Toivo Mäkelä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Toivo Mäkelä
Irma Seikkula ja Toivo Mäkelä vuonna 1954.
Irma Seikkula ja Toivo Mäkelä vuonna 1954.
Henkilötiedot
Koko nimi Toivo Sulo Armas Mäkelä
Syntynyt26. syyskuuta 1909
Loviisa
Kuollut20. huhtikuuta 1979 (69 vuotta)
Helsinki
Ammatti näyttelijä
Puoliso Irma Seikkula
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet

Toivo Sulo Armas Mäkelä (26. syyskuuta 1909 Loviisa20. huhtikuuta 1979 Helsinki) oli suomalainen näyttelijä.

Loviisassa syntyneen Toivo Mäkelän vanhemmat olivat kirvesmies Leander Mäkelä ja Josefiina Alfors.

Ennen elokuvauraansa Mäkelä näytteli teattereissa. Näistä yksi oli Kotkan teatteri, jossa hän tapasi tulevan elinikäisen puolisonsa Irma Seikkulan. Ensimmäisen elokuvaroolinsa Mäkelä näytteli Wilho Ilmarin ohjaamassa Jalmari Finne -filmatisoinnissa Pitkäjärveläiset (1951) ollessaan jo 42-vuotias. Tämä ei haitannut hänen urakehitystään, vaan Mäkelä esiintyi aktiivisesti elokuvissa ja TV-rooleissa kuolemaansa saakka vuoteen 1979.

Mäkelä muistetaan erityisesti persoonallisesta, tiettyjä maneereja hyväksi käyttävästä näyttelijätyylistään. Elokuvayleisölle hän tuli tunnetuksi Matti Kassilan draamojen ja Aarne Tarkaksen komedioiden luottonäyttelijänä. Tunnetuimmat roolinsa hän tekikin Kassilan ohjaamissa elokuvissa Elokuu (1956), Komisario Palmun erehdys (1960) ja Kaasua, komisario Palmu! (1961). Ensimmäisessä hän esitti juoppoa kanavanvartijaa, toisessa ravintolan pianistia ja kolmannessa hieman homssuista tuomaria. Muistettava on myös pääministerin rooli Spede-elokuvassa Pähkähullu Suomi (1967). Hänen viimeiseksi suureksi elokuvaroolikseen jäi valokuvaajan (sekin alkoholistin) rooli Rauni Mollbergin lämminhenkisessä komediassa Aika hyvä ihmiseksi (1977), jossa Irma Seikkula esitti hänen vaimoaan. Elokuva toi Mäkelälle hänen ainoan Jussi-patsaansa.

Elokuvauransa aikana Mäkelä jatkoi tiiviisti esiintymistä myös teatterin puolella. Elokuva- ja televisiorooleja hänelle kertyi lähes 50. Vuonna 1960 hänet palkittiin Pro Finlandia -mitalilla.

Puoluekannaltaan Toivo Mäkelä oli sosialidemokraatti.

Näyttelijä Taito Mäkelä oli Toivo Mäkelän veli. Toivo Mäkelällä ja Irma Seikkulalla on kolme lasta: Juha Mäkelä (s. 1944), Maarita Mäkelä (myöh. Johansson, s. 1945) ja Markku Mäkelä (s. 1949). Heistä Maarita ja Juha Mäkelä ovat luoneet uraa näyttelijöinä.

Hänet on haudattu vaimonsa Irma Seikkulan kanssa Helsinkiin Malmin hautausmaalle, kortteliin 30–4–125.

Elokuvat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä näyttelijään liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.