Parola

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Parola

Parola

Koordinaatit: 61°03.335′N, 24°22.273′E

Valtio Suomi
Maakunta Kanta-Häme
Kunta Hattula
Hallinto
 – Asutustyyppi taajama
Väkiluku (2016) 6 731
Postinumero 13720Monitoimitalo Juteinikeskus
Leopard-muistomerkki kolmostien varrella
Hattulan pääkirjasto
Parolan rautatieasema.

Parola on Hattulan kunnan keskustaajama, jossa sijaitsee myös suurin osa kunnan palveluista. Parola sijaitsee Hämeenlinnan keskustasta pohjoiseen. Taajaman asukasluku on noin 4 000, joka on alle puolet koko kunnan asukasluvusta.

Parolassa toimii Parolan koulu ja Juteinin koulu (Juteinikeskus) 1.–6.-luokkalaisille, Parolan yhteiskoulu 7.–9.-luokkalaisille ja Parolan lukio. Läheisellä Parolannummella on Panssarimuseo ja Parolannummen varuskunta, jossa toimii Panssariprikaati. Hattulan kunnanvirasto muutti Pappilanniemeen kosteusongelmien takia vuoden 2013 aikana, mutta Parola pysyi kuitenkin edelleen virallisesti kuntakeskuksena.

Parola sijaitsee hyvien liikenneyhteyksien varrella, sillä sen läpi kulkee moottoritietasoisena valtatie 3 Helsingistä Tampereelle. Parolassa on pääradalla sijaitseva Parolan rautatieasema, jossa pysähtyvät Helsingin ja Tampereen väliset paikallisjunat kuusi kertaa päivässä suuntaansa. Hämeenlinnan kaupunkibussit 5 ja 10 liikennöivät myös Parolaan. Parolassa on kuvattu vuoden 1955 Tuntematonta sotilasta.

Välimatkoja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]