuriruhtinaan Aleksanteri II:n vuonna 1863 tekemän vierailun muistoksi.[1]

Museovirasto on määritellyt Parolannummen harjoituskentän valtakunnallisesti merkittäväksi rakennetuksi kulttuuriympäristöksi.[1]

Panssarimuseo[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pohjoisosassa Parolannummea sijaitsee kesäkuussa 1961 avattu Panssarimuseo.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Parolannummen harjoituskenttä Valtakunnallisesti merkittävät rakennetut kulttuuriympäristöt RKY. Museovirasto.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Situations Charta öfver trakten omkring Finska arméens läger ställe Lill Luolaismalm jemte Tavastehus. (Maanmittaushallitus, Maanmittaushallituksen historiallinen kartta-arkisto (kokoelma), Rekognosointikartastoon liittyvät erilliset lehdet) Kansallisarkisto, 1802. Kartta Arkistolaitoksen digitaaliarkistossa (jpg) (viitattu 3.4.2016)