Hätilä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Hätilän sijainti Hämeenlinnassa.
Hätilää Viipurintien varrella

Hätilä on Hämeenlinnan 15. kaupunginosa[1], joka sijaitsee keskustan ja Vanajaveden itäpuolella. Se sijaitsee aivan rautatieaseman tuntumassa. Hätilästä löytyy muutamia elintarvikekauppoja, hammashoitola ja pankki. Hätilässä on kaksi alakoulua ja Hämeenlinnan yhteiskoulu, jossa on perusopetuksen yläkoulu. Arkkitehti Mika Ernon suunnittelema Hätilän kirkko valmistui vuonna 1956. Hätilän postinumero on 13210. Nimestään huolimatta Puolustusvoimien Hätilän ampuma-alue, jota pääasiassa käyttää Parolannummella majaileva Panssariprikaati, ei sijaitse Hätilässä vaan Taka-Hätilän kaupunginosassa.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hätilä on muinainen hämäläiskylä, joka kuului keskiajalla Vanajan pitäjään. 1500-luvulla kylän alueet joutuivat läheisen Hämeen linnan alaisuuteen, ja sinne perustettiin yksi linnan kolmesta latokartanosta. Hätilän kartano säilyi sotilasvirkatalon muodossa 1900-luvulle asti. 1900-luvun alkupuolella Hämeenlinnan kaupungin rajan välittömässä läheisyydessä sijainneesta kylästä muodostui Hämeenlinnan maalaiskunnan suurin ja tärkein taajama, jossa oli mm. kauppaliikkeitä sekä sahateollisuutta. Hätilä liitettiin osaksi kaupunkia vuoden 1948 kuntaliitoksessa, minkä jälkeen lähes kaikki merkit vanhasta kyläasutuksesta ja kartanosta ovat hävinneet uuden rakennuskannan tieltä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Vilkuna, Anna-Maria: Vanajan historia III. Vanajan kunnan ja Hämeenlinnan maalaiskunnan historia 1860-luvulta kuntien lakkauttamisen vuosiin 1948 ja 1967. Wanaja-seura ry, Hämeenlinna, 2004. ISBN 951-95296-6-7.
  1. Hämeenlinnan kaupungin karttapalvelu Hämeenlinnan kaupunki. Viitattu 12.7.2017.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hätilä Hämeenlinnan kaupungin sivuilla

Tämä Suomeen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.