Rahkoila

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Rahkoila on kylä Hattulan kunnassa Kanta-Hämeessä. Kylä sijaitsee kunnan keskustaajaman, Parolan pohjoispuolella. Rahkoilan halki kulkee kantatie 57, jonka kanssa risteävät sekä Aulangolle johtava Aulangontie että Tyrväntöön vievä Tyrvännöntie.

Kylä rajoittuu maantieteellisesti Vanajaveteen sekä Merven, Mierolan ja Pekolan kyliin. Rahkoilan koululta, jota voidaan pitää kylän keskuksena, kertyy matkaa Aulangon kylpylähotellille alle seitsemän kilometriä ja Hämeenlinnan torille alle 12 kilometriä. Hattulan kunnan keskustaajamaan, Parolaan on noin kolme kilometriä (tilastollisessa taajamaluokituksessa Rahkoila on osa Parolan taajamaa). Aulangontietä pitkin kulkevat linja-autot 620, 621, 622 ja 656. Linja-autot liikennöivät maanantaista lauantaihin. Rahkoilan kylä jakautuu lukuisiin pienempiin osiin, joita ovat muun muassa Kettumäki, Salimäki ja Valtee. Se kuuluu yhdessä Mierolan kanssa valtakunnallisesti merkittäviin rakennettuihin kulttuuriympäristöihin.

Rahkoilan kylä on Hattulan vanhimpia ja historiallisesti taloluvultaan suurimpia kyliä. Jaakko Juteini syntyi Rahkoilassa sijainneeseen Juutilan taloon vuonna 1781. Rahkoilan koulu perustettiin vuonna 1902 ja se onkin Hattulan vanhimpia. Talousrakennukset ovat 1940-luvulta. Koulussa toimi peruskoulun luokat 1–4 kunnes se lakkautettiin keväällä 2013.

Kylässä toimii Rahkoilan seudun koulu- ja kyläyhdistys ry, joka järjestää tapahtumia alueen asukkaille.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä kylään liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.